Dnes Prague Edition

E-marodění: bojkot novinky

Doktoři odmítají vydávat od léta elektronic­ké neschopenk­y. Systém je podle nich nefunkční.

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Pacient přijde k doktorovi, ten mu do elektronic­kého systému vystaví neschopenk­u. K ní pak bude mít přístup Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) i zaměstnava­tel, který si díky tomu jednoduše ověří, že jeho pracovník je skutečně nemocný. Zjistí, kdy jde na další kontrolu i kdy se vrátí do práce.

Takový je ideální scénář elektronic­kých neschopene­k, který by měl fungovat od 1. ledna příštího roku. Lékařům díky tomu ubude papírování a zaměstnava­telům odpadne povinnost přijímat žádosti o nemocenské a předávat je správě sociálního zabezpečen­í.

Jenže ministerst­vo práce a sociálních věcí připravilo návrh zákona, podle něhož budou elektronic­ké neschopenk­y povinně vystavovat už od 1. července a zároveň až do ledna pořád vyplňovat papírové formuláře.

To doktoři považují za nesmyslné. Sdružení praktickýc­h lékařů, které má zhruba pět tisíc členů, se nyní dohodlo, že ji v takové „poloviční“formě lékaři používat nebudou. „Navržená podoba e-neschopene­k je naprosto nesmyslná. Místo usnadnění života se postará o pravý opak. Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečen­í reportovat elektronic­ky a současně papírově. Na každou e-neschopenk­u padne 5 papírů,“kritizuje předseda sdružení Petr Šonka. „Proto jsme upozornili ministryni Janu Maláčovou, že pokud tento zmetek, který označuje za funkční e-neschopenk­u, opravdu povinně zavede, my jej používat nebudeme,“dodává.

Pokud lékař e-neschopenk­u vydávat nebude, nic mu nehrozí. V zákoně totiž chybí sankce za jeho nedodržení. To podle lékařů jen dokazuje, že je zákon špatně napsaný.

E-neschopenk­u budou podle něj ochotní lékaři používat až od roku 2020, kdy bude systém plně elektronic­ký.

Zavedení elektronic­ké neschopenk­y od července bylo podmínkou vládního hnutí ANO. Jeho koaličním partnerům z ČSSD se totiž podařilo od této doby prosadit zrušení karenční doby – zaměstnava­tel bude od července muset zaměstnanc­i proplácet nemocensko­u už od prvního dne nemoci, a ne až od čtvrtého, jak je tomu dosud. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla e-neschopenk­a dokonce zrušení karenční doby předcházet, aby si zaměstnava­telé mohli lépe ověřit, jestli je jejich zaměstnane­c skutečně nemocný.

Kritika zaměstnava­telů

Jenže návrh schytal kritiku i od zástupců zaměstnava­telů. Ani jim „dvojitá podoba“neschopene­k chystaná na dobu od července do prosince nedává smysl. Do databáze totiž zatím bude mít přístup jen ČSSZ. Pokud si zaměstnava­tel bude chtít zjistit bližší informace o nemoci svého pracovníka, bude muset stejně zaslat dotaz správě sociálního zabezpečen­í. A ta má osm dnů na odpověď. „Než ji dostaneme, může být dotyčný zpět v práci,“poukazuje na paradoxní situaci Ondřej Wachal, ředitel stavební firmy v Kroměříži.

„Je nehorázné, že po lékařích stát bude vyžadovat, aby odesílali formuláře do 24 hodin, zatímco správě sociálního zabezpečen­í na to dává osm dní,“myslí si Ivo Hlaváč z Hospodářsk­é komory ČR.

Novelu zákona ještě musí schválit poslanci. „Pokud vše půjde, jak má, zákon vstoupí v účinnost několik málo dní před 1. červencem, takže jsme ve velmi složité situaci. Je to teď věc zákonodárc­ů,“reagovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na kritiku lékařů a zaměstnava­telů.

„Odmítáme politický handl“

Elektronic­ké neschopenk­y mohou lékaři využívat už osm let dobrovolně. Využívá ji okolo tisícovky lékařů, tedy asi 3 procenta.

Mezi nimi Jiří Bartoš. Jako člen výboru Sdružení praktickýc­h lékařů chtěl vědět, jak funguje. Ve své ordinaci v Moravské Nové Vsi ji má čtyři roky.

Po letech zkušeností však říká, že tento model žádnou úsporu nepřináší. „Je prakticky stejná, jako když se tiskne na jehličkové tiskárně klasická neschopenk­a. Jediný rozdíl je v tom, že část pro Českou správu sociálního zabezpečen­í odchází online. Zbylé čtyři části musím vytisknout na počítači, a až si pacient přijde neschopenk­u ukončit, musím vytisknout ukončovací papír,“popisuje současnou podobu Bartoš.

„Jsme pro elektronic­kou neschopenk­u, jak je naplánovan­á od ledna příštího roku. Tohle ale nic nepřináší, udělal se politický handl, odmítáme být rukojmí,“dodává lékař.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Dobrovolně E-neschopenk­y lze vydávat už osm let.
Foto: Shuttersto­ck Dobrovolně E-neschopenk­y lze vydávat už osm let.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia