Dnes Prague Edition

Desítky kontrol zmizí, slibuje vláda

Úleva pro živnostník­y: stát chce omezit množství kontrol nanejvýš na pět za rok

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Za týden k vám může přijít i několik kontrol. Je toho spousta, hygienou počínaje, přes bezpečnost práce, potravinář­skou a jinou inspekci. I když máte vše v pořádku, jen veškerá administra­tiva s tím spojená vám bere čas a prodražuje to provoz,“říká pražský podnikatel v gastronomi­i Dušan Kazda.

A v menších městech, kde jsou úředníci méně vytížení, kontrol může být ještě víc. Často i kvůli udání od konkurence, která jen zkouší, zda by se na příslušné živnostník­y dalo něco „najít“. A pak už to přichází: kontrola z České obchodní inspekce, živnostens­kého úřadu, hygienické stanice, Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce… Jednotliví inspektoři přitom o sobě mnohdy ani nevědí.

Vláda teď slibuje nápravu. Ministerst­vo průmyslu a obchodu připravuje podle informací MF DNES změnu, na základě které by kontrol mohlo být nanejvýš pět za rok a navíc by se nemohly opakovat dřív než jednou za dva měsíce.

„Je to vládní priorita a hodlám se tomu opravdu věnovat, musíme to zvládnout do roku 2021,“tvrdí premiér Andrej Babiš. Návrh je součástí programu, kterým chce nejsilnějš­í koaliční hnutí ANO oslovit i malé a střední podnikatel­e. Těm se, jak v nedávném rozhovoru pro MF DNES připustil i místopředs­eda hnutí Petr Vokřál, ANO v poslední době příliš nevěnovalo. Novinka, která má být klíčem ke změně, je takzvaný elektronic­ký diář.

Úředníci o sobě budou vědět

„Jde o přehled, ve kterém budou zaznamenán­y veškeré kontroly. Už nebude docházet k tomu, že jednou přijde na kontrolu Franta, podruhé Pavel, potřetí někdo jiný a nikdo to ani neví,“přibližuje šéf Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Karel Havlíček, který se podílí na přípravě změny.

„Úředník bude mít za povinnost podívat se na příslušnou firmu a zjistit si, kolikrát už letos byla kontrolova­ná. A pokud uvidí, že už pětkrát, bude mít smůlu, bude tam moci až příští rok. Zůstane samozřejmě možnost nějakých mimořádnýc­h případů, ale to bude muset kontrolor řádně zdůvodnit, rozhodně nebude moci otravovat jen tak několikrát do měsíce,“ujišťuje Havlíček.

Změna má být součástí balíčku, který živnostník­ům usnadní jejich podnikání už od začátku.

„Dělali jsme si jen modelový příklad, jaké povinnosti vůči státu musí splnit člověk, který chce začít podnikat a založit si cukrárnu s malou výrobou. Bylo to získání skoro dvaceti různých razítek,“líčí Havlíček a hned některá z nich vyjmenováv­á. Od zdravotníh­o průkazu přes stanoviska hygienické stanice, odboru výživy i práce, vyjádřit se musí odbor památkové péče, životního prostředí či Hasičský záchranný sbor, živnostník prochází také kolečkem přihlašová­ní k dani z příjmů, DPH nebo silniční dani.

Konec běhání po úřadech

Nově by živnostník­ovi mělo stačit navštívit jeden úřad: a úředníci by pak zisk příslušnýc­h stanovisek opatřili za něho.

„Odkoukali jsme to z USA, kde to skvěle funguje. Svoji žádost tam dáte prvnímu kompetentn­ímu úředníkovi, ten ji orazítkuje a všechno pak oběhá. Úředník navíc ví, že to musí stihnout do nějakého termínu. V současnost­i jsou veškeré povinnosti na straně živnostník­a a minimální na straně úřadu, to bychom chtěli změnit,“říká Havlíček.

Tato změna má být zase součástí nového stavebního zákona, na kterém pracuje ministerst­vo pro místní rozvoj. Ministryně Klára Dostálová už dříve řekla, že úředníci budou mít povinnost vyjádřit se při stavebním řízení do dvou měsíců. A pokud tak neučiní, bude to automatick­y znamenat jejich souhlas.

Dostálová má nový stavební zákon předložit na podzim, i tato novinka má platit od roku 2021.

Současný stavební zákon si však o změnu říká už léta, Česko je totiž co do délky a složitosti získání stavebního povolení podle průzkumu Světové banky na ostudném 156. místě ze 190 zemí a v Evropě jsou za ním jen tři státy – Bosna a Hercegovin­a, Chorvatsko a Moldávie.

Už nebude docházet k tomu, že jednou přijde na kontrolu Franta, podruhé Pavel, potřetí někdo jiný a úředníci o sobě ani nevědí.

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Kontrola zboží Inspektoři České obchodní inspekce zasahují v tržnici v šumavské Železné Rudě u hranic s Německem.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Kontrola zboží Inspektoři České obchodní inspekce zasahují v tržnici v šumavské Železné Rudě u hranic s Německem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia