Dnes Prague Edition

V hlavní roli penalty. A Slavia už utíká

- — David Čermák

Není to tak dávno, co na odpískanou penaltu ve svůj prospěch musela čekat třiasedmde­sát zápasů. Víc než dva roky. Od května 2012 do října 2014.

Teď fotbalová Slavia prožívá opak – v sobotu proti Teplicím dostala šanci kopat z puntíku pošesté v řadě!

Záložník Tomáš Souček si sedm minut před koncem za stavu 0:0 poradil mazácky – balon poslal drzým obloučkem doprostřed branky a nasměroval Slavii k vítězství 2:0, které na konci pojistil krásným sólem náhradník Mick van Buren.

„Jsem šťastný, že to vyšlo, protože jsem ve své kariéře v první a druhé lize v prvním jarním zápase ještě nikdy nevyhrál. Už mě to trochu strašilo,“oddechl si kouč Jindřich Trpišovský, který Součkovu kulišárnu z pověrčivos­ti raději ani nesledoval a otočil se ke hřišti zády.

Měla se penalta kopat? Z tribuny nemusela vypadat stoprocent­ně, ale opakovaný záběr odhalil, že stoper Jeřábek v rozhodujíc­í chvíli čapl kapitána Škodu za rukáv dresu a zabránil mu v zakončení.

„Byla to hloupá penalta, ale byla,“uznal teplický trenér Stanislav Hejkal. Sudí Pechanec neváhal, Souček také ne, a tak Slavia zase lehce srazila kurzy sázkových kanceláří, pro které je po bravurně zvládnutém podzimu jasným favoritem na titul.

Druhé Plzni už odskočila na šest bodů, a když ji za týden porazí na jejím hřišti ve šlágru jara, bude pro zbytek sezony v luxusní pozici.

Plzeň řeší trable

Proti Teplicím nebyla Slavia suverénní, na tři body se dost nadřela, přesto ukázala, že má kádr našlapaný jako nikdo jiný v lize. Trpišovský si mohl dovolit luxus a kromě posil Masopusta s Králem nechal mezi náhradníky i Stocha, velkou podzimní oporu. Po penalt kopala Slavia v posledních šesti ligových zápasech. Pět jich proměnila.

V sobotu v Mladé Boleslavi nebyla lepším týmem, a přestože ještě dvacet minut před koncem vedla, veze jen bod.

Také její první jarní misi rozsekla penalta: když Komličenko upadl po Hubníkově skluzu, rozhodčí Jilínek dlouze zkoumal video a nakonec dal boleslavsk­ému kanonýrovi šanci na devatenáct­ý gól v sezoně. Ruský útočník napálil balon doprostřed, dál míří za střeleckým rekordem a Plzni přidělal starosti.

Viktoria sice mohla už v první půli tleskat akci dvou posil – přesně centrující­ho Kayamby a skórujícíh­o Beauguela, ale jinak nepřesvědč­ila.

„Nechci být neskromný, ale měli jsme na vítězství,“vycítil domácí kapitán Marek Matějovský. „Plzeň nám dala gól z ničeho, remíza nás mrzí.“

Plzeň mrzí ještě víc, protože start jara si představov­ala jinak. Chtěla Slavii od prvního kola nahánět, místo toho hned nabrala další ztrátu.

A tak ji čeká týden pravdy: ve čtvrtek večer Evropská liga doma proti Dinamu Záhřeb a už v neděli ligový hit, ve kterém si nesmí dovolit zaváhání.

 ?? Foto: MAFRA ?? Proměnil
Tomáš Souček zvládl penaltu sedm minut před koncem.
Foto: MAFRA Proměnil Tomáš Souček zvládl penaltu sedm minut před koncem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia