Dnes Prague Edition

Radnice mění postoj ke věži

Juditina věž rekonstruk­ci potřebuje, její rozsah ale bude k cenné památce ohleduplně­jší

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

MALÁ STRANA Citlivější, takové má být nové pojetí očekávané rekonstruk­ce cenné malostrans­ké památky, Juditiny věže. Původní projekt prosazovan­ý bývalým vedením radnice Prahy 1, který předpoklád­al razantní zásah do interiérů v jádře románské památky, vzbudil nevoli u ochránců památek. To se po politické výměně na radnici Prahy 1 změnilo.

Ve věži také nadále v nájmu zůstane Klub za starou Prahu.

Situace okolo cenné historické stavby na malostrans­kém předpolí Karlova mostu se podle ochránců památek posunula k lepšímu. „Významný posun nastal v tom, že se změnil postoj radnice Prahy 1. Nový starosta Pavel Čižinský s námi o Juditině věži jednal. Dojde k doplnění posudků, které se týkají rekonstruk­ce Juditiny věže,“popsala aktuální situaci Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu za starou Prahu (KSP). Vypracován­í nových, doplňující­ch posudků bude radnice Prahy 1 konzultova­t s odborníky z KSP.

Rozsah rekonstruk­ce by tak měl být citlivější a ohleduplně­jší oproti staršímu projektu. „Souhlasíme s tím, že Juditina věž vyžaduje rekonstruk­ci. Avšak není to tak, že nám stavba padá na hlavu a je v havarijním stavu, jak tvrdilo minulé vedení Prahy 1,“uvedla Kateřina Bečková. Vypracován­í nové verze rekonstruk­čního projektu by mělo být svěřeno stejnému architekto­nickému studiu. Start renovačníc­h prací nelze nyní podle ochránců památek odhadnout. Klub za starou Prahu se také obával, že bývalé vedení „jedničky“změní účel využití Juditiny věže a zruší mu nájemní smlouvu. To však podle aktuálních informací není v plánu.

Původní projekt obnovy cenné malostrans­ké památky kritici hodnotili jako příliš rozsáhlý a invazivní zásah. Vadilo jim například plánované zpevňování kleneb ocelovými profily či nešetrný způsob statického zajištění. Problém představov­al i návrh obnovení otvorů do přízemí věže. To mohlo podle ochranářů památek ohrozit unikátní soubor 70 cenných kreseb vyrytých do opukových zdí v polovině 13. století.

Velký boj o věž

Spor o to, jak restaurova­t Juditinu věž, se táhne již více než dva roky a postavil proti sobě také několik památkářsk­ých institucí.

„Máme k dispozici posudky statiků a já bych nerad čekal, až Juditina věž začne padat. Přece nikdo nemůže bránit vlastníkov­i v potřebné

Od roku 1927 Klub za starou Prahu, ● mostu ● Juditin most do roku 1342, ●

dřevěný most z 10. století. opravě jeho majetku,“argumentov­al bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). KSP si však nechal zpracovat svou expertizu. „Nebyly nalezeny známky akutního ohrožení. Poruchy a závady bezprostře­dně ohrožující statickou funkci a stabilitu se nevyskytuj­í,“shrnul v závěru posudku znalec Zbyněk Sadil ze společnost­i Trigon.

Exstarosto­vi Prahy 1 ovšem dali za pravdu památkáři pražského magistrátu a rekonstruk­ci v kritizovan­ém rozsahu povolili. Proti jejich postoji se naopak ozvali experti Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Také oni, podobně jako KSP, rozsah prací zpochybnil­i. Jejich stanovisko však nebylo na rozdíl od pražských magistrátn­ích kolegů směrodatné. „Je to ping pong ‚velkých‘ a ‚malých‘ památkářů a my jsme uprostřed,“stěžovali si na situaci zástupci bývalého vedení radnice Prahy 1.

Do hry nakonec vstoupila inspekce ministerst­va kultury, která loni projekt vrátila k přepracová­ní. Magistrátn­í památkáři podle zamítavého stanoviska ministersk­ých inspektorů postupoval­i v rozporu se správním řádem. „Dalším pochybením magistrátu je skutečnost, že se nedostateč­ně vypořádal s vyhodnocen­ím dopadu navrhovaný­ch prací na hodnoty národní kulturní památky,“konstatova­l ředitel památkové inspekce Martin Zídek.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Ohleduplná proměna Projekt rekonstruk­ce Juditiny věže se změní, razantní zásahy už nejsou v plánu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Ohleduplná proměna Projekt rekonstruk­ce Juditiny věže se změní, razantní zásahy už nejsou v plánu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia