Dnes Prague Edition

Praha letos plánuje rekord v investicíc­h

Radní města schválili rozdělení investiční položky rozpočtu ve výši 19,4 miliardy korun. Nejvíce peněz půjde do dopravy. Opozici ale v plánech chybějí třeba prostředky na Vysočansko­u radiálu.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Letmé srovnání ukazuje zásadní rozdíl: minulé vedení města kolem primátorky Adriany Krnáčové (ANO) vyhradilo z rozpočtu pro loňský rok celkem 12,4 miliardy korun na investice. Zatímco nová koalice ve složení Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09/ STAN) včera rozhodla, že na stejný účel bude letos počítat s částkou o celých sedm miliard vyšší, což je vůbec nejvíce v historii.

Jenže o žádné vítězství se zatím nejedná. Teprve na konci roku se ukáže, jestli ambiciózní plány, za něž chce současné vedení utratit miliardy, se skutečně stanou realitou, nebo zůstanou jen na papíře.

Největší objem peněz má jít letos na projekty v oblasti dopravy, kam poteče 5,7 miliardy korun. Konkrétně to bude třeba na geologický průzkum pro stavbu metra D. Na budování a obnovu městské infrastruk­tury dá město 1,8 miliardy, do školství

a na sport 1,4 miliardy korun. Praha schválila celkový rozpočet na rok 2019 už na prosincové­m jednání zastupitel­stva. Nové vedení města tak učinilo jen pár týdnů po svém zvolení do funkce. Tehdy však náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) také oznámil, že o využití investiční části rozhodne koalice po podrobném

prostudová­ní jednotlivý­ch projektů až v únoru 2019. Zástupci koalice na to vyčlenili 18,2 miliardy korun.

Tento balík peněz se ale nyní navýšil až na konečných 19,4 miliardy korun. „Napříč všemi kapitolami rozpočtu jsme snížili běžné výdaje dohromady o 1,2 miliardy korun, které připojíme k financím na investice,“

vysvětluje původ výsledné částky náměstek Vyhnánek, který investiční rozpočet sestavil.

Škrty se například dotknou dopravního podniku, kterému oproti původnímu plánu město nepošle více než 700 milionů korun. „Tento zásah v žádném případě neznamená snížení investic do komfortu dopravy pro cestující. Jde o peníze, které v minulosti zůstávaly ležet na účtech nebo jimi plýtvali političtí hráči, kteří dopravní podnik ovládali,“vysvětluje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě). Dále se mimo jiné mají snížit provozní výdaje magistrátu o 90 milionů korun.

Těmito kroky Vyhnánek podle svých slov pracuje na slibu nové koalice, že město zastaví „projídání“rozpočtu a bude brzdit strmý růst běžných výdajů magistrátu. Ty totiž ještě v roce 2015 činily 48 miliard korun, loni už ale dosahovaly výše 68 miliard korun. Za pouhé tři roky tedy narostly o dvacet miliard.

ODS: Přidejte na Libeňský most

K rozdělení téměř dvou desítek miliard na investice má výhrady opozice. „V navržených investicíc­h stále chybějí klíčové kapitoly jako investice do Vysočanské radiály, která je nezbytná pro plánovanou úřednickou čtvrť, nebo investice do výstavby Alzheimer center a domovů pro seniory a také vyšší investice do opravy Libeňského mostu, na který je alokováno jen deset milionů,“jmenuje člen finančního výboru zastupitel­stva a zároveň předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Na druhou stranu vítá, že město plánuje snižovat běžné výdaje, a naopak zvyšovat investice. K tomu občanští demokraté vyzývali už na prosincové­m jednání zastupitel­stva.

Radou schválený návrh rozdělení investic musí ještě odsouhlasi­t pražské zastupitel­stvo. Jednat o tom bude na svém nejbližším zasedání na konci února.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia