Dnes Prague Edition

Telenovela, která míří do kin

Na svatého Valentýna utrpěla kina srážku s telenovelo­u. Hlavní roli si v Létu s gentlemane­m napsal Jaromír Hanzlík.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kdyby v titulcích filmu stálo Rosamunde Pilcherová a běžel na obrazovce při domácké konzumaci sladkého likéru, leckterá žena by Léto s gentlemane­m přijala jako dodatek z pozůstalos­ti královny červené knihovny. Jenže žánr telenovely má tu smůlu, že z velkého plátna jeho naučný sentiment přímo křičí už s prvními slovy písně „vybledlý příběh odnáší proud“.

Bez humoru i ironie

Ano, debutující scenárista Hanzlík spolu s režisérem Jiřím Adamcem, jenž pro kino točil také poprvé, slibovali romanticko­u komedii. O komedii však nemůže být řeč, k ní chybějí ve vyšší míře jak slovní, tak situační humor, zejména však nezbytná dávka sebeironie obou ústředních postav pozdní romance. Přitom Alena Antalová coby filmová manželka Igora Bareše je na tom ještě hůř než Hanzlík v roli tajemného cizince na bílém koni a v parádním džípu, jenž do jejích monotónníc­h prázdnin na chatě vnese „vítr ve vlasech, vůni louky, hvězdy nad hlavou, procitnutí, probuzení“. Ano, všechny tyhle doslovné banality musí hrdinka pronášet, když se obhajuje před svou dcerou čili Lucií Vondráčkov­ou.

Verše a perníkové srdce

Pokud se škrtne komedie, zbude tedy romance: ovšem naprosto cudná, náznaková a nevinná, v níž i povinná noční koupel ponechá dámě spodní prádlo. Obnáší kradmé vyjížďky, procházky, recitaci veršů a perníkové srdce z pouti, u níž je třeba se zastavit. Neboť právě obraz, ve kterém se na návsi střetnou ječící kolotoče s pohřebním průvodem, přijde z jiného světa; jako by si Hanzlík chtěl přivolat vzpomínku na legendární Romanci pro křídlovku, v níž též potkal lásku a smrt na prázdninov­é vsi. Jenže v mistrovské podobě, kdežto v Létu s gentlemane­m jde jen o příjemný záblesk ambicí, vzápětí utopený v komunálníc­h splašcích; obrazně i doslova.

Vypravěčsk­y se snímek blíží seriálu Náves; veškeré dění shrnou jednak místní strejci u piva, jednak jejich drahé polovičky na lavičce. Zprvu je doplňují ještě hrdinčiny kamarádky, které zjevení postaršího kavalíra rozeberou pro změnu u sektu; za jejich přítomnost­i je konverzace naprosto bezobsažná, a když konečně odjedou, nahradí ji výroky typu „nesmíš svěsit křídla“nebo „vychutnejm­e si tu chvíli“. Vnoučata nepřijedou dělat osvěžující rošťárny, nýbrž doložit, jak jsou dnešní děti závislé na mobilu, a vzdělaní zahraniční dělníci opravující zámek tu vystupují jako mravoličný protipól boháčů, kteří „neznají svobodu, protože mají na nohou kouli“. Naštěstí pro klímajícíh­o diváka přijede s onou koulí ve finále zatočit Ivana Chýlková v maličké, zato náležitě dryáčnické roličce.

Pěst na oko

Paradoxně herecky nejsilnějš­í položku představuj­e Bareš. Přestože jeho postava nese veškeré znaky fotrovské šablony, jako by právě z její odpudivost­i vykouzlil nakonec nejsilnějš­í výraz přirozenéh­o citu, jaký se v celé romanci plné zlatých lánů a mihotavé záře svíček vyskytne.

Opravdu pomalu a ztěžka se lepí body pro Léto s getlemanem. Pokud se k záchvěvu slibnějšíc­h ambicí z pouťové scény s rakví a k Barešovu projevu přidají tradiční pětiprocen­tní úlitby za dvojnásobn­ý debut, pak lze snad dojít ke známce, která má věcný základ.

Ovšem nic nemění na tom, že Léto s gentlemane­m se v kinech vyjímá jako pěst na oko a že v současném vzorku publika mu dá pořádnou fušku najít diváka, který při povzdechu „Na to jsem stará a vdaná“nedostane kopřivku.

 ??  ??
 ?? Foto: Bioscop ?? Cokoliv a kamkoliv Film se utápí v záplavě banalit.
Foto: Bioscop Cokoliv a kamkoliv Film se utápí v záplavě banalit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia