Dnes Prague Edition

Centrum čínské medicíny v Hradci končí

-

HRADEC KRÁLOVÉ Centrum tradiční čínské medicíny, které od září 2015 fungovalo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, končí. Podle nemocnice současná legislativ­a neumožňuje další působení čínského specialist­y.

Centrum tradiční čínské medicíny (TCM) ukončí činnost k 28. únoru. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora naváže na jeho fungování Nadační fond na podporu tradiční čínské medicíny a alternativ.

„Centrum nabízelo pacientům metody prevence, vyšetření a léčby, které vycházely z tradičního čínského lékařství, mezi metody léčby patřila například akupunktur­a či cvičení,“zhodnotil Sochor.

„Tříletá skvělá práce ve fakultní nemocnici si zaslouží, abychom dále pomáhali zdokonalov­at podmínky pro vědecký projekt, který zhodnotí dosavadní výsledky a ideálně v klinickém prostředí bude zkoumat a analyzovat metody, které běžně na celém světě doplňují západní medicínu,“říká zakladatel fondu Jan Hovorka.

Za odchodem centra TCM z hradecké nemocnice stojí kolize s legislativ­ou – na podzim poslanci rozhodli škrtnout čínskou medicínu jako zdravotnic­ký obor. Čínská medicína má být nově součástí chystaného zákona o léčitelích. Ten je již hotový.

„Předpoklád­ám, že by mohl být projednán v příštích měsících. Pokud bude přijat v té podobě, v jaké je, bude TCM poskytován­a ve smyslu léčitelstv­í. Nebude to zdravotní péče, takže tam nemusí být lékař,“vysvětlil náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

V Hradci Králové měla vyrůst celá klinika čínské medicíny. Plánovaná stavba však loni zamrzla. Investorem projektu byl Nadační fond Tradiční čínské medicíny, jehož zakladatel­em je čínská investiční firma CEFC. Nedoložila ale prostředky na projekt.

„Projekt se podle všech předpoklad­ů bude přesouvat do Prahy. Nyní se hledá lokalita i financován­í. Jedná se jak s čínskou administra­tivou, tak s čínskou ambasádou,“řekl Prymula. (poš, the)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia