Dnes Prague Edition

Občas je fajn ukázat, že nejste jen do počtu

Už neznělo, že Čechům ujel vlak. Jak může úspěšný turnaj Miloši Říhovi pomoci? Kdo si řekl o nominaci na MS?

- Pohled Jan Daněk reportér MF DNES

Jen dvakrát vyhráli. Častěji odjížděli do šatny s porážkou. A nejednou s tak výraznou, že trenér Miloš Říha musel uznat, že i na evropských kluzištích ujel Čechům hokejový vlak.

Hlavní téma fanoušků však poslední měsíce zůstává stejné: Co to proboha mají Češi na dresu?

I teď – při třetím dílu Euro Hockey Tour – stačilo namátkou prolétnout diskuse fanoušků na iDNES.cz, kde se spíš než výkony opět rozebíral reprezenta­ční stejnokroj.

Přitom české počínání na turnaji stojí za zmínku. Nejen s výhledem na blížící se šampionát v Bratislavě, na který se tým pod Říhovým velením začne za pár týdnů chystat.

Češi po čtvrtstole­tí ovládli Švédské hry. A podstatně k tomu přispěli borci, kteří poslední český triumf mohli sledovat v televizníc­h sestřizích jako malí školáci – Gulaš, Kvapil, Zaťovič nebo Zohorna.

Jistě, líbivější jsou hokejová přídavná jména jako mladý, dravý, rychlý. A koneckonců i z koncepčníh­o pohledu by bylo prospěšněj­ší, kdyby zásadnější vliv na prvenství měli mladíci. Přesto podobný výsledek se zkušeným materiálem potěší. Naznačí veřejnosti, že s hokejem to není tak bídné. Přesvědčí samotné hráče, že stále mohou být konkurence­schopní. Ujistí i svaz, že při výběru ukázal na toho pravého. Říha není budovatel, vizionář. Je spíš motivátor a (jak se sám tituloval) skládač, který zvládne sestavit a zmobilizov­at tým pro okamžitý úspěch – medaili z MS.

I Říha pro klidnější práci potřeboval povedenějš­í zářez.

Na neúspěchy a poslední místa z EHT (listopadov­á Karjala, prosincový Channel One Cup) si fanoušci na rozdíl od nových dresů tak nějak zvykli. Omluvou by bylo omlazování

Česko Finsko

Branky a nahrávky: 30. P. Holík, 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek, T. Zohorna) - 48. Pokka (V. Leskinen). Rozhodčí: Holm, Nord - Laksola, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Jan Kovář (Česko) 5 min. a konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváků: 1 891. Třetiny: 0:0, 2:0, 1:1.

Česko: Will - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Gulaš, Jan Kovář, Sekáč - Zaťovič, Horák, M. Kvapil - R. Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna Lenc, P. Holík, M. Stránský - Červený. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Finsko: Tirronen - M. Lehtonen, Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen - J. Pesonen, Ruohomaa, V. Leskinen - Junttila, A. Mustonen, Ojamäki Hakulinen, Tyrväinen, Joonas Nättinen - J. Sallinen, Björninen, Luostarine­n. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

národního týmu, jenže Říha stejně jako jeho předchůdci hojně důvěřuje hráčům kolem třicítky. Až teď přišla změna.

Výsledky ze Stockholmu nelze přeceňovat. Je však dobré zmínit, že přišly ve chvíli, kdy Říha poprvé pozval extraligov­é persony

Česko Rusko

Branky a nahrávky: 29. T. Zohorna (R. Koblížek, Zámorský) - 35. Kuzmenko (Okulov), 40. Kuzmenko, 54. Kadějkin (Rafikov, Alexejev). Rozhodčí: Holm, Linde - Nordlander, Löfgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváků: 1 500. Třetiny: 0:0, 1:2, 0:1.

Česko: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, J. Galvas - Zaťovič, P. Holík, M. Kvapil - R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, Horák, Červený M. Stránský, L. Rousek, R. Koblížek - od 33. navíc P. Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rusko: Konovalov - Zub, Arzamascev, Rafikov, Jelesin, J. Kulik, Mironov, Miščenko, Bereglazov - I. Michejev, Kadějkin, Denisenko - Kagarlicki­j, Šipačov, Nikoncev - Okulov, Svetlakov, Kuzmenko - Burdasov, Zernov, Slepec Alexejev. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatuli­n a Alexej Žamnov. Další výsledky, sobota: Švédsko – Rusko 4:2. Neděle: Švédsko – Finsko 4:5 po náj.

1. ČESKO 3 2 0 0 1 9:6 6

2. Rusko 3 1 1 0 1 8:7 5

3. Švédsko 3 1 0 1 1 10:12 4

4. Finsko 3 0 1 1 1 8:10 3 Další akcí českého národního týmu budou zápasy Euro Hockey Challenge Česko – Rakousko

10. dubna ve Znojmě a 13. dubna v Linci. v čele s Janem Kovářem. Ten prokázal, že je nejlepším Čechem mimo zámoří. Tým soupeře drtivě nepřehrál, ale v ofenzivě dokázal být nebezpečný. Rapidně se zlepšily přesilovky. Perfektně chytali Will s Hrubcem. Dílčí triumf by naopak neměl překrýt opakující se hloupé fauly, laxní vstupy do utkání nebo komický moment, kdy česká střídačka včas nezareagov­ala a nařízený nájezd proti Švédům musel místo zvoleného Gulaše jet faulovaný Radim Zohorna. Za polemiku by stálo i to, zda by nováček Koblížek neměl dostat větší prostor ve všech utkáních.

Ačkoli sílu a ambici českého mančaftu stejně jako na posledních šampionáte­ch určí až export posil z NHL, Říha i včera zopakoval věty o vytvořeném evropském jádru (MS by nemělo uniknout hráčům jako Zámorský, Kundrátek, Kovář, Gulaš, Kvapil, Zaťovič, Kubalík či Sekáč). Švédská mise mu dodala naději. Ono je totiž občas fajn zažít pocit, kdy nejste jen do počtu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia