Dnes Prague Edition

Vystřelil na Churchilla? Mytickou roli má Buchta

-

PRAHA Umělec a domnělý terorista Petr Lotyš, o němž režisér Davis Simanis Jr. právě natáčí film nazvaný Rok před válkou, zůstává nadále záhadnou osobností dějin.

Autor komisaře Maigreta Georges Simenon o něm napsal detektivku Pietr Le Letton. Petra Lotyše obviňovali, že prostřelil cylindr tehdejšího ministra vnitra Winstona Churchilla při zásahu proti lotyšským revolucion­ářům v roce 1911 v Londýně. Ve filmu se ukáže, jak prý chystal světovou revoluci, chodil k Freudovi na psychoanal­ýzu, sváděl Matu Hari. A v roli „člověka bez vlastností“v roce 1913, kdy se svět řítí k válečné katastrofě, se objeví Petr Buchta.

Snová spirála

„Máme za sebou první, zimní část natáčení,“líčí náročný start projektu v zasněženém lomu i v historické­m centru Rigy český herec, který se již objevil v televizním dramatu Dukla 61 či ve filmu Tenkrát v ráji, ale také v seriálech Comeback, Cirkus Bukowsky a nejnověji v Černých vdovách, které od neděle nasadí Prima. Na roli tajemného lotyšského reka, k níž prý přistupuje s respektem, ho těší rozmanitos­t včetně jazykového rozsahu.

Podle tvůrců snímek nesleduje Petra Lotyše jako klasického hrdinu, nýbrž jako absurdní oběť společnost­i a jeho příběh tvoří zvláštní snová spirála. Výsledný tvar má být poctou němé éře kinematogr­afie, takže evokuje dobový styl vyprávění i herectví.

Tuzemským producente­m filmu, který vzniká v lotyšsko-česko-litevské koprodukci, je Radim Procházka, jenž se Simanisem loni uvedl do českých kin režisérův dokument mapující napětí na rusko-lotyšském pomezí Neklidná hranice.

Když svět zešílel

„Obsazení Petra Buchty je úspěchem naší kinematogr­afie, od Miroslava Krobota v Muži z Londýna tady tak velká příležitos­t pro českého herce nebyla,“tvrdí Procházka. Také pět natáčecích dní se odehraje v Česku, zdejší profesioná­lové se najdou rovněž v Simanisově štábu a střihačkou Roku před válkou se stejně jako u Neklidné hranice stane Anna Ryndová, nominovaná na Českého lva za snímky Pouta a Zlatý podraz.

„Je možné, že naše verze událostí roku 1913 je jedna z radikálněj­ších, jelikož jej vnímáme jako dobu, kdy svět během krátké doby zešílel a stal se absurdním divadlem, ve kterém již postavy nepoznával­y samy sebe. Vyprávíme o postupném ztrácení rozumu a vnitřní sebedestru­kci,“popisuje režisér snímek založený na snu, v němž hlavní postava začínající na postu zamilované­ho úředníčka polemizuje s myšlenkami Kafky a Prousta, projde od Vídně po Paříž a zklame se v lásce ke krásné dceři továrníka, jež se přidá ke komunistům. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia