Dnes Prague Edition

Francouzsk­á justice versus český řidič

- — Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) europoslan­ec

Odvolací francouzsk­ý soud poslal na dva roky do vězení českého řidiče Jiřího Sagana a zvýšil mu tak původní osmnáctimě­síční trest. Viní jej z toho, že pašoval skupinu iráckých uprchlíků, které v jeho kamionu našla policie v Calais. Jenomže pan Sagan jasně řekl, že mu Iráčané vlezli do vozu v době, kdy spal, a tuto verzi potvrdili i samotní běženci, kteří přiznali, že se do auta dostali tak, aby o nich řidič nevěděl. Dokonce se ukázalo, že policie tam běžence nenašla při kontrole, ale až krátce potom, co potvrdila, že vůz i všechny dokumenty jsou v pořádku. A to proto, že na ně přímo pan Sagan sám zavolal. Běženci se totiž domnívali, že už jsou v Británii, a začali kopat a křičet. Logicky bych tedy očekával, že z hlediska právní zásady uznávané ve všech zemích s nezávislým soudnictví­m In dubio pro reo, tedy v případě pochybnost­í rozhodnout ve prospěch obviněného, bude Jiří Sagan zproštěn viny. Francouzšt­í soudci jej však přesto poslali do vězení. Rozhodli se „pašerákovi z Čečny“nevěřit, všichni „z východu“jsou přece mafiáni.

Napadá mě několik důvodů, proč to udělali. Francie má problém s ilegálními migranty, a tak se snaží předvést, že s ním bojuje. Její justice za mříže posílá obětní beránky, ale skutečné pašeráky lidí nechává na pokoji. Dalším důvodem může být fakt, že si někteří Francouzi opravdu pletou Čechy s Čečnou a myslí si, že si mohou všechno dovolit. A přece neuznají chybu, ne?

Nejsmutněj­ší je, že na Jiřím Saganovi je existenčně závislá jeho přítelkyně, která s ním žije ve Španělsku, kde se léčí s rakovinou. S touto situací se nemíním smířit. Hodlám případ opět otevřít na plénu Evropského parlamentu a jasně dát Francii najevo, že s tímto přístupem k řešení ilegální migrace se země nemůže považovat za právní stát! Jestli dovolíme odsouzení pana Sagana, bude možné jen tak na několik let poslat do vězení kohokoliv z nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia