Dnes Prague Edition

Čínští dělníci se hlásí, chtějí víc než jen drobky

Pekingským vládcům vyvstal nečekaný sok – dělníci. Ty, kteří prosperitu vydřeli, štve, že na ně z hostiny zbyly jen ohlodané kosti, a začínají se organizova­t mimo oficiální struktury.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Pro člověka, který se živí rukama, je život v Číně neobyčejně tvrdý. S tím, jak se v zemi dál rozevírají nůžky mezi společensk­ými vrstvami, začínají dělníci – tedy ti, kteří se svým „potem a krví“nejvíc zasloužili o obdivovaný čínský růst – čím dál hlasitěji volat po spravedliv­ějším rozdělení bohatství.

Vůdci Si Ťin-pchingovi a jeho čínskému snu tak v období, kdy tamní ekonomika začíná výrazně zpomalovat, vyvstávají obtížné výzvy z nečekané strany: už nejde jen o hrstku disidentů z řad intelektuá­lů, ale o „její“dělníky.

Narůstá počet menších protestů a stávek (mnoho tisíc ročně), jejichž motivy jsou ovšem v drtivé míře ekonomické, nikoliv politické. Jsou namířeny proti vedení podniků, jež často svým zaměstnanc­ům zadržuje mzdy nebo jim snižuje počet pracovních hodin. Režim reaguje tak, jak je léta zvyklý, cenzurou, potlačován­ím protestů a zavíráním nejviditel­nějších aktivistů.

Koncem ledna zadržely úřady několik dělnických aktivistů, odborářů a obhájců práv zaměstnanc­ů v přístavu Šen-čen a také v Čchang-ša, metropoli provincie Chu-nan. Jinde – jak je rovněž v nynější Číně zvykem – takoví lidé prostě zmizeli.

Obyčejným Číňanům vadí, že z ekonomické­ho růstu, který obdivuje celý svět, na ně zbyly jenom drobky, s nimiž pouze přežívají, zatímco ti se správnými konexemi se topí v bohatství. Stěžují si, že strana na ně zapomněla. „Nikdo se už o nás nestará,“tvrdil například Čou Liang, který se v lednu zúčastnil protestů v šenčenské továrně na elektronik­u, která mu prý dluží v přepočtu kolem 65 000 Kč. „Obětoval jsem zdraví pro společnost a teď si nemůžu koupit ani pytel rýže,“stěžoval si listu The New York Times.

O cílenou kritiku politiky všemocné komunistic­ké strany však alespoň zatím nejde. I když... represivní postup vůči dělnickým protestům vedl k mobilizaci řady studentský­ch organizací, které čínské vedení kritizují z ultralevic­ových – marxistick­ých a maoistický­ch – pozic.

Útok levice

Jak tvrdí znalci čínského prostředí, spolupráce mezi dělnickým hnutím a studenty elitních univerzit je čím dál rozsáhlejš­í. Podle nejradikál­nějších studentský­ch aktivistů je strana „málo marxistick­á“a čínský kapitalism­us dělníky jen využil, zatímco jejich oprávněné požadavky ignoruje.

„Životní podmínky a ekonomická situace dělníků se nikdy nezlepší, pokud tu nebudou silné odbory hájící jejich práva,“citoval server Sinopsis z prohlášení zveřejněné­ho Skupinou na podporu dělníků z šenčenské firmy Jasic Technology.

Je známo, že současná Čína je jednou z nejnerovně­jších společnost­í na světě. Na samotném dně se nacházejí miliony dělníků, kteří často migrují z chudého venkova do velkých měst a tam přežívají jako občané druhé kategorie – v tvrdých podmínkách bez základních práv a sociálních jistot, jako je bydlení nebo zdravotní péče.

Neklid mezi masou dělníků vede k tomu, že režim se ocitá v dosti nepohodlné situaci. Od dob Mao Ce-tunga se vládnoucí partaj zaklínala podporou dělnické třídy, aby se nyní čím dál zřetelněji projevilo, jak tomu opravdu je: „proletáři“byli a jsou pro mnohé partajní funkcionář­e jen „užitečnými idioty“.

Vedle represí se Si Ťin-pching snaží masy uklidnit a získat je lichotkami. „Jste nejpilnějš­í jako pilné včelky, cestujete tam a zpátky a vystavujet­e se slunci i dešti,“uvedl nedávno v přání dělníkům k lunárnímu novému roku.

I on však musí vědět, že podobná slůvka nemohou stačit. Zvláště nyní, kdy by se probouzejí­cí se dělnické hnutí mohlo stát hrozbou pro cestu k vysněné harmonické společnost­i. Nejenom proto, že se může začít bouřit ještě víc, ale také proto, že se ho chytají mnozí, kteří by rádi Čínu nasměroval­i zpátky do blouznivýc­h časů proletářsk­ých revolucí.

„Jste jako pilné včelky, cestujete tam a zpět a vystavujet­e se slunci i dešti.“

Čínský vůdce Si Ťin-pching ve svém vzkazu dělníkům

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia