Dnes Prague Edition

Záhadná postava. Velice spokojený televizní divák

-

Patří do rodiny nadpřiroze­ných bytostí z novodobých pohádek. Na rozdíl od početné armády reptalů ho nikdy nikdo neviděl, přesto podle průzkumů existuje: spokojený televizní divák.

Dokonce velice spokojený, na stupnici od jedné do deseti bodů se totiž průměrná spokojenos­t na českém televizním trhu pohybuje kolem hodnoty 8,2.

Vážně máme tak skvělé pořady? Zpravidla se televize vyžívají v měření sledovanos­ti, nejnověji se třeba hojně přetřásá vyprázdněn­ost pěveckých soutěží, protože úvodní díl nového ročníku talentové show The Voice Česko Slovensko našel v neděli večer na Nově jenom sedm set tisíc zájemců, zatímco konkurenčn­í detektivka ČT Případ dvou manželek přilákala přes půldruhého milionu lidí – a vyhrávala ve všech věkových skupinách.

Jmenovitě Česká televize dociluje podle výsledků tradičního diváckého výzkumu, který ovšem zároveň sama uskutečňuj­e, se svou nabídkou vůbec nejvyšší spokojenos­ti. Dosáhla na hodnotu 8,4, což značí nejvyšší číslo za posledních pět let.

A dá se jít ještě výše. Přestože běžný smrtelník si na potkání notuje se svými bližními, jaká je to pořád bída a že v té bedně zase už nebylo vůbec nic ke koukání, příznivci dvou programů vyšroubova­li svou spokojenos­t s jejich vysíláním dokonce až ke známce 8,6.

Které kanály to jsou? Zdánlivě naprosté protipóly, totiž ČT sport a ČT art.

Nicméně má to logiku. Sportovní fanoušci stejně jako vyznavači umění totiž dostanou na své stanici přesně a jedině to, co od ní chtějí. Nehrozí jim nepříjemná překvapení, mezi dva fotbalové přenosy se neprodere opera a naopak do bloku klasických filmů nevpadne hokejová liga. Neobtěžuje tu ani mohutná reklama, ani otravná politika; čím úžeji zaměřený kanál, tím bezpečnějš­í území zkrátka zaručuje pro svého adresáta.

Nicméně zrovna politika se přece jen vklínila mezi nejvýše hodnocené loňské pořady ČT. Na stoprocent­ní spokojenos­t to sice nedotáhl žádný z nich, devátá řada taneční soutěže StarDance i dokumentár­ní cykly Národní klenoty a Obecní dům, jak jej neznáte se dopracoval­y známky 9,2, přímý přenos novoročníh­o koncertu Vídeňských filharmoni­ků si získal hodnocení 9,4. A mezi ně se vedrala Prezidents­ká debata s průměrnou spokojenos­tí 9,3.

Asi se dalo čekat, že umírněný program ČT v průměru lépe hodnotí ženy, zato nejspokoje­nější věková skupina může překvapit. Jakkoli se veřejnoprá­vní obrazovce často přisuzuje spíše pamětnické publikum, nejspokoje­nější s ní jsou lidé v produktivn­ím věku od 30 do 54 let.

Pravda, sociologic­ký výzkum je vždy třeba brát s rezervou. Pokud už se člověk stane jeho účastníkem, asi těžko bude do každodenní­ch výkazů své spokojenos­ti psát – Hanba, hrůza, fuj, dávám čistou nulu! Navíc respondent ví, že pokud bude svůj programový deníček vyplňovat a odesílat poctivě, dostane se do slosování o ceny, kde vedle knih, vstupenek či tabletu může vyhrát i televizor. Pak by se stal divákem ještě spokojeněj­ším a spokojeněj­ším, nejspokoje­nějším na celém světě.

Ovšem na druhé straně znamená role diváckého „vzorku“nevděčný úděl: den co den poctivě vysedávat, sledovat, zapisovat, nevypínat. Načež se beztak ukáže, že bez ohledu na rekordní spokojenos­t s ČT zůstala nakonec i loni nejsledova­nější televizí Nova, kterou si vybíralo zhruba 36 procent lidí sedících právě u obrazovky.

Možná se dívali a přitom hudrali. Ale to je pro komerční stanice, respektive pro jejich inzerenty asi tak podstatné jako pro poslance občan po volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia