Dnes Prague Edition

Vyhrála boj o konopí, zaplatí jí ho pojišťovna

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

PRAHA Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ustoupila ve sporu s dvaapadesá­tiletou pacientkou Martinou Kafkovou. Případ, na který upozornil zpravodajs­ký server iDNES.cz, se týká množství léčebného konopí, které byla pojišťovna ochotna proplatit. Zatímco běžný pacient spotřebuje šest gramů, Martině, která trpí roztroušen­ou sklerózou, toto množství vystačí na jediný den. Pokud konopí neužívá, trpí bolestivým­i stavy. Pacientka se proto obrátila na soud. Ten měl o žalobě včera rozhodnout.

Zástupce VZP však už před začátkem jednání u Městského soudu v Praze navrhl, že pojišťovna ženě konopí proplatí. Soud později stanovil patnáctide­nní lhůtu, během které má VZP vydat nové rozhodnutí.

PRAHA Martina Kafková s roztroušen­ou sklerózou žalovala Všeobecnou zdravotní pojišťovnu o proplacení léčebného konopí. Včera o tom měl rozhodnout soud. VZP před začátkem jednání navrhla, že chce léčebné konopí pacientce uhradit.

„Jsem pověřen zde sdělit, že VZP má zájem uspokojit nárok žalobkyně,“uvedl právní zástupce VZP Vladimír Souhrada ještě před začátkem čtvrtečníh­o jednání Městského soudu v Praze.

„Určitě bude spokojená dcera i manželka,“řekl včera otec Kafkové Zdeněk Majzlík. V praxi pro něj rozhodnutí znamená, že se zbaví semen konopí, která už má nachystaná, a jednou měsíčně bude konopí pro dceru vyzvedávat v lékárně. Ještě se však neví, jaké množství VZP Kafkové uhradí.

Dvaapadesá­tiletá Martina Kafková od svých sedmadvace­ti let trpí roztroušen­ou sklerózou. Je upoutána na vozík a trpí křečemi a bolestmi. Analgetika jí už nezabírají, konopí však ano. Denně tak Kafková potřebuje šest gramů konopí. Tři vykouří v jointech, další tři jí rodiče přidávají do jídla. Měsíčně tak žena spotřebuje přibližně 180 gramů.

Při nákupu v lékárně by ji vyšlo na více než třicet tisíc korun měsíčně, její invalidní důchod však čítá jen něco přes devět tisíc korun. Pěstuje jí ho proto otec.

S případem se Kafková poprvé obrátila na soud v roce 2016. Pražský městský soud pak zamítnutí pojišťovny zrušil a věc vrátil pojišťovně, aby ji znovu posoudila.

A protože VZP žádost zamítla znovu, Kafková podala další žalobu. Poté, co se po celý rok 2018 v případu nic nedělo, podala Kafková také stížnost k Ústavnímu soudu. Ten minulé úterý rozhodl, že Městský soud v Praze musí neprodleně rozhodnout.

 ?? Foto: archiv ?? Lék Martina potřebuje asi 180 gramů konopí za měsíc.
Foto: archiv Lék Martina potřebuje asi 180 gramů konopí za měsíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia