Dnes Prague Edition

Dělám si desku pro radost

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Kytarista Dan Šustr, zakladatel kapely Tichá dohoda a autor hitů jako Marioneta nebo Kotva a kříž, vydá na jaře sólovou desku. Tichá dohoda bude dál pokračovat, album, které zatím nemá název, se rodí spíš pro radost.

„Prostě vznikly písničky, které nemůžu nechat zpívat zpěvačku. Musel bych ty texty znásilnit, předělat, a to se mi nechce. A kdybych je v kapele zpíval já, zase bych porušil to, co už léta funguje,“vysvětluje Šustr hlavní pohnutku k tomu, proč se ve třiapadesá­ti letech rozhodl pro sólový debut. „Využívám taky toho, že jsem založil vydavatels­tví, takže to můžu zrealizova­t. Navíc se bavím tím, že si desku točím vlastně sám. Tichá dohoda je dítě, kterému se věnuju třicet let a vůbec té kapele nechci uškodit. Dokonce si spoluhráče do nějaké písničky asi pozvu. A kdyby někdo chtěl ty sólové písně slyšet na koncertu, tak prostě přijede Dohoda a v jejím rámci je třeba zahrajeme.“

Vzpomínky na Hanspaulku

Šustr zatím zveřejnil první píseň nazvanou Requiem pro Petra Šabacha. Po textové stránce si ji užijí především patrioti ze šestého pražského obvodu. Hudebně se namlsají milovníci dejme tomu akustickéh­o rocku. „Ta deska asi bude akustičtěj­ší, absence kapely k tomu vyzývá. Přemýšlím, jak to nejlépe popsat... představte si takového Neila Younga smíchaného s Hanspaulko­u nebo takového rockovější­ho Kalandru,“vysvětluje Šustr. „Já jsem v pubertě hanspaulsk­ou scénu miloval. Žlutý pes, Ivan Hlas, Bluesberry, Krausberry... na koncerty celé téhle party jsem chodil.“

Na desce se má objevit i městské blues nebo ozvuky folku, byť takovému termínu se hudebník brání. „Nemám nic proti folku, ale necítím se být folkařem,“dodává.

Album má obsahovat osm až deset skladeb a Šustr předpoklád­á, že vyjde v dubnu. „Všechno je otevřené a já nemůžu vyloučit, že některou z nich nakonec nepředělám­e i s Dohodou. Zatím o dvou písních vím, že by se mohly stát titulními, ale nerad bych to říkal dopředu. Vždycky něco plácnu a pak je to jinak. Ale je to těžký výběr, protože obě ty skladby vystihují obsah desky, takže nevím, k čemu se nakonec přikloním.“

Kapela jede dál

Jak už bylo řečeno, na fungování Tiché dohody nebude mít sólová deska vliv. Šustr říká, že v poslední době vznikly i nové skladby určené pro kapelu. Její nejbližší koncert je naplánovan­ý na 28. února do brněnského Kabinetu Múz. S Tichou dohodou, jež naposledy vydala album Hlasitá revoluce, nyní vystupuje zpěvačka Zuzana Vintrová.

 ?? Foto: Vendula Fantová ?? Sólový debut Zakladatel kapely Tichá dohoda Dan Šustr chystá vlastní desku, která má vyjít v dubnu.
Foto: Vendula Fantová Sólový debut Zakladatel kapely Tichá dohoda Dan Šustr chystá vlastní desku, která má vyjít v dubnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia