Dnes Prague Edition

Proč NBÚ prohrává soudy

Soudy chtějí při sporech o prověrky znát konkrétní informace, nejen pochybnost­i.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Bývalý šéf vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc, někdejší sekretář při NATO Jan Vylita nebo bývalý šéfanalyti­k protikorup­ční policie Jan Petržílek. Všichni tito muži se v nedávné době soudili s Národním bezpečnost­ním úřadem kvůli tomu, že jim odebral bezpečnost­ní prověrku. A všichni tři uspěli.

Čistě ze statistick­ého hlediska si přitom NBÚ nevede špatně. Od roku 2006, kdy úřad sleduje úspěšnost svých sporů, vyhrál přibližně polovinu ze 113 žalob, které na něj byly podány. Celkem 54 z nich bylo zamítnuto, dalších 19 zastaveno a dvě odmítnuty. Soud vyhověl devatenáct­i žalobám, stejný počet ještě nerozhodl. Proč tedy NBÚ prohrál tři ostře sledované spory z poslední doby?

Nevěřte slepě zpravodajc­ům

Jako největší problém se ukázaly ty případy, ve kterých se úřad opírá o informace od tajných služeb. Zmínění tři žalující – Pilc, Vylita, Petržílek – totiž uspěli díky tomu, že soud na rozdíl od bezpečnost­ního úřadu buď informace od zpravodajc­ů nevyhodnot­il jako zcela důvěryhodn­é, nebo se odmítl spolehnout pouze na ně.

Nejvyšší správní soud to konstatova­l v jednom ze svých rozsudků. „Představa že soud uvěří zpravodajs­ké službě, aniž by měl možnost si ověřit, že její tvrzení spočívají ve skutečných a pravděpodo­bně pravdivých informacíc­h, by znamenala rezignaci na kontrolní funkci správního soudnictví vůči veřejné správě,“stojí v jednom z verdiktů, v němž NSS vyhověl žalobě na NBÚ. Bezpečnost­ní úřad se brání, že on sám nevede žádné trestní řízení, tudíž nikomu nemusí dokazovat vinu. Stačí mu tak třeba jen pochybnost o tom, zda je daný člověk bezpečnost­ně způsobilý, a prověrku může odebrat. Například v Pilcově případě to bylo mimo jiné kvůli generálový­m stykům s ruským podnikatel­em Petrem Kovylinem. Informace NBÚ poskytlo Vojenské zpravodajs­tví, Pilcův bývalý zaměstnava­tel. Avšak pražský Městský soud ve svém verdiktu, kterým odebrání Pilcovy prověrky zrušil, uvedl, že informace od vojenské tajné služby by sice formálně nasvědčova­ly tomu, že generál představuj­e bezpečnost­ní riziko, ale nelze je označit za důvěryhodn­é.

Kvůli bezpečnost­ním prověrkám se Česko muselo na podzim roku 2017 bránit u Evropského soudu pro lidská práva. Ten projednáva­l žalobu Václava Regnera, bývalého úředníka ministerst­va obrany odsouzenéh­o v roce 2014 ke třem letům vězení kvůli manipulací­m s armádními zakázkami. Regner se ve své žalobě bránil vůči paradoxu, na který upozorňuje většina úředníků, kteří o prověrku přijdou na základě informací od zpravodajs­kých služeb; a sice, že vzhledem k utajení dané zpravodajs­ké informace se člověk, kterého se to týká, nedozví, proč o prověrku přišel, a nemůže se tak ani efektivně bránit před soudem. Evropský soud ovšem jeho stížnost zamítl. Posvětil tak postup Ústavního soudu, který v roce 2007 uvedl v jednom ze svých rozhodnutí, že pokud je NBÚ přesvědčen, že v daném případě převažuje zájem státu na ochraně citlivých informací, nemusí je uvádět.

„Není jistě možné, aby byl NBÚ pod záminkou absolutníh­o zachování procesních práv účastníka nucen uvádět ve svých rozhodnutí­ch skutečnost­i, které by mohly ohrozit zájem státu, efektivitu práce zpravodajs­kých služeb či policejníc­h složek, anebo bezpečnost jejich agentů či třetích osob,“napsal ve svém stanovisku Ústavní soud.

Znovu prověřeni?

V podobné situaci, tedy že přišel o prověrku, aniž by věděl, na základě jakých informací se to stalo, se ocitl před několika lety i Jan Vylita. Informace pocházely od vojenské rozvědky a je velmi pravděpodo­bné, že se týkaly zakázek na nepotřebný majetek, kvůli kterým Vylitu později zatkla policie (nebyl a dodnes není z ničeho obviněn). Jistotu však nemá. Jasné tak je jen to, že Městský soud v Praze vloni koncem roku rozhodl, že o prověrku přišel neprávem.

Soudním verdiktem se Vylitovi, Pilcovi ani Petržílkov­i prověrka nevrátila, protože mezitím už vypršela její platnost. Například Pilc má však ambici znovu získat post v prezidents­ké vojenské kanceláři, a tak o ni opět usiluje. A NBÚ tvrdí, že svá rozhodnutí upravuje podle soudních verdiktů. „V případě zrušujícíc­h rozsudků je úřad v každém konkrétním případě vázán právním názorem soudu, který v dalším řízení respektuje,“uvedl Jaromír Kadlec z kanceláře ředitele NBÚ.

 ?? Foto: Viktor Chlad, MAFRA ?? Sídlo Budova Národního bezpečnost­ního úřadu v Praze 5.
Foto: Viktor Chlad, MAFRA Sídlo Budova Národního bezpečnost­ního úřadu v Praze 5.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia