Dnes Prague Edition

Bronzové sbohem

Pády, deprese a tuna triumfů. Jak se hvězdná Lindsey Vonnová loučila s bláznivou kariérou.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES ve Švédsku

Vítr jí čechral její blonďatý copánek vykukující zpod helmy. Nahoře tentokrát nechumelil­o, naopak. I slunce se přišlo na mrazivý sever podívat, jak se tato výjimečná lyžařka loučí s kariérou.

„Ještě jednou budu stát ve startovní bráně. Ještě jednou pocítím adrenalin ve svých žilách. Ještě jednou budu všechno riskovat. Naposledy… A budu si to pamatovat navždy. Tak pojďme na to!“napsala si Lindsey Vonnová na Instagram před startem.

Na její poslední jízdu se do Aare přijel podívat i Ingemar Stenmark. Jediný člověk, který kdy byl ve Světovém poháru úspěšnější než ona.

„A jsem rád, že jsem u toho byl. V novinách jsem se dočetl, že by byla ráda, kdybych tu byl. Ale až její SMS mě přesvědčil­a,“smál se legendární Švéd.

Na jeho 86 triumfů Američance čtyři scházejí.

A další už nepřidá.

Ve včerejším sjezdu na trati sveřepě bojovala s oběma operovaným­i koleny. Už s číslem 3 přišla na řadu a s výkřikem „Go!“vyrazila na trať. A jela úžasně. V cíli jasně vedla, zvedla ruce nad hlavu a pak se fanouškům v Aare uklonila.

„Neuvěřitel­né! Lindsey, děkujeme za tvou pohádkovou kariéru,“hřímal komentátor na stadionu.

Jen Ilka Štuhecová s Corinne Suterovou nakonec byly lepší.

Bronzem se Vonnová včera loučila se svou kariérou.

A taková byla.

V boxerském ringu

Když ji matka Linda před 34 lety přiváděla na svět, měla mrtvici. Tři čtvrtiny lidí takovou mrtvici nepřežijí, ona ano – a nejen to.

Dlouho sice měla problémy s chůzí a rovnováhou, přesto porodila ještě čtyři děti.

„Máma je tvrďák,“říká Lindsey. „Nikdy si na nic nestěžoval­a. Vždy mi říkala: Jakékoliv problémy můžeš vždycky překonat.“ Na lyže se pod dohledem dědy Dona a otce Alana postavila poprvé ve dvou letech. Když upadla, dědeček jí vštěpoval: „Představ si, že jsi v boxerském ringu, protivník tě srazí na zem, ale ty hned zase musíš vstát a rvát se dál.“

Už v jedenácti byl malé Lindsey minnesotsk­ý kopec Buck Hill malý, a tak maminka Linda zavelela: „Přestěhuje­me se do coloradské­ho Vailu.“

Po 17 letech dala v práci výpověď. Pouze proto, aby její dcera mohla lyžařsky růst. A Lindsey rostla do úžasných výšin. Pod dívčím jménem Kildowová debutovala v 17 letech na olympiádě v Salt Lake City. Americké ženské lyžování se tehdy nacházelo v hluboké krizi, ona však skončila šestá a fanoušci v ní rázem viděli spasitelku.

Její značkou se stal dlouhý cop a občas šílené manévry.

Byla živelná, spontánní a také zranitelná. Od 19 let se prala s depresemi.

„Mám dobré a mám špatné dny. V mém těle se odehrávaly chemické procesy, které jsem nemohla ovlivnit. Ovládaly mě. Bylo to děsivé,“popisovala.

Ale i ty přemohla.

Moje kariéra skončila

Na hrách v Turíně 2006 už od ní všichni očekávali medaile. Jenže přišel pád v tréninku v 95kilometr­ové rychlosti.

Lékaři se obávali vážného zranění páteře. Ona si v helikoptéř­e, která ji odnášela do nemocnice, pomyslela: „Moje kariéra skončila.“Vyšetření nakonec odhalilo jen obrovské pohmožděni­ny. Kulhající a v obrovských bolestech sjela čtyři závody, nejlépe dojela sedmá.

„Byla to pro mě velká lekce,“ vzpomíná. „Uvědomila jsem si tehdy, že při lyžování může všechno skončit v setině sekundy. Proto jsem si nařídila: Nesmíš propásnout jediný den tréninku, abys minimalizo­vala riziko zranění.“

Krátce poté se vdala za amerického lyžaře Thomase Vonna. Zamilovala se do něj už v 17 letech, on byl o 9 let starší, což otec Alan neschvalov­al. Drsně se tehdy pohádali, Lindsey ho nepozvala ani na svatbu a ženichovi ji předal dědeček Don. Sedm let trvalo, než spolu zase promluvili.

Manžel Thomas se stal manažerem i koučem. Díky němu byla v dalších pěti sezonách dominantní, získala čtyři velké křišťálové glóby a ve Vancouveru konečně vyhrála ve sjezdu olympiádu. Její otec u toho nebyl.

V roce 2012 se s Vonnem rozvedla. Potřeboval­a právníka, a tak zatelefono­vala otci a požádala ho o radu. „Ale trvalo pak dlouho, než jsme s tátou opět navázali na náš předchozí vztah,“říká.

Prožila i románek s Tigerem Woodsem, ale až s kanadským hokejistou P. K. Subbanem je nyní opět šťastná.

Podobně jako když sjíždí z kopce dolů. Jen kdyby těch zranění bylo méně. Kvůli nim ztratila tři roky kariéry.

I proto se před pár týdny v Cortině rozhodla, že dál už to nemá smysl.

„Už nejsem schopná lyžovat tak, jak bych chtěla. Způsobem, o kterém vím, že dokážu. Moje tělo mi v tom brání,“vyprávěla. „Pravé koleno je čtyřikrát operované. V tom levém nemám vnější postranní vaz. Je čas říci sbohem.“

Na tohle už jsem stará

Do švédského Aare dorazil na její derniéru i Fernando Maddock – 43letý fanoušek z New Yorku. Když ji pak v úterním super-G viděl spadnout, bylo to pro něj srdcervouc­í. Mával v cíli vlajkou a najednou ustrnul. Další americká fanynka schovala tvář do dlaní a plakala. Mikaela Shiffrinov­á zase držela palce, aby bylo všechno v pořádku. Naštěstí bylo.

Vonnová se po těžkém pádu zvedla na nohy, nakonec i znovu nazula lyže a dolů sjela po vlastních. Přitom mávala všem přítomným podél trati a pak i fanouškům v cíli. „Mám pocit, jako kdyby mě přejel náklaďák,“vyprávěla pak na tiskové konferenci. „Jít hlavou do sítí nebyl nejlepší nápad. Hned jsem si říkala: Co to sakra je? Proč jsem zase v síti? Říkala jsem si, že na tohle už jsem příliš stará. Kdyby nepřízeň osudu posilovala, byla bych Hulk.“Když však přišel dotaz na to, jaké to je připravova­t se na poslední sjezd, když ví, že nemůže vyhrát, hned ožila.

„Kdo říká, že nevyhraju? Můžu vyhrát. V neděli mě neodepisuj­te. Ještě mám jednu šanci. Možná dosáhnu na zázrak a možná ne. Ale dám do toho všechno. To, že jsem spadla, ještě neznamená, že nevstanu.“

Prorocká slova.

Vždyť pády, zranění a návraty definují její kariéru stejně jako úspěchy. Bylo až symbolické, že poslední závod svého života jela poté, co spadla v tom předchozím. A že se přesto znovu dokázala zvednout a získat medaili.

Kdysi na základní škole dostala za úkol napsat, jaký je její životní cíl. Napsala: „Startovat na spoustě olympiád a vyhrát v životě víc závodů než jakákoliv jiná žena.“Obojí dokázala.

I proto se včera v Aare dojatě usmívala: „Vlastně to nebyla zase tak špatná jízda, co?“

 ?? Foto: Reuters, ČTK ?? Pohádkové adieu Loučit se s medailí na krku je snem každého sportovce. Lindsey Vonnová si to splnila.
Foto: Reuters, ČTK Pohádkové adieu Loučit se s medailí na krku je snem každého sportovce. Lindsey Vonnová si to splnila.
 ??  ?? S trojkou pro bronz Před startem ji odepisoval­i. Ale Vonnová znovu vstala a slavila.
S trojkou pro bronz Před startem ji odepisoval­i. Ale Vonnová znovu vstala a slavila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia