Dnes Prague Edition

Ukrajinská léčba Banderou

Ukrajina je pár týdnů před důležitými prezidents­kými volbami. V čele průzkumů je marioneta vlivného boháče, za ní dva politici zatížení korupčními skandály. A tak se hledá jednotící ukrajinská idea v agresivním nacionalis­mu Stěpana Bandery.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Plamen ozbrojenéh­o konfliktu, občanské války na východě Ukrajiny, v dohledné době rozhodně zcela neuhasne. V podstatě se totiž bohužel jedná o nárazníkov­é pásmo mezi mocenskými zájmy Západu a Ruska. A o zájmy jde obvykle až v první řadě. Koneckonců existují znalci věci, kteří mají za to, že právě na tomto bývalém území SSSR započala v roce 2014 nová studená válka – s nástupnick­ým Ruskem.

Na obou stranách konfliktu existují zájmové skupiny, pro něž by bezpečnost­ní stabilizac­e Ukrajiny byla problémem. Nejde přitom o žádné pokoutní kroužky. Zahrnují zřejmě také soudobého ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka. Zanedlouho bude svůj post v čele rozpolcené­ho státu obhajovat a podle předvolebn­ích výzkumů nevede on, nýbrž ukrajinský komik a imitátor s právnickým vzděláním a zásadními styky Volodymyr Zelenskij. Hlava země je až na místě třetím. Na druhé příčce je podle průzkumů někdejší premiérka Julija Tymošenkov­á, jíž se přezdívá „plynová princezna“.

Vládnoucí klika podává zjevně takové výkony, že jsou Ukrajinci ochotni preferovat kohokoliv jiného. Včetně dámy, za níž se z minulosti táhne obrovské množství korupčních či jiných skandálů. Sama vskutku nemá nadbytek morálních zábran, jelikož svého soka v kampani veřejně napadá (nejspíš ne bezdůvodně) jako obludného korupčníka. I on a jeho klika však hrají tvrdě, bez skrupulí. Tudíž také nacionalis­tickou, potažmo protirusko­u kartou. Nezbývá jim vlastně nic moc jiného, a tak rovněž vyvěšují tragikomic­ké agitační poutače s nápisy „Porošenko, nebo Putin“. Každý prostředek zřejmě dobrý, byť se sociální sítě posměšně ptají, zda to pán Kremlu ví, že také kandiduje na Ukrajině...

Hledání jednotící ideje

V zemi panuje chaos. Politický zelenáč Zelenskij, považovaný za marionetu vlivného boháče a Porošenkov­a nepřítele Ihora Kolomojské­ho, charakteri­zuje situaci tak, že „korupce je všude“a že lidé jsou unaveni ze „staré gardy“. Rozhodně má pravdu v tom, že nespokojen­ost je široká i pochopitel­ná. Ukrajinské ekonomické poměry jsou mimořádně špatné, budování demokracie kulhá na obě nohy a Západ již odmítá podporovat místní oligarchii způsobem, na nějž byla počátkem zápasu s Ruskou federací – po nezákonné anexi Krymu a zažehnutí občanské války – zvyklá. Na což si ale podle některých zahraniční­ch diplomatů místní elity dosud zvyknout nemohou. Každopádně platí, že ať se k moci prodere kdokoliv, ať staré, či staronové figury, budou to mít při správě státu krajně obtížné.

Tak daleko však prozatím nejsme. Předvolebn­í boj se z nedostatku jiných prostředků odehrává též prostředni­ctvím šíření strachu. Skrze vyvolávání pocitu národního ohrožení, a to jak doma, tak v cizině. Místní tajná služba proto kupříkladu onehdy zveřejnila názor, že za francouzsk­ým hnutím „žlutých vest“stojí Moskva. Zajímavé tvrzení. Mimo jiné také kvůli kontextu, v němž jsou nám „putinovci“(jinak žádní beránci!) obvykle prezentová­ni zcela černobíle. Jakožto ničivý hybatel, temný zdroj Trumpova volebního vítězství, vzrůstu baskického separatism­u nebo úspěchu hlasování o brexitu… A nabízí se zde ještě jedna relevantní politická událost, o níž se však u nás pro změnu téměř nemluvilo. Kupu mediální pozornosti na sebe loni strhlo zajetí ukrajinský­ch námořníků v Kerčském průlivu, nicméně kdo u nás slyšel reakci bývalého německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela, že se Ukrajina snaží zatáhnout jeho zemi do války?

V Kyjevě zrovna pracovně pobýval současný český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se tam mimochodem potkal i se svým dánským kolegou. Před cestou pak slíbil ptát se svých partnerů na ožehavé záležitost­i kolem oficiálníh­o uznání veteránů Ukrajinské osvobozene­cké armády (UPA), lidově banderovců. Přitom jde vlastně o příkrý rozpor, neboť Černínský palác dal nedávno najevo, že se jedná o vnitřní věc Ukrajinské republiky…

Oslava agresivníh­o nacionalis­mu Stěpana Bandery a jeho extremisti­ckého, antisemits­kého hnutí vychází mimo jiné z potřeby hledat jednotící ukrajinsko­u ideu. Nicméně současně jde taktéž o urážku mnoha obětí druhé světové války. Včetně Čechů. Ukrajinská povstaleck­á armáda totiž mnohokrát kolaborova­la s nacistický­mi okupanty a z čistě vlastních pohnutek prováděla bezuzdné etnické čistky na území, kde naivně předpoklád­ala zrod své nezávislé státnosti. Během obludného řádění těchto šovinistů zahynulo možná přes sto tisíc lidí – Poláků, Židů, Rusů, ale i na Ukrajině usazených Čechů. Jenže to ještě není vše. Krátce po válce se jisté složky UPA snažily násilím proniknout přes českoslove­nské území na Západ, následkem čehož umírali také příslušníc­i našich bezpečnost­ních orgánů nebo místní civilní obyvatelst­vo.

Je samozřejmě pravda, že moderní ukrajinské dějiny objektivně nejsou nijak jednoduché (zahrnují mimo jiné nemalé mezietnick­é násilí, vraždění a programova­né hladomory), takže hledat státotvorn­ou myšlenku pro území, jež v dané podobě nikdy předtím neexistova­lo, znamená hodně tvrdý oříšek. Ovšem podporovat „cestu války“, byť nepřímo a z čistě geopolitic­kých důvodů, naneštěstí zavání zlehčování­m krutého vývoje dvacátého století. Včetně druhé světové války.

Předvolebn­í boj se z nedostatku jiných prostředků odehrává též pomocí šíření strachu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia