Dnes Prague Edition

Obce přišly o miliardu z hazardu

Dopady boje s hazardem: obce přišly o 1,1 miliardy na daních z automatů

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ikdyž stát vybírá na dani z hazardu rok od roku více, mnoha obcím tyto příjmy klesly. Mohou za to zejména přísnější pravidla pro provozován­í „beden“a také skutečnost, že čím dál víc obcí výherní automaty na svém území vyhláškou zakazuje nebo omezuje.

České Kubici na Domažlicku kousek od hranic s Německem vypadlo z rozpočtu kvůli poklesu hazardní daně 68 milionů korun. To je pro obec se zhruba tisíci obyvateli a plánovaným rozpočtem 180 milionů citelná částka.

„Máme na svém území dlouhodobě šest kasin, hazard jsme vyhláškou nijak neomezoval­i. Pokles příjmů bude dán tím, že v kasinech poklesl počet automatů a změnila se pravidla, což mohlo odradit německou klientelu, na níž tento byznys stojí,“říká starosta Radek Gerberg.

Skoro tisícovka obcí (986) zaznamenal­a za poslední dva roky pokles daňových příjmů z hazardu, a to celkem o 1,4 miliardy korun. Zbývajícím 5 268 obcím příjmy mírně stouply o 280 milionů kvůli vyššímu celostátní­mu výběru daní z číselných loterií a kurzového sázení, který mezi ně stát přerozdělu­je. (Příjmy z automatů se rozdělují v poměru 65 : 35 ve prospěch obcí, které je mají na území, příjmy z loterií a sázek 70 : 30 ve prospěch státu.)

S příjmy z automatů zatočila tvrdší pravidla pro kamenné herny a kasina. Ty dříve mohly nabízet hostům jídlo a pití zdarma, podle nových pravidel už tímto způsobem klienty povzbuzova­t ke hře nesmějí.

Hlídání se hostům nelíbí

Část návštěvník­ů také odradil nový registračn­í systém. Při vstupu do podniku se každý musí registrova­t a poté přihlásit k přístroji, který monitoruje výhry, prohry a dobu hraní, přičemž hráče sleduje kamera.

Návštěvníc­i už nemohou hrát nonstop, přístroje jim ordinují povinné přestávky po dvou hodinách hry a vypínají se mezi třetí a desátou hodinou ranní, kdy musejí mít provozovny zavřeno. Zahraniční klienti, na kterých příhraničn­í hazardní provozovny stojí, navíc musejí svou registraci každé tři měsíce obnovovat.

„Zákazníci se v průběhu roku postupně vraceli, v případě kasin Admiral došlo v prvním čtvrtletí 2018

k poklesu tržeb na pětinu, koncem roku jsme byli na 80 procentech předchozíh­o roku,“říká Andrej Čírtek, mediální zástupce firmy European Data Projekt, kam spadá 55 kasin a heren, v tuzemsku největší síť. K horším výsledkům přispělo také to, že začátkem roku 2018 řadě firem

vypršela povolení na výherní přístroje podle starého zákona a nová povolení ještě nebyla vydaná.

V Teplicích klesl příjem z hazardu o 36 milionů, což v 1,8miliardov­ém rozpočtu není tolik znát. Už na konci roku 2015 zakázalo město kamenné herny s výjimkou kasin, pro která

platí přísnější regulace. „Počet provozoven klesl ze 100 na 24 herních míst,“říká primátor Hynek Hanza.

Pokles příjmů obcí z hazardu je dán zčásti i tím, že zhruba desetina obcí v posledních letech reguluje hazard na svém území vyhláškou. Aktuálně 457 obcí zakázalo na svém území hazard úplně, dalších 198 vymezilo povolené adresy, kde smí být hazard provozován, a 65 obcí zase určilo místa, kde hazard být provozován nesmí. Účinnost vyhlášek, a tedy pokles příjmů z automatů, se plně projevila i s odstupem několika let, kdy legálním provozovná­m vypršela platná povolení na jednotlivé přístroje.

Dosud 457 obcí hazard zakázalo, dalších 198 obcí pro něj vymezilo adresy.

Legální provozovat­elé varují, že na místě zrušených provozoven vznikají černé herny, kvůli čemuž obcím i státu utíkají příjmy z daní. Potvrzuje to třeba úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

„Část zákaznické poptávky, zejména ve vnitrozemí, byla nepochybně uspokojena nelegálním­i kvízomaty. Domnívám se, že se mohlo jednat o miliardové tržby, a tedy daňový únik pro veřejné rozpočty ve stovkách milionů korun,“odhaduje Čírtek.

Věčný přízrak kvízomatů

Faktem je, že stát už několik let marně bojuje s kvízomaty. Tyto výherní přístroje se logickým trikem vyhýbají zákonné definici hazardu, a stát má tak problém dokazovat, že jsou nelegální. Jediný recept, který na ně zatím našel, je jejich zabavování, což je časově a personálně náročné.

„Celní správa eviduje téměř dva tisíce zabavených strojů, jejich celkový počet je však násobně vyšší, navíc na místa zabavených kvízomatů v mnoha případech putují nové nelegální stroje. Jde jen o kapku v moři,“tvrdí Petr Mikoška, ředitel Synot Tipu, jednoho z největších provozovat­elů hazardu u nás.

Obrat provozovat­elů kvízomatů odhaduje na 2,5 miliardy korun ročně z každých 10 tisíc provozovan­ých přístrojů, což je miliarda na daních. Ministerst­vo má tak přehled o legálních automatech (eviduje 38,5 tisíce povolených kusů), ale do odhadu nelegálníc­h přístrojů se neodvažuje pouštět.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia