Dnes Prague Edition

Oslava hudby napříč žánry

Ceny Grammy se rozdávaly trochu ve stylu vařila myšička kašičku – daly tomu i tomu. Večer rozsvítily pocty Dolly Partonové i legendární­mu Motownu.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Chtělo by se napsat, že tak trochu vyhrál každý, ale nebyla by to pravda hlavně v případě rapera Kendricka Lamara, který do letošního klání o prestižní hudební ceny Grammy šel jako favorit s osmi nominacemi, ale proměnil jen jednu, a to ještě „pouze“žánrovou v kategorii Best Rap Performanc­e s písní King’s Dead, jež zazněla ve filmu Black Panther.

Jenže odhlédnuto od Lamara to tak je. Mainstream­ový pop porazily na hlavu dva žánry zdánlivě okrajové, především ve Spojených státech však důležité. Albem roku se stala deska Golden Hour, již natočila country zpěvačka Kasey Musgraves. Zlatou hodinou zmíněnou v názvu je její čerstvé manželství.

Nejen pro Donalda Glovera, neboli Childishe Gambina, ale také pro rap jako takový byl nedělní večer v losangeles­kém Staples Centru zlomový. Jeho skladba This is America se stala jak písní, tak nahrávkou roku a například agentura Reuters připomíná, že žánr se tak konečně dočkal nejprestiž­nějších poct hudebního byznysu. Oba zmínění uspěli ve čtyřech kategoriíc­h.

Po boku Michelle

Radovat se může i Lady Gaga, která si odnesla tři gramofonky, v rámci ceremoniál­u zazpívala oceněnou píseň Shallow z filmu Zrodila se hvězda a ještě se blýskla v rámci profeminní agitky po boku Michelle Obamové.

To byl jeden z těch zvláštnějš­ích momentů. „Sestry“a „bohyně“, tedy Gaga, herečka Jada Pinkett Smithová, Jennifer Lopezová a bývalá první dáma se v začátku večera připojily k Alicii Keys, která přenosem provázela, a mluvily o tom, jak to mají ženy těžké. Reakce na vystoupení Obamové se samozřejmě pohybují od údivu, co vlastně na Grammy dělala, po vyslovené přání, aby příští ročník moderovala, protože „vypadala skvěle“.

Alicia Keys zapropagov­ala rovněž iniciativu She is the Music, která vyzývá umělce, aby při výběru producentů a zvukařů zvážili aspoň dvě ženská jména. Letos mimochodem poprvé v rámci ceny za produkci pro Beckovo album Colors brala gramofonek žena – Emily Lazarová. K tomu samozřejmě gratulace, ale vzhledem k tomu, že v minulosti dělala na deskách Foo Fighters, Bowieho, McCartneyh­o, Lou Reeda či Depeche Mode, nezdá se, že by pro získání práce potřeboval­a jakoukoliv tlačenku. A možná že žen zvukařek a producente­k prostě jenom není dost.

Hvězdu uvedl vnuk

Jinak se ovšem držitelka patnácti Grammy role moderátork­y zhostila se ctí. K vrcholům večera patřilo její vystoupení, kdy hrála na dva klavíry zároveň (a také vzdala poctu „písním, jež by ráda napsala“).

Poklonu pořadatelé večera vysekli legendě country Dolly Partonové, před kamerami si zazpívala také Diana Rossová, již na pódiu uvedl její malý vnuk. A velkolepá byla i připomínka pár hitů ze slavného vydavatels­tví Motown, které letos slaví šedesát let od založení, k níž se připojil i jeden z pamětníků Smokey Robinson.

Letos si našli své fanoušci aktuální hudby mnoha žánrů i milovníci staré klasiky. Jako oslava hudby byly letos Grammy povedené.

 ?? Foto: Reuters ?? Triumf Childish Gambino a Kasey Musgrave brali po čtyřech cenách, Lady Gaga (na snímku) si odnesla gramofonky tři.
Foto: Reuters Triumf Childish Gambino a Kasey Musgrave brali po čtyřech cenách, Lady Gaga (na snímku) si odnesla gramofonky tři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia