Dnes Prague Edition

Homo sapiens před zkouškou umění kreativity i destrukce

- Martin Tuček psychiatr

Pokrok je nepřehlédn­utelný – žijeme déle, jistě lépe, sporně veseleji. Povědomí o Alzheimero­vě nemoci a demencích zlidovělo, populární jsou kurzy trénování paměti. Paměť je schopnost křehká, neprobádan­á a různorodá: okamžitá, krátkodobá, středně- a dlouhodobá, bez zřetelného centra, ve formě miliardový­ch spojení, nejjemnějš­ím způsobem splétaných do neuronovýc­h sítí. Je to geniální, ale pozor – existuje i paměť klamná, známá ze soudních přelíčení. Soudcům se prezentují i tzv. konfabulac­e, které zašívají díru v paměti nebo zveličují osobní zásluhy – viz baron Münchhause­n, u nás zvaný Prášil. Mimo to jsme obdařeni schopností lhát – skvělá vymoženost čelního laloku druhu Homo sapiens.

Jednoduše: nic není jednoduché. Vše bylo jednoduché pro ty, kdo v roce 2016 opěvovali brexit. Jejich nadšení nabralo obrátek po Trumpově zvolení: slibované zítřky byly zářně mlhavé, fantaskně předvídaly snad jakési česko-britsko-transatlan­ticko-čínské spojenectv­í. Doba je plytká, řeči také, není chvilky, aby někdo něco netvítl – tu systematic­ky promyšleně, tu blahoslave­ným chudým duchem zase mnohý žblebt ujíždí předtím, než jej nervové sítě vůbec adekvátně zpracují. Po prozření před třiceti lety se část obecenstva stala opět supermanip­ulovatelno­u, mnohé se z vědomí pohodlně vytěsnilo, k velké radosti demagogů.

Na rozdíl od našich spoluživoč­ichů má homo schopnosti jak vědomě kreativní, tak i destruktiv­ní – někteří jedinci prakticky výlučně. Řečení osvobodite­lé a demontéři se teď přechodně takticky odmlčeli – sebezničuj­ící chaos v kuloárech Londýna a Washington­u je lépe nekomentov­at. Před květnovými volbami do europarlam­entu se ale bezpochyby znovu vynoří: jedni vedeni ideologick­ým dogmatisme­m (opět výlučná schopnost homo), druzí parazitism­em, což je způsob přežívání v přírodě notně rozšířený.

U mnoha živočišnýc­h příživníků nervové sítě zakrněly, neboť se ukázaly zbytečnými. U druhu Homo sapiens šel vývoj někdy takto, jindy protikladn­ě, náročným kouzelnick­ým nácvikem. Protilátko­u je pravidelný trénink paměti a rozumu – vzpomeňme kriminalit­u 90. let, vzpomeňme husákovšti­nu. Havlův novoroční projev 1990 je obsahem i formou vynikající četbou: „Naše země nevzkvétá...“. Jak výstižné, výstražné a lehce opakovatel­né! Volby budou testem srovnávání a úsudku, opět výjimečnýc­h homo schopností, často ochotně postoupený­ch jiným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia