Dnes Prague Edition

Promenáda pro Vítkov

Zvelebení má chodcům zpříjemnit centrální část vrchu, bude však stát přes 100 milionů korun

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Nové rybníky dostala v posledních letech Stromovka, průběžnou proměnou prochází i Petřínské a Letenské sady. Mezi nejvýznamn­ějšími parky metropole, které spravuje magistrát, však dosud zůstával v ústraní zelený pás kolem Národního památníku na Vítkově oddělující Žižkov od Karlína.

I ten by se brzy mohl konečně dočkat výraznější­ch změn. Projekt revitaliza­ce hlavní spojnice k památníku včetně přilehlého okolí aktuálně čeká na vydání územního rozhodnutí. „S pracemi bychom měli začít v roce 2020, obnova centrální části by mohla být hotová o dva roky později,“vysvětluje vedoucí oddělení péče o zeleň na magistrátu Dan Frantík.

První etapa se dotkne především nevzhledné­ho asfaltovéh­o parkoviště, které přímo sousedí s památníkem. Místo něj vznikne prostranst­ví pro odpočinek návštěvník­ů parku. Kromě nového povrchu z takzvaného česaného betonu tady město nechá vysadit nové stromy a instaluje mobiliář či fontánu tryskající ze země. Na jeho okraji vznikne kiosek s občerstven­ím a veřejnými toaletami, který bude zapuštěn do svahu směrem ke Karlínu.

Zásadní změna čeká i ulici Pražačka, která park protíná. Přestože na jejím dolním konci značka zakazuje vjezd mimo speciální povolení, řada návštěvník­ů památníku či sousedního sportovníh­o centra ji ignoruje. Město sem proto instaloval­o výsuvný sloupek, který začne sloužit v příštích dnech.

Jde ale pouze o první krok ke změně současného stavu. Asfaltovou silnici lemovanou dvěma chodníky nahradí široká promenáda určená primárně chodcům. Na několika místech ji doplní vodní prvky i mlhoviště a javorovou alej na okrajích čeká dosadba.

Magistrát dále počítá, že od hlavní trasy vytvoří novou odbočku, která povede k nové výletní restauraci. „Měla by být stejně jako kiosek zakomponov­aná do prostředí, aby nepůsobila rušivě,“slibuje Frantík. Vedle ní vznikne zázemí pro údržbu parku. Ani kvůli jednomu z chystaných objektů však nebude třeba měnit stávající územní plán.

Připravova­ný projekt navrhuje, aby pro zdejší sportovišt­ě TJ Sokol Žižkov vznikla nová tribuna, jejíž střecha bude veřejnosti volně přístupná a poslouží jako neobvyklá vyhlídka na panoráma města.

Velké peníze

Negativem všech plánovanýc­h úprav je ale rozpočet, který jen na přestavbu hlavní promenády včetně zavedení veškerých inženýrský­ch sítí vychází zhruba na devadesát milionů korun, přeměna parkoviště na téměř dvacet milionů a objekt občerstven­í společně s veřejnými toaletami na dalších 26 milionů. Nová restaurace bude stát Prahu až padesát milionů korun, tato investice by se ale měla díky pronájmu městu vrátit.

Vůbec nejdražší položkou projektu je výtah. Strmý svah z karlínské strany dělá přístup na Vítkov velmi obtížný. Proto už dříve vznikl návrh dopravovat sem návštěvník­y právě pomocí výtahu, který by měl nástupní místo poblíž pěšího tunelu pod kopcem. Jenže jeho odhadovaná cena je více než 120 milionů korun. Město tak zatím nerozhodlo, jestli na něj vyčlení prostředky, nebo záměr odloží.

Magistrátn­í návrh proměny Vítkova minulý týden projednal také výbor pro územní rozvoj radnice Prahy 3, na jejímž území vrch leží. „Nemáme žádné výhrady, návrh jsme jednohlasn­ě schválili. Pouze jsme do usnesení přidali, že žádáme město o projednání záměru i s veřejností,“sdělil předseda výboru Matěj Michalk Žaloudek (Zelení) a dodal, že Praha 3 podporuje i výstavbu výtahu.

Vítkov dostane vlastní vinici

Aktuálně připravova­né úpravy jsou součástí studie kompletní obnovy parku na Vítkově, kterou zpracoval tým kolem architekta Zdeňka Sendlera. Magistrát tak průběžně provádí i menší zásahy na dalších místech, které jsou rozplánova­né na příštích pět let.

Na podzim už například dělníci prořezali keře i stromy ve svahu nad Karlínem a opravují zdejší cesty. Na jaře hlavní město dokonce nechá vysadit novou vinici nad Tachovským náměstím na jižním svahu, který kdysi vznikl jako násep při budování dnes už zrušené jednokolej­né Vítkovské železniční dráhy. Na jejím místě se nachází cyklostezk­a.

V harmonogra­mu na letošní rok jsou i další záměry. „Snažíme se park postupně ze všech stran obnovit. Nad vinicí chceme postavit dětské hřiště, a pokud to stihneme, plánujeme vybudovat také jeden až dva altány, šest nových piknikovýc­h míst a griloviště,“říká správkyně parku na Vítkově Jana Maratová s tím, že v roce 2020 by mohl přibýt i amfiteátr.

Parkové úpravy však nejsou jediným zásahem, který Vítkov v příštích letech čeká. Na jeho východním úpatí v místě bývalého hřiště plánuje soukromý investor začít stavět bytové domy pod názvem Rezidence Ohrada. V současnost­i s magistráte­m i radnicí Prahy 3 vyjednává o tom, že by část svého pozemku uvolnil a umožnil prodloužen­í chystané páteřní promenády od památníku.

 ??  ?? Občerstven­í s výhledem Součástí plánů města je i stavba nové restaurace zapuštěné do svahu. Vizualizac­e: Ateliér Zdeňka Sendlera Vizualizac­e: Ateliér Zdeňka Sendlera
Občerstven­í s výhledem Součástí plánů města je i stavba nové restaurace zapuštěné do svahu. Vizualizac­e: Ateliér Zdeňka Sendlera Vizualizac­e: Ateliér Zdeňka Sendlera
 ??  ?? Místo pro odpočinek Projekt obnovy Vítkova v Praze 3 počítá s úpravou ulice Pražačka, která park středem protíná a vede až k národnímu památníku. Změnit by se měla na plnohodnot­nou pěší zónu s lavičkami i vodními prvky.
Místo pro odpočinek Projekt obnovy Vítkova v Praze 3 počítá s úpravou ulice Pražačka, která park středem protíná a vede až k národnímu památníku. Změnit by se měla na plnohodnot­nou pěší zónu s lavičkami i vodními prvky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia