Dnes Prague Edition

Univerzity chtějí zachránit Amazonský prales

- — Markéta Lankašová

Skoupit pozemky kolem přírodní rezervace a zakonzervo­vat a ochránit tím Amazonský deštný prales před těžaři. Přesně o to se už tři roky v Ekvádoru pokouší nezisková organizace Forest.ink z České republiky. Od podzimu loňského roku navíc spolupracu­je s pěticí českých univerzit sdružených do spolku UNIDA.

„Těží tu zlato, stříbro, měď i ropu, ale pokud budou pokračovat dál, zničí okolí deset let registrova­né přírodní rezervace o rozloze 580 hektarů. My se snažíme místní přesvědčit, aby prodali pozemky nám, ne těžařům. A na oplátku jim tu necháme všechno jako doposud, včetně pralesa,“uvedl Roman Kollár, který v Ekvádoru koordinuje dobrovolní­ky z Evropy. Proti těžařům

Když dobrovolní­ci pozemek koupí, přichází povinnost pravidelně z místa reportovat o přírodní situaci. I proto část týmu v zemi žije trvale. „Pozemky nakupujeme na fundaci Bosque Medicinial. A vše jsme ošetřili tak, aby jednotlivé části nebylo možné odprodat a zavdat tím příčinu k těžbě,“upřesnil Kollár.

Jeden hektar amazonské půdy stojí zhruba stejně jako té české, asi dva tisíce amerických dolarů, tedy asi 46 tisíc korun. Dobrovolní­ci zatím nasmlouval­i zhruba sto hektarů pozemků v těsném okolí rezervace El Paraiso; vše si platí sami.

Z Ekvádoru se dobrovolní­ci s českými experty z Karlovy, České zemědělské, Masarykovy, Mendelovy a Palackého univerzity chtějí přesunout i do dalších států, jako třeba do Kolumbie nebo Peru. „Ekvádor už rezervaci má, zato v Peru jsou rozsáhlé plochy bez legislativ­ní ochrany,“upozornil Miroslav Horák z Mendelovy univerzity, jenž spolek zakládal.

 ?? Foto: Forest.ink ?? Koordináto­r dobrovolní­ků Roman Kollár.
Foto: Forest.ink Koordináto­r dobrovolní­ků Roman Kollár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia