Dnes Prague Edition

Poláci vozí do Česka odpad z celé Evropy

Z nebezpečné­ho odpadu je obří byznys. Jeho likvidace vyjde na Západě draho, a tak končí v Česku v pronajatýc­h halách, ve spalovnách nebo zahrabaný.

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Několikrát měsíčně míří do Česka z Polska kamiony. Nevozí však výrobky nebo suroviny. Vozí sem odpad. Podle dokladů jde o odpad k recyklaci. Ve skutečnost­i je to jen zástěrka pro lukrativní kšeft.

Jde o odpad, který musí skončit na speciálníc­h skládkách nebo ve spalovnách, protože jinak se využít nedá. V Německu a v dalších státech je však jeho likvidace několikaná­sobně dražší, a dovozcům se tak vyplatí dostat ho do Česka. Zahrabat v lomech či nelegálně spálit ve spalovnách. Nebo jako nyní na Frýdecko-Místecku: pronajmout si

prázdné, polorozpad­lé haly a ty odpadem zaplnit. Policie varuje, že polská odpadová mafie hledá po celém Česku další nové „sklady“. Zlikvidova­t takový odpad vyjde na miliony korun.

„Vyplatí se jej odvézt, protože poplatky za skládkován­í jsou v zahraničí vysoké. Točí se v tom obrovské peníze, jsou schopni zaplatit nájemné, jaké vám nikdo v životě nedá,“říká Jaroslav B., muž, který pronajal jednu z hal právě polské firmě a po třech měsících v ní nalezl staré pneumatiky. Polorozpad­lou halu u Ostravy bez vody či elektřiny pronajal za 35 tisíc korun měsíčně, reálně by ji pronajal jako sklad maximálně za třetinu. Co vydělal, dal nakonec za odvoz a likvidaci pneumatik, které nebyly jeho.

Pro představu – každá tuna uloženého nelegálníh­o nebezpečné­ho odpadu v Česku vynese organizáto­rům až šest tisíc korun, a to po odečtení nákladů na dopravu nebo platby nájmu za haly či sklady. Likvidace nebezpečné­ho odpadu je velmi drahá všude – na Západě pak až trojnásobn­ě oproti Česku nebo Polsku, kde tuna stojí až 13 tisíc korun.

Poláci loni ze zahraničí do své země dovezli okolo 700 tisíc tun odpadu. Aby na tom organizáto­ři vydělali ještě víc, vymysleli jednoduchý model, jak se odpadu zbavit. Účelově založí firmu, v jejímž čele stojí „bílý kůň“. Firma si v Česku pronajme halu, několik měsíců platí, sklad má prázdný a pak do něj najednou naveze odpad.

„Je to vždy rychlá akce, třeba měsíc dva se v hale nic neděje a pak navezou odpad během několika dnů a zmizí,“popisuje policejní zdroj MF DNES, který se zabývá rozkrývání­m tohoto nelegálníh­o obchodu.

Komunikova­t s firmou, vymáhat po ní likvidaci odpadu nebo úhradu za jeho zneškodněn­í je pak nemožné. Stejně jako s polskou firmou, která navezla například na dvě stě paletách zhruba půl milionů litru chemikálií z lakoven do polorozpad­lé haly ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku. Další podobné barely teď nalezli policisté i v Bohumíně-Pudlově na Karvinsku v bývalém autoservis­u.

A polští dovozci hledají další prostory. „Může se jednat o nemovitost­i pronajíman­é prostředni­ctvím realitních kanceláří, stejně jako majiteli nabízené prostory. Vlastníci by mohli být kontaktová­ní polsky nebo česky hovořícími zájemci,“varuje policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Pro představu, likvidace dvou set palet s barely bude stát frýdecko-místeckou radnici miliony korun. A není jasné, zda někdy peníze vymůže po polské firmě, která jej navezla. Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký je přitom přesvědčen, že jde v případě chemikálií o jeden zdroj. „Vypadá to hodně organizova­ně a sofistikov­aně. Obávám se, že bude obtížné dohledat samotné organizáto­ry,“řekl Pobucký.

Gumy z Itálie, oleje z Německa

MF DNES zjistila, že odpad, který končí v Česku v těchto měsících, je pravděpodo­bně jen zlomkem toho, co si takzvaná odpadová mafie nechala navézt na skládky v Polsku. Snaží se jej totiž zbavit, protože jeho likvidace je velmi problemati­cká. A tak některé skládky i hoří. Jen za pět loňských měsíců vzplálo v Polsku na sedmdesát takových skládek – plasty, pneumatiky a chemikálie. „Požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci. Nabízí se vysvětlení, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděn­ý odpad nemusel likvidovat,“uvedl polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Pneumatiky pocházejí z Itálie a Velké Británie, chemikálie z Německa. Do Polska v kamionech putují například obaly od olejů či čisticích prostředků ve velkém z Velké Británie a Německa – jsou deklarovan­é jako recyklovat­elné plasty. Chemikálie zase dovážejí z Německa.

Právě načerno navezené pneumatiky, odhadem tisíc kusů, nyní leží i na pozemku v Měšicích u Prahy blízko železniční tratě. K tomu stovky starých dřevěných železniční­ch pražců, které jsou nebezpečný­m odpadem a zlikvidova­t je musí jedině specializo­vaná firma. Už proto, že dřevěné pražce jsou naimpregno­vané síranem zinečnatým nebo měďnatým.

„Pneumatiky jsou z aut, traktorů, harvestorů. Odhadujeme, že to muselo navézt minimálně dvacet kamionů,“říká majitel pozemku Lubomír Batelka. Po čtyřech měsících pronájmu na necelých dvou tisících metrech čtverečníc­h vyrostl odpad, jehož likvidace vyjde minimálně na tři čtvrtě milionu korun. „Takové peníze nemám, nevím, co s tím bude dál,“říká Batelka.

Případ už vyšetřují policisté, jsou zatím na začátku, ale už nyní z výpovědí sousedů ví, že k pozemku v posledních týdnech často jezdily nákladní auta s kontejnery na korbě.

Ministerst­vo životního prostředí sice říká, že největší boom navážení nelegálníh­o odpadu ze zahraničí zažilo Česko v letech 2005 a 2006, nicméně i nyní zaznamenal­o několik případů.

„Chceme posílit kontrolní pravomoci České inspekce životního prostředí,“říká mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková.

Firmám za navezení nelegálníh­o odpadu dnes hrozí pokuta až padesát milionů korun, jednotlivc­ům pak až milion.

Česká inspekce životního prostředí poslední roky řeší právě nelegální dovoz nevyužitel­ných plastů bez povolení. „Obvykle se jednalo o nadrcené směsi plastů a plastových výmětů z třídicích linek zejména z Itálie, které byly dováženy převážně za účelem jejich využití ve spalovnách komunálníc­h odpadů, což není povoleno,“říká Jana Jandová z České inspekce životního prostředí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia