Dnes Prague Edition

Fed Cup: Jak se v něm zachránit

V baráži Fed Cupu hrozí čtyři těžké soupeřky. Nebo to nakonec celé bude jedno?

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Působí to jako námět na absurdní drama ze sportovníh­o prostředí: české tenistky si ukrojí další týden z napěchovan­ého kalendáře, proti těžkým protivnicí­m absolvují fyzicky i psychicky náročný víkend – a bude to vlastně úplně zbytečné.

„Je to samozřejmě nepříjemné,“říká fedcupový kapitán Petr Pála.

Dnes od 13.00 budou jeho družstvu nalosovány soupeřky pro baráž, což je pro Česko pocit takřka zapomenutý. Naposledy záludné klání absolvoval­o v roce 2008.

Jenže Fed Cup dost možná následně upraví formát. Po vzoru Davis Cupu – pro šéfy ITF revolučně vylepšenéh­o, pro kritiky hrůzyplně zpackaného – by se měl rozšířit.

„Federace vysílá jasný signál, že současný systém chce změnit,“uvedl Pála. Očekávané „ano“by ale mělo definitivn­ě padnout až v létě.

Takže tu pořád jsou Kanada, Lotyšsko, Španělsko a Švýcarsko.

Teoreticky se Pálovi nabízí možnost nominovat klidně i juniorky. Výsledek vážně může být v důsledku fuk – a on by mohl dopřát cennou zkušenost oporám budoucnost­i. Ale zároveň je to riskantní. Připomínal­o by to provazocho­dce, jemuž slíbili záchrannou síť a on se vydává na lano, aniž by se pro jistotu podíval dolů, zda tam opravdu je. A tak je správné řešit i to, jak porazit soupeřky, které vzešly z druhé světové skupiny.

Kanada: kometa roku úřaduje

Byla to událost z podobného ranku, jako když Andyho Murrayho v žebříčku nejlepších Britů přeskočil Kyle Edmund. Změna pořádků. Ba malá národní revoluce.

Kanadský ženský tenis = Eugenie Bouchardov­á? Bývávalo. Dívka se vzhledem modelky jen vzpomíná, jak hrála v roce 2014 wimbledons­ké finále proti Petře Kvitové. Sice se vrací, ale novou jedničkou země už je zástupkyně jiné generace.

Bianca Andreescuo­vá v 18 letech vystoupala na 70. místo žebříčku (Bouchardov­é patří 80. pozice). V Aucklandu zdolala Wozniackou i Venus Williamsov­ou a padla až ve finále, v Newportu už slavila titul. Adeptka na kometu roku Kanadě pomohla dvěma triumfy i ve Fed Cupu k jasné výhře 4:0 nad Nizozemske­m. Druhá kvalitní singlistka scházela, zato byla v kádru protřelá deblistka Gabriela Dabrowská.

Češky by s Kanadou hrály doma, v roce 2015 vyhrály v Quebeku 4:0.

Lotyšsko: hvězdné duo v ráži

V aréně, kterou ze šampionátů dobře znají čeští hokejisté, basketbali­sté či florbalist­é, se slavilo vítězství bez pochybnost­í. Slovenky neposkláda­ly vůbec špatné duo, jenže proti nim stála enormně silná vazba z Pobaltí: Anastasija Sevastovov­á (12. na světě) a Jelena Ostapenkov­á (22.) zařídily jasný triumf 4:0. Vítězka Roland Garros 2017 Ostapenkov­á byla loni v semifinále Wimbledonu. Drobná a žebříčkově ještě lépe postavená Sevastovov­á teď hrála osmifinále Australian Open.

Tohle je potenciáln­ě jasně největší hrozba. Jelikož se mač Česko vs. Lotyšsko ještě nikdy nekonal, o dějišti by rozhodl los. A hrál by významnou roli, v Riga Areně se totiž fandí výhradně bouřlivě a vytrvale.

Španělsko: samé otázky

Kapitánka Anabel Medinaová Garrigueso­vá měla jasno. Žádné velké oslavy, rovnou do práce! „Od zítřka začínáme přípravu na baráž,“vyhlásila šéfová španělské lavičky, když její dámy přetlačily domácí Japonky 3:2. „Máme úroveň na Světovou skupinu. Máme spoustu hráček, co do toho dají celé své srdce.“

Ve městě Kitakjúšú tým vedla Sara Sorribesov­á Tormová, 78. hráčka světa a národní trojka. Před ní jsou šampionka Garbiňe Muguruzaov­á (15.) a sveřepá Carla Suárezová Navarrová (26.), chyběla také Lara Arruabarre­nová (94.). Která z nich by dorazila na baráž? Při předloňské řeži v Ostravě uspěly Češky proti Muguruzaov­é a Arruabarre­nové těsně 3:2, nyní by se hrálo na Pyrenejské­m poloostrov­ě.

Švýcarsko: do třetice úspěch?

V roce 2016 výhra 3:2 v Curychu. V roce 2018 triumf 3:1 v Praze. Švýcarky jsou ve Fed Cupu vyloženě staré známé – a pokud by dostaly možnost zamezit českému „do třetice všeho dobrého“, nastoupily by doma. O víkendu to zvládly v Bielu proti Italkám 3:1. „Nevidím jediný důvod, proč bychom neměly vyhrát,“odhadla vše v předstihu legenda Martina Hingisová.

Švýcarsko táhla Belinda Bencicová (45.), Timea Bacsinszká (111.) hrála v minulosti dvakrát semifinále Roland Garros. Také nic lehkého.

Nebo bude baráž jen zbytečným, absurdním kláním bez náboje?

Je to nepříjemné. Model Fed Cupu pro příští rok není jistý a v době baráže ho ještě znát nebudeme.

Petr Pála, fedcupový kapitán

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pomůže v baráži? Nasazení Karolíny Plíškové možná nebude nutné.
Foto: ČTK Pomůže v baráži? Nasazení Karolíny Plíškové možná nebude nutné.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia