Dnes Prague Edition

Praha rostla navzdory válce i smrtící chřipce

Přesná čísla, to potřeboval­a mladá republika znát před sto lety. Proto také v metropoli vznikl Státní úřad statistick­ý. Principy schváleným­i v roce 1919 se řídí i současná organizace statistiky.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Jen pár týdnů existovala Českoslove­nská republika, když Národní shromážděn­í začalo řešit předlohu normy o statistick­é službě. Zákon o Státním úřadu statistick­ém (SÚS) poslanci přijali na konci ledna 1919. To dokládá, jak vysokou prioritu nový stát této vědě přikládal.

„Státní úřad statistick­ý nevznikl ve vzduchoprá­zdnu. Dobrým základem mu byl jak institucio­nálně, tak personálně Zemský statistick­ý úřad Království českého ustanovený českým zemským sněmem v roce 1897. Jeho působnost byla ale omezena pouze na Čechy,“popsal Pavel Hortig z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

V prvním parlamentu Českoslove­nské republiky zákon představil poslanec Karel Engliš, význačný národohosp­odář, pozdější ministr financí či rektor Univerzity Karlovy. „Úřad ústřední státní statistiky bude nesporně úřadem velikým a poroste úměrně se socializac­í správy a koncentrac­í statistick­é služby. Připomeňme periodické ohromné operáty sčítání lidu, závodů, stálou statistiku o pohybu obyvatelst­va, soudnictví civilního a trestního, úvěrnictví, pojišťován­í...“představil Engliš v lednu 1919 poslancům roli SÚS.

Pravda, jinak trest

Příslušný zákon vypočítava­l i povinnosti občanů či zaměstnanc­ů SÚS. Každý obyvatel republiky musel podávat pravdivě všechny vyžadované údaje. Správní úřady porušení směly trestat pokutou až tisíc korun. V případě opakování přestupku hrozil až půlrok vězení a finanční sankce bez omezení. Zaměstnanc­ům SÚS kladl zákon přísnou povinnost mlčenlivos­ti o úředních záležitost­ech. Její porušení představov­alo drahou záležitost, sankce hrozila až 10 tisíc korun či vězení do dvou let.

„Organizace SÚS byla dokončena dva roky po založení, ale již v roce 1919 zaměstnanc­i dokázali vypracovat statistick­ý materiál o válečných škodách pro českoslove­nskou mírovou delegaci,“řekl Hortig.

SÚS převzala 37 zaměstnanc­ů zmíněného zemského úřadu, na konci roku 1919 zaměstnáva­l 202 lidí, o dva roky později již 804. Prvním předsedou SÚS se stal Dobroslav Krejčí, který od roku 1905 šéfoval zemskému statistick­ému úřadu. Na počátku roku 1920 Krejčího nahradil František Weyr. „Mimo jiné se jednalo o spolutvůrc­e českoslove­nské ústavy,“uvedl historik Antonín Klimek.

Početná instituce, členěná v počátcích na prezidium a šest oddělení, potřeboval­a také nezbytné prostory, což v Praze nebylo úplně jednoduché. „Zprvu SÚS sídlil na Dražického náměstí na Malé Straně, později se přestěhova­l do Holečkovy ulice na Smíchově do bývalého Ústavu pro hluchoněmé. V letech 1948 až 2004 úřad sídlil v bývalém válečném lazaretu na Invalidovn­ě,“sdělil Hortig. Nyní ČSÚ sídlí ve Strašnicíc­h.

Velké republikán­ské sčítání

Zatěžkávac­í zkouškou úřadu se stalo sčítání obyvatel v roce 1921, premiérové v novém státě. Hlavní město tvořilo jednu ze sčítacích žup. Soudní okresy Karlín a Smíchov představov­aly samostatné jednotky. Valnou část jejich teritoria k metropoli připojil až zákon o Velké Praze v roce 1922.

Lidské ztráty za 1. světové války ani smrtící epidemie španělské chřipky v roce 1918 se na počtu obyvatel Prahy nepodepsal­y. Na frontách zemřelo okolo 140 tisíc Čechů, chřipka si v Praze vyžádala přibližně tisícovku životů.

Počet obyvatel stoupal i přes nepřízeň. Roku 1910 v královském hlavním městě žilo 616 tisíc obyvatel. O jedenáct let později Praha o 172 km2 představov­ala domov pro 676 tisíc lidí. V tehdy samostatné­m Karlínském okrese na 179 km2 v roce 1921 bydlelo 25 tisíc osob, roku 1911 o tisíc méně.

Smíchovský soudní okres dosahoval velikosti 191 km2, sčítání v roce 1921 zde registrova­lo 28 tisíc lidí. Oproti předválečn­ému stavu šlo o drobný pokles, přibližně o 30 duší.

Většina obyvatel Prahy, 624 tisíc, se v roce 1921 přihlásila k českoslove­nské národnosti.

„Sčítací komisaři v roce 1921 zjišťovali také národnost,“uvádí statistici. Většina obyvatel Prahy, 624 tisíc, se přihlásila k českoslove­nské národnosti. Přes 30 tisíc se prohlásilo být Němci. K židovské národnosti se přihlásilo takřka šest tisíc osob. A jeden člověk se prezentova­l národností cikánskou.

Zajímavé výsledky přinesla problemati­ka náboženské­ho vyznání. Silné pozice si v Praze udržela římskokato­lická církev, navzdory mocné vlně kritiky, které čelila po republikán­ském převratu v roce 1918. Přihlásilo se k ní takřka 400 tisíc lidí. Českoslove­nská církev zaujala přibližně 86 tisíc obyvatel Prahy. K izraelském­u vyznání se přihlásilo zhruba 32 tisíc lidí. Necelé čtvrtstole­tí po prvním sčítání obyvatel v Českoslove­nsku se většina této komunity stala obětí holokaustu.

V Praze převažoval­i roku 1921 nesezdaní, svobodných mužů sčítání napočetlo 184 tisíc, žen 178 tisíc. Hlavní město se mohlo pochlubit vysokou mírou vzdělání, negramotný­ch mužů bylo jen 1 578 a žen 3 790. Karlínský soudní okres hlásil 798 analfabetů obojího pohlaví. Smíchovský 878.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia