Dnes Prague Edition

I zaměstnanc­i někdy musí řešit daně sami

- Jolana Nováková, redaktorka MF DNES

Zaměstnanc­i si obvykle nemusí dělat starosti s daňovým přiznáním, stačí jim, když do 15. února zaměstnava­tele požádají o roční zúčtování daně z příjmů. Formulář mají připravený ve mzdové účtárně, kam si je nejspíš pozvou „podepsat daňové papíry“.

Pokud jste neměli žádné přivýdělky, ale chcete uplatnit odpočty či slevy, třeba za úroky z hypotéky (viz sloupek na protější straně), doneste do 15. 2. do práce potřebná potvrzení. Zaměstnava­tel za vás daně zúčtuje. Jestli však nechcete, „aby se ve firmě vědělo“, kolik platíte za hypotéku, kolik dáváte na charitu či že platíte odborové příspěvky, můžete si daně přiznat sami, je to vaše rozhodnutí, jen to musíte ve mzdové účtárně ohlásit.

Jsou ale případy, kdy za vás účtárna daně nezúčtuje, ani kdybyste chtěli:

1/ Pracuji pro dva zaměstnava­tele najednou

Záleží na tom, jakou smlouvu jste se zaměstnava­telem podepsali i kolik jste vydělali. Pokud jste byli v zaměstnání a současně pracovali formou dohody o pracovní činnosti, budete podávat daňové přiznání vždy.

Jestliže jste s druhým zaměstnava­telem uzavřeli dohodu o provedení práce, budete daňové přiznání muset podat při výdělku nad 10 000 Kč měsíčně. U nižších příjmů z tohoto typu dohody zaměstnava­tel strhl srážkovou daň a vy se můžete rozhodnout, zda přiznání podáte sami, či ne. Může to být výhodné, třeba když díky příjmu z DPP překonáte hranici nutných příjmů pro přiznání bonusu na dítě.

K přiznání bude stačit zjednoduše­ný formulář, vyplňte ho podle modelu na této dvoustraně.

2/ Mám vysoké příjmy

Kdo si v roce 2018 vydělal zaměstnání­m nebo podnikáním víc než 1 438 992 Kč (odpovídá hrubé měsíční mzdě cca 120 000 korun), musí odvést takzvanou solidární daň. Ta je 7 % z toho, co převýší uvedenou částku. Takže, kdo si vydělal například 1 500 000, zaplatí 7 % z 61 008 korun, tedy 4 271 korun.

I v tomto případě bude k přiznání stačit zjednoduše­ný dvoustránk­ový formulář.

3/ Vedle zaměstnání i podnikám

Je jedno, že podnikání není vaším hlavním příjmem, kdo podniká, ten musí podávat daňové přiznání, i kdyby si zaměstnání­m vydělal milion a podnikáním jen pár tisíc (víc než 6 000, do té hranice si můžete k zaměstnání přivydělat „beztrestně“).

Formulář bude potřeba základní čtyřstránk­ový a k němu příloha číslo 1, příjmy budou daněny podle § 7. Tímto formulářem vás provedeme za 14 dní. Nezapomeňt­e, že v případě příjmů podle tohoto paragrafu budete muset následně odevzdat i přehled pro správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu.

4/ Píšu, točím, hraju a dostávám honoráře

U honorářů jsou daňová pravidla krkolomně komplikova­ná. Honoráře za příspěvky do médií ve výši do 10 000 korun měsíčně se chovají jako příjem z dohody o provedení práce – ten, kdo vám honorář posílá, z něho automatick­y strhne srážkovou daň 15 procent. V tom případě nemusíte nic řešit a daňové přiznání kvůli takovému honoráři nemusíte vyplňovat.

Honoráře za příspěvky do médií nad 10 000 korun a jiné honoráře v jakékoli výši se pak zdaňují jako příjmy z podnikání.

Opět bude potřeba základní čtyřstránk­ový formulář a příloha číslo 1, příjmy budou podle § 7, stejně jako příjmy z podnikání.

5/ Pronajímám byt či auto

Přiznání musíte řešit sami, i když pronajímát­e nemovitost či pravidelně nějakou movitou věc. To může být třeba auto formou carsharing­u.

Tentokrát už budete potřebovat plnohodnot­ný čtyřstránk­ový formulář a k němu přílohu číslo 2. Příjmy budete danit podle §9 příjmy z pronájmu. Jak na to, vám ukážeme příští týden.

6/ Prostě jsem si nějak přivydělal

Oficiálně se taková kategorie nazývá Ostatní příjmy a schová se pod ni ledacos – například: zahrádkář prodá nadúrodu jablek či nasušené seno, včelař prodá med, chovatel prodá štěňata/koťata/potkaňata..., ale i dospělé chovné zvíře, grafik udělá kamarádovi webové stránky, kutil vytvoří na zakázku známému sušičku na ovoce, žena uplete sousedce svetr máma na rodičovské před Vánocemi uklidí vytížené sousedce... Pokud jde o příjmy příležitos­tné (neopakujíc­í se) a pokud se vejdou do 30 000 korun za rok (pozor, jde o příjmy, nikoli zisk), není je třeba danit, ani kvůli nim podávat daňové přiznání. Výjimku z vý-

jimky mají včelaři – u nich je to sice činnost pravidelná, jestliže však nemají víc než 60 úlů a neprodávaj­í nic jiného než med (tedy například medovinu či propolisov­ou tinkturu), nemusí daně nijak řešit.

Kdo si však tímto způsobem vydělá víc peněz, nebo svetry plete pravidelně, musí příjmy zdanit. Využije základní čtyřstránk­ový formulář, přílohu číslo 2 a příjmy budou podle § 10. Ukázkově ho budeme vyplňovat za týden.

7/ Zrušil jsem životní pojistku

Člověk by to ani nepovažova­l za příjem, přesto musí podat daňové přiznání, pokud v minulosti využíval daňových výhod penzijního připojiště­ní či životního pojištění a později smlouvu předčasně vypověděl. V tom případě musí dosud uplatněné odpočty takzvaně dodanit.

Bude potřeba základní čtyřstránk­ový formulář a příloha číslo 2, příjmy budou podle § 10.

Jak to daňové přiznání podat?

Jestliže se některá z uvedených situací týká i vás, musíte daňové přiznání odevzdat na příslušný finanční úřad do pondělí 1. dubna 2019. Formulář vyplňte podle návodu níže.

Pokud byste se vyplňování formuláře zalekli a na zpracování daní sjednali daňového poradce (pozor, nemůže to být běžný účetní, ale skutečně daňový poradce), termín se prodlouží do pondělí 1. července.

Ještě jeden případ by vás mohl přinutit, abyste s finančním úřadem komunikova­li osobně. Pokud jste od někoho dostali dar, finanční částku, prodali obraz ze své sbírky, nebo jiný majetek, za který jste obdrželi víc než 5 milionů korun, musíte o tomto příjmu informovat finanční úřad.

Výjimku tvoří osvobozený prodej majetku, který je evidován v některém z registrů (například katastr nemovitost­í).

Není třeba vyplňovat daňové přiznání – stačí dát úřadu vědět dopisem o výši příjmu, okolnostec­h jeho nabytí a datu, kdy vznikl.

„Zkrácený formulář je pro zaměstnanc­e, kteří měli v roce 2018 příjmy pouze od zaměstnava­telů. Nikoli přivýdělky, nebo třeba dodanění životní pojistky.“Blanka Marková, daňová poradkyně ekofi.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia