Dnes Prague Edition

Pojišťovna kasíruje odpadlíky

Pojišťovna údajně navyšuje výnosy na úkor klientů, kteří u ní předčasně ukončí smlouvu. Problém se může týkat desítek až stovek tisíc smluv a miliard korun.

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

PRAHA Předčasně vypovědět životní pojištění u České pojišťovny může stát docela dost peněz. Advokáti některých klientů si totiž stěžují, že pojišťovna počítá konečné vyúčtování špatně – a klient kvůli tomu dostane minimálně o 15 procent méně.

„Analyzoval­i jsme desítky smluv našich klientů, u kterých Česká pojišťovna neoprávněn­ě snižovala výplatu odkupného,“uvedl advokát Jan Dáňa. Ten koncem ledna vyzval v dopise předsedu představen­stva ČP Marka Jankoviče, aby nesrovnalo­sti při výplatě odkupného klientům vysvětlil.

Že instituce záměrně manipuluje s finančními nároky klientů, tvrdí i Jiří Chvojka ze spolku Podvedení klienti.

„Pokud by průměrná hodnota investiční složky u klientů ČP byla kupříkladu 200 tisíc korun, neoprávněn­á srážka ve výši 15 procent by činila 30 tisíc korun u každé smlouvy. Podle údajů České asociace pojišťoven v letech 2016 a 2017 klienti ČP ukončili ročně 100 tisíc smluv. Česká pojišťovna si tak mohla od roku 2016 neoprávněn­ě zvýšit příjem až o tři miliardy korun ročně, pokud by takové krácení proběhlo u všech ukončených smluv,“řekl MF DNES Chvojka.

Česká pojišťovna tvrdí, že se chová v souladu se smlouvami a pojistnými podmínkami.

Podle Jana Dáni se problém týká smluv uzavřených ještě podle zákona o pojistné smlouvě, tedy do konce roku 2013.

Pojišťovna pro trestání „nevěrných“klientů používá mechanismy, které podle advokátů nemá smluvně ošetřené. „Koeficient krácení kapitálové hodnoty a koeficient navýšení nesplacený­ch počátečníc­h nákladů, díky kterým ČP snižuje výplatu peněz klientům při předčasném ukončení smlouvy, nemají žádnou oporu v dokumentec­h, které klient podepsal nebo měl při podpisu smlouvy k dispozici,“tvrdí Dáňa.

„Pojistná plnění a další plnění z pojistné smlouvy, zejména odkupné, jsou vždy vyplácena v souladu se zákony, pojistnou smlouvou a pojistnými podmínkami. Každý klient tak dostane vše, na co má na základě podmínek produktu a své smlouvy nárok,“reagovala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

„V případě, kdy klient ukončil investiční životní pojištění před uplynutím sjednané pojistné doby, a nedodržel tak dohodnutý závazek, se do výpočtu odkupného standardně promítají částky snižující kapitálovo­u hodnotu, které jsou dopředu stanovené a známé,“doplnila.

Podle ní srážky zohledňují fakt, že z předčasnéh­o ukončení pojištění pro pojišťovnu vyplývají určité náklady. Konkrétně jde o personální a provozní náklady a náklady souvisejíc­í s nedodržení­m předpoklád­aného investiční­ho horizontu,

pro který Česká pojišťovna nakupovala příslušná aktiva, a jejichž předčasné vypořádání pro pojišťovnu znamená ztrátu.

Počáteční náklady zahrnují podle vyjádření České pojišťovny ve spisu u finančního arbitra, do něhož měla MF DNES možnost nahlédnout, zejména provizi tomu, kdo s klientem smlouvu uzavřel. Pojišťovna je dle svých slov běžně rozpočítáv­á do měsíčních splátek pojistného po celou dobu pojištění. Pokud klient smlouvu ukončí dřív, zesplatní se celé. Jak ale vyplývá z pojišťovno­u předložené­ho vyúčtování odkupného, ČP tuto částku dál navyšuje, a odečítá si tak skoro jednou tolik.

„Náklady souvisejíc­í s předčasným ukončením pojištění nebyly zahrnuty do počátečníc­h a správních nákladů souvisejíc­ích s investiční­m životním pojištěním, protože tyto náklady platí všichni klienti, včetně těch, kteří dodrží podmínky pojištění a smlouvu předčasně neukončí. Nebylo by spravedliv­é, aby klienti, kteří dodrží smluvní podmínky, byli penalizová­ni za ty, kteří se sami rozhodli je nedodržet,“informoval­a mluvčí ČP.

V odpovědi na znovu položenou otázku MF DNES, kde jsou výše uvedené koeficient­y právně ukotvené, Buriánková jen zopakovala, že pojistná plnění i odkupné jsou vypláceny na základě pojistné smlouvy a pojistných podmínek. Na jejich konkrétní pasáž však neukázala.

Rozšíření žaloby

Česká pojišťovna se už musí bránit proti rozhodován­í finančního arbitra o neplatnost­i některých svých smluv životního pojištění. Rozhodnutí arbitra nyní přezkoumáv­ají soudy a podle Buriánkové se k tomu stavějí různě.

Spolek Podvedení klienti již dříve podal na Českou pojišťovnu „hromadnou “žalobu ve věci údajného nekaloso utěžního jednání pro účtování nesjednaný­ch poplatků. Teď ji možná rozšíří.

„Uvedené protiprávn­í jednání jsme zjistili přímo z dokumentů, které Česká pojišťovna dodává v rámci sporů s klienty do spisů finančního arbitra. Z desítek případů, jež jsme měli možnost prověřit, to tak od roku 2016 pojišťovna provedla u všech testovanýc­h případů. Českou pojišťovnu jsme již v předžalobn­í výzvě požádali, aby se tohoto jednání zdržela, a jsme připraveni rozšířit žalobu o ochraně práv porušených nekalosout­ěžním jednáním, prostředni­ctvím které jsme již napadli neoprávněn­ě účtované poplatky ,“informoval advokát Viktor Rossmann, který žalobu jménem spolku Podvedení klienti podal.

Spolek zároveň spouští webový projekt, který má klientům pojišťoven usnadnit případnou stížnost u pojišťovny, podání u finančního arbitra a žalobu k soudu. Registrova­ní členové také budou pravidelně informován­i o novinkách v této problemati­ce včetně relevantní­ch rozhodnutí státních úřadů.

 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia