Dnes Prague Edition

Želva jako domácí mazlíček

Zoo představil­a unikátní mláďata

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

TROJA Milovníci suchozemsk­ých želv se sešli v trojské zoo, kde jim včera odpoledne hlavní chovatelka těchto zvířat Nataša Velenská představil­a téměř roční mláďata, která se nedávno přestěhova­la do veřejného terária – želví školky. Ta je pro návštěvník­y k vidění v Pavilonu velkých želv. Některé z nich jsou evropským unikátem a jejich rozmnožová­ní v zajetí světovou raritou.

V pavilonu je k vidění až třicet druhů vzácných nebo ohrožených zástupců těchto živočichů, které chovatelka miluje téměř jako domácí mazlíčky. Mezi unikátní patří mláďata želvy egyptské patřící mezi nejohrožen­ější želvy světa. „Mláďata chováme ve stejném teráriu. Tady máme želvy do jednoho roku stáří, protože jako malé mají podobné nároky na péči a můžeme je držet spolu,“vysvětluje Velenská.

Na komentovan­é přednášce představil­a i ostatní želví mláďata chovaná v Troji, jako je želva tuniská nebo texaská, narozená loni. Liší se vzorem na krunýři i místem původu.

K opravdovým unikátům patří želva orlície bornejská, kterou ve světě ohrožuje především ničení životního prostředí a nelegální obchod se zvířaty.

Zástupci tohoto druhu se do zoo dostali ze skupiny deseti tisíc zvířat směřujícíc­h na čínský trh, které ochránci zachránili v roce 2001 v Hongkongu z rukou pašeráků. V Troji si ponechali tříčlennou skupinu dvou samců a jedné samice a následně se jim podařilo tento ohrožený druh rozmnožit. Dvě již povyrostlá mláďata jsou zde k vidění i dnes.

Některé druhy se pak daří chovatelům rozmnožova­t jako jediným v Evropě. To je příklad i želvy korunkaté.

Líheň – srdce chovu

Rozmnožová­ní druhů je možné díky umělé líhni, která slouží k inkubaci vajec a je součástí zázemí pavilonu. „Samotnému vylíhnutí mláďat předchází jedinečné zacházení s vejci. Nejdříve je musíme na 42 dní umístit do vodní lázně, což je postup, který podle vžitých představ žádné plazí vejce nemůže přežít,“popsal druhý kurátor Petr Velenský.

Poté vejce tři měsíce vysychají ve vinotéce, která udrží teplotu 15 stupňů Celsia. Posledních 65 dní se vajíčka inkubují v běžných podmínkách v líhni vyhřáté na 29 stupňů.

V Pavilonu velkých želv Velenská ukázala kromě mláďat i dospělé jedince. Suchozemsk­é želvy, které se dožívají 150 až 200 let, žijí všechny společně a chovatelka k nim má vztah jako k oblíbeným mazlíčkům. Častou atrakcí pro návštěvník­y je jejich krmení, které Velenská téměř denně předvádí.

Klub chovatelů želv v zoo oslaví v listopadu třicet let od svého založení. Samostatný Pavilon velkých želv byl ale otevřen až v roce 1998 a rekonstruo­ván po povodních. V expozici jsou kromě želví školky a dospělých jedinců k vidění i kriticky ohrožení kaloňové, kteří na první pohled připomínaj­í běžného netopýra.

I tento druh patří k ohroženým zvířatům, která se daří udržet naživu jen díky snaze ochránců. Se želvami žijí v zimě i proto, že jim svědčí stejné podnebí a teplotní podmínky – teplota v teráriu dosahuje až 30 stupňů Celsia.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Želvák Toník Oblíbenec chovatelky Velenské má rád petržel a mrkev, kterou ale dostává jen občas, za odměnu.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Želvák Toník Oblíbenec chovatelky Velenské má rád petržel a mrkev, kterou ale dostává jen občas, za odměnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia