Dnes Prague Edition

Soud potrestal překupníky a zloděje zbraní z Vrbětic

- Reportérka MF DNES

Petra Procházkov­á

Šestice obžalovaný­ch si včera u okresního soudu ve Zlíně vyslechla trest za nedovolené ozbrojován­í. Dva z nich uznal soud vinnými také z krádeží.

Zdeněk Šuranský a Milan Chaloupka v letech 2016 a 2017 kradli zbraně ve Vrběticích. V areálu bývalého muničního skladu, v němž o dva roky dříve vybuchly objekty s uloženými zbraněmi a municí. „Byla to hloupost, už bych to neudělal. Byli jsme dva chlapi, co viděli hromadu zbraní. Byly jich tam stovky, možná tisíce,“popsal svou činnost Chaloupka.

Od soudu odešel s tříletou podmínkou. Šuranskému přitížil fakt, že má více záznamů v trestním rejstříku. K soudu jej dopravila eskorta z vazební věznice, kde je kvůli jiné trestné činnosti. V jeho případě zní verdikt 34 měsíců ve věznici s ostrahou.

Příliš velký areál na hlídání

Poprvé se prý do areálu vydali náhodou, ze zvědavosti. Pak se tam ještě třikrát vrátili. Domlouvali se telefonick­y a využívali kódy. Samopaly označovali jako šicí stroje, munice byly jehly.

Policie v té době areál čistila. Uvnitř pracovali pyrotechni­ci, hlídky zajišťoval­y ostrahu. Veřejnost jej považovala za uzavřený. Obžalovaní se ale shodli, že nemuseli překonávat žádné zábrany. „Ploty jsme nepřelézal­i, prostě jsme přišli lesem. Nikdo nám nebránil, nikoho jsme ani nepotkali,“uvedl Chaloupka. Policejní šéf v době po oznámení krádeží uvedl, že areál není možné uzavřít, protože je příliš rozlehlý.

Celkem muži odnesli sedm funkčních samopalů. Jeden si Chaloupka nechal doma, dalších šest prodali. A tady do příběhu vstupují další odsouzení. Dva proto, že zbraně odkoupili, další dva pro ně pak poskytli úkryt. „Přestože věděli, že se jedná o zbraně z Vrbětic a tedy že pocházejí z trestné činnosti,“uvedl soudce Pavel Houdek.

Kromě Šuranského dostali všichni podmíněné tresty a vzdali se práva na odvolání.

 ??  ?? ZLÍN
ZLÍN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia