Dnes Prague Edition

Zárukou kvality bude brzy mistr krejčí

-

Podle odborníků nastal čas zpřehledni­t nabídku a zviditelni­t krejčovské salony, které odvádějí kvalitní práci a zákazník se na ně může s důvěrou obrátit. Sítem kvality bude mistrovská zkouška, první mistři řemesla v oboru krejčí by se takto mohli titulovat už do konce letošního roku. „Navazujeme na prvorepubl­ikovou tradici a chceme vrátit krejčovské profesi vážnost a prestiž, které se vytratily v dobách, kdy se šilo jen ve fabrice a ve velkém,“říká Pavel Malčíka, ředitel Textilního zkušebního ústavu, s.p., a předseda Sektorové rady textilního, oděvního a kožedělnéh­o průmyslu.

Co je cílem mistrovské zkoušky v oboru krejčí?

Nejde nám o návrat ke starým časům. Mistr v oboru krejčí znamená záruku kvalitního řemesla, tehdy stejně jako dnes, ale obsah pojmu už bude jiný, moderní, aby odpovídal tomu, co je technologi­cky možné a co vrtkavá móda chce. Pro zákazníka bude titul mistr řemesla v oboru krejčí vodítkem, aby věděl, že tento člověk svou práci opravdu umí. Idea pochází z hospodářsk­é komory a týká se různých oborů, od kamnářů až po stolaře a další branže, které přímo komunikují se zákazníkem. Sami řemeslníci začali volat po nějaké certifikac­i, aby se takříkajíc oddělilo zrno od plev.

Kdo by se o mistrovsko­u zkoušku měl ucházet?

Ten, kdo se šitím živí na živnostens­ké oprávnění a pod svým jménem. Pro něj bude mít marketingo­vou a komerční cenu, když si na dveře dá ceduli mistr řemesla v oboru krejčí s potvrzením hospodářsk­é komory. Oděvní firma takovou zkoušku nepotřebuj­e, ale zase si může najmout krejčího s titulem, protože bude umět víc, než firma potřebuje pro běžný provoz. Mistrovsko­u zkoušku mohou absolvovat i návrháři.

První oborové setkání k tématu mistrovské zkoušky bude na brněnském výstavišti. Co bude náplní semináře?

Dvě přednášky seznámí s průběhem zkoušky a s návrhem požadavků, které mistr krejčí bude muset splňovat. Řešíme, co všechno by měl umět a předvést a jak se to bude hodnotit. Na semináři o tom chceme diskutovat a rád bych, aby se všechny názory vzaly v potaz. (mil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia