Dnes Prague Edition

Konec velké party. I Češky jsou v tenisu zranitelné

- Pohled Miroslav Němý MF DNES

Ne, není ostuda prohrát se soupeřkami, které staví na Simoně Halepové a nebezpečné­m deblovém páru. Zvlášť když se dva ze tří ztracených mačů natáhly skoro na maximální možnou délku.

Ale stalo se. Rumunsko živí sen o premiérové­m titulu, zato česká tenisová dynastie padla. Od roku 2011 výběr Petra Pály šestkrát zvedal trofej, ve zbylých dvou ročnících padl v semifinále. Nyní čeká baráž – nová, zrádná zkušenost. Hrozí Švýcarsko, Španělsko, Lotyšsko...

A možná je to celé symbolické. Také Fed Cup mohou potkat podobné změny jako jeho mužský ekvivalent Davis Cup, čímž by se definitivn­ě uzavřela jedna éra. Její poslední desetiletk­a byla psaná česky, proč to po Rumunsku přestává platit?

Zavírací hodina velké party

Český tenis má dvě nezpochybn­itelné superstar: Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou. První se po letech účastí omluvila, druhá zvládla „povinný“triumf nad Buzarnescu­ovou a s Halepovou se zcela rovnocenně rvala, leč ve třech setech padla.

Ale míval navrch ještě Lucii Šafářovou, svého času finalistku Roland Garros, spolu s Barborou Strýcovou, tenistkou drobné postavy a obří, někdy až nezdolné duše. První uzavírá kariéru, druhá se loni po vítězném finále proti USA rozloučila s národními barvami.

Při letité ochotě všech reprezento­vat míval kapitán Pála luxusní volby. Když se klání dostalo do stavu 2:2, vycházely mu sázky na deblové páry, parádní vzpomínky zařídily třeba Plíšková se Strýcovou.

Výborné tenistky. Duch šampionek. Víra ve vlastní síly. A ano, kolikrát i přízeň sportovníh­o osudu. To vše namíchalo opojný koktejl; zdálo se, že oslavy nikdy neskončí.

Jenže zatímco fotbalové Euro zve nyní málem každý druhý národ, elitní skupinu Fed Cupu stále hraje jen osm zemí. Koncentrac­e skvělých hráček je velká, touha prorazit rovněž. Pár Kvitová, Plíšková byl i v tomto prostředí opravdu výjimečný – i proto Češky třeba loni v semifinále přehrály v Německu domácí duo Kerberová, Görgesová.

Nyní se věci sešly opačně. Rumunky měly nažhavenou Halepovou. Pála sčítal rozlučky a Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušov­ou ještě nemají formát dvojice PK, KP. Po letech vítězných deblů nyní poslední krok nezvládl jeden z nejpovolan­ějších párů na planetě, dvojnásobn­é grandslamo­vé šampionky Siniaková s Barborou Krejčíkovo­u.

Výjimečné éry jsou zrádné, každá brzká prohra po nich působí jako výbuch. Ale to by nebylo férové hodnocení, jen se připomněla realita. Češky bez nejsilnějš­í sestavy jsou zranitelné – jako jakýkoli jiný tým ve společnost­i osmi nejlepších. A každá party má svoji zavírací hodinu. Tato skončila v neděli ve 21:26.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia