Dnes Prague Edition

Hlavně nemít za zadnicí stát

-

Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Vpátek tady byl Richard Clarida, viceguvern­ér americké centrální banky Fed. Nemohu a nebudu psát nic z interního jednání. Nicméně když jsem se ho ptal na lekci, co si vzal z toho krizového období před deseti lety, zmínil svůj článek z roku 2010 a následné projevy. A z nich lze vyčíst: zkušenost první je, jak moc byl svět propojen, a zkušenost druhá, jak moc produktů velcí investoři kupovali jen podle ratingu.

Propojenos­t znamená, že přes všechny ty finanční produkty a produkty navázané na ty produkty a pojistky těch produktů navázaných na ty původní produkty to neodnesly jen banky, ale i státy a lidi a nejen v USA, ale i ve světě. A posedlost ratingem znamená, že se kupovaly produkty jen kvůli tomu, že měly chybně udělenou dobrou známku od ratingové agentury, aniž by sami velcí investoři zkoumali vnitřek.

Díky té první zkušenosti se do Wikipedie dostalo spojení „too connected to fail“, což je přeloženo „příliš propojeni na pád“– něco jako že problém jedné menší banky může způsobit problém v bilanci větších bank. Toho si teď hledí centrální banky, aby se finanční trh nesložil jako domeček z karet. Ta druhá zkušenost je poučení hlavně pro vás, nejenom pro velké investory: nečekejte, že to za vás někdo odpracuje. Ať už dáváte peníze do čehokoliv, měli byste to nejdříve pochopit. Na rozdíl od nákupu nové televize je třeba si návod, prospekt, statut produktu přečíst a pochopit rizika, protože to kupujete za vámi tvrdě vydělané peníze.

Ostatně Richard Clarida, který je kromě centrálníh­o bankéře i výborný hudebník, svou folkovou skladbu nazval Up To You – v překladu: Je to na tobě... Hlavně nemít stát a centrální banku pořád za zadnicí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia