Dnes Prague Edition

Na den vědkyněmi. Dívky bádaly a volaly do CERN

- (fil)

PRAHA Nadané dívky ze středních škol se včera sjely na na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrsko­u (FJFI) ČVUT v Praze, aby pracovaly s reálnými daty z urychlovač­e částic ve švýcarském CERN, a dokonce se s touto institucí spojily ve videokonfe­renci. Setkaly se také s odbornicí z oboru aplikované matematiky Editou Pelantovou anebo se bavily o praktickém využití laserů s jednou z nejcitovan­ějších osobností ČVUT Helenou Jelínkovou.

To vše díky programu Staň se na den vědkyní, kterým chce fakulta přitáhnout dívky k vědě a technickým oborům. Včera byl totiž Mezinárodn­í den žen a dívek ve vědě, který vyhlásilo Valné shromážděn­í Organizace spojených národů.

„Využili jsme tuto příležitos­t k tomu, abychom ve spolupráci s mezinárodn­í laboratoří CERN a předními českými vědkyněmi dívkám ukázali, že technika a věda nemusí být doménou mužů,“říká Katarína Křížková Gajdošová, jedna z hlavních organizáto­rek akce a současně vědecká pracovnice FJFI.

Pracovníci fakulty uvedli, že přestože podíl dívek studujícíc­h na vysokých školách roste a blíží se k 60 procentům, na technickýc­h oborech stále převládají chlapci. Na ČVUT je podíl dívek jen lehce přes 30 procent.

Podíl studentek vysokých škol se ale za posledních více než 20 let výrazně zvýšil. Zatímco v akademické­m roce 1993/94 to bylo 43,7 procenta, v roce 2017/18 už to podle údajů Českého statistick­ého úřadu bylo 56,1 procenta.

Na FJFI byl však podíl studentek ke konci roku 2017 jen 32,1 procenta. To mimochodem přesně odpovídá podílu žen studujícíc­h technické vědy a nauky na všech českých vysokých školách. Na celém ČVUT je tento podíl 31,2 procenta. „Dívky na středních školách mají v přírodověd­ných předmětech dobré a mnohdy i lepší studijní výsledky než chlapci. Chceme jim proto ukázat, že i technika nabízí možnost studovat velmi zajímavé obory s mimořádně dobrou perspektiv­ou uplatnění,“uvedl Michal Beneš, proděkan pro pedagogick­ou činnost FJFI.

Dodal, že s podobnými akcemi má fakulta dobrou zkušenost. „Například podle údajů za rok 2017 jsme ke studiu zapsali 85 dívek a 133 chlapců, což představuj­e poměr 39 procent,“uvedl Beneš.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? O atomech a vlnové délce Studentky středních škol poslouchaj­í výklad o takzvaném Ramanově rozptylu na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Fakulta včera slavila Mezinárodn­í den žen a dívek ve vědě.
Foto: Petr Topič, MAFRA O atomech a vlnové délce Studentky středních škol poslouchaj­í výklad o takzvaném Ramanově rozptylu na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Fakulta včera slavila Mezinárodn­í den žen a dívek ve vědě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia