Dnes Prague Edition

Evropská liga Plzeň otočila zápas se Záhřebem

České týmy nakročily do jara v Evropské lize solidně: Slavia v bezgólovém zápase s Genkem litovala zahozených šancí, plzeňské vítězství 2:1 nad Dinamem Záhřeb zařídil stoper Pernica

- Foto: Ladislav Němec, MAFRA

Obrat Fotbalisté Viktorie Plzeň slaví vítězství 2:1 v úvodním zápase prvního kola play off Evropské ligy. Dvěma góly ve druhém poločase otočil vývoj proti Dinamu Záhřeb stoper Luděk Pernica. Včera hrála doma i Slavia, s belgickým Genkem remizovala 0:0. Odvety se hrají za týden.

Celý stadion čekal, jestli přijde moment, kvůli kterému se na fotbal chodí. Mockrát se k němu schylovalo, dvakrát byl skutečně blízko, pár centimetrů. Nejdřív většina fanoušků už skoro slavila, pak zase trnula.

Cink! Cink!

Ve dvou případech včera večer v Edenu zvonila tyč, ale domácí slávisté ani hosté z Genku ze dvou největších šancí gól nedali.

Jaro v Evropské lize tak pro ně začalo remízou 0:0, která toho před odvetou moc neřeší.

Slavia v Evropě přežila zimu po dlouhých jedenácti letech a včera se ukázalo, proč po losu nejásala, ačkoli soupeř na první pohled vypadal přijatelně.

Genk v Praze hlavně v první půli předvedl zbraně, díky kterým ovládl základní skupinu a nastřílel v šesti zápasech čtrnáct gólů. Trefil tyč, dvakrát domácí zachraňova­l výborný gólman Kolář.

Belgický suverén přesvědčil o tom, že jeho jedenáctib­odový náskok v čele ligy rozhodně není náhodný, ale Slavia jeho svižnému tempu stačila a v lecčems ho i předčila. Vydržela s fyzicky nadupaným soupeřem běhat celých devadesát minut, v závěru ho chvílemi zmáčkla, ale opět se projevila známá podzimní evropská bolest, tentokrát ještě palčivější.

Ten rozdíl až zaráží: zatímco v lize slávisté pálí o sto šest, v pohárech se střelecky trápí. Vždyť i ze skupiny postoupili s pouhými čtyřmi góly, což je unikát.

Včera jich mohli dát klidně pět, o to víc bolí nula, která nakonec na ukazateli vydržela až do konce. U většiny šancí byl kapitán Škoda: nejdřív hlavičkova­l nad, po chvíli trefil z hranice vápna tyčku a ve druhém poločase třikrát z téměř totožné pozice trefil gólmana Vukovice. Když selhal popáté, zamračil se a znechuceně odplivl.

„Většinou jsem to i dobře trefil, pokaždé šel míč na bránu, ale vždycky do gólmana,“litoval po zápase. „Smůla, snad to tam padne příště.“

To bude Slavia nutně potřebovat, aby mohla myslet na postup.

SK Slavia Praha KRC Genk

Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnik­ovs (všichni Lot.).

ŽK: Ngadeu, Kúdela, Bořil - Heynen, Malinovski­j, Samata.

Diváků: 18 125.

Slavia: Kolář - Coufal 3, Kúdela 2.5, Ngadeu 1, Bořil 2.5 - Stoch 1.5, Souček 2.5, Hušbauer 3 (77. Král), Ševčík 2, Zmrhal 3 (60. Olayinka 2 )Škoda 2.5 (76. Van Buren). Trenér Trpišovský. Genk: Vukovic - Maehle, Dewaest, Aidoo, De Norre - Heynen, Malinovski­j, Fiolič (57. Pozuelo) - Trossard (87. Piotrowski), Samata, Ndongala (69. Paintsil). Trenér Clement. (dac) střely na branku střely mimo rohy hodnocení

5:3 9:3 3:4 2:3

Nebyly to zrovna momenty, které každý den do omrzení cvičí na tréninku. Obvykle mu připadá úplně jiná role. Ale včera kolem desáté hodiny večer byl Luděk Pernica dvakrát ve správný čas na správném – i když pro sebe mimořádně neobvyklém – místě.

Fotbalová Plzeň místo kanonýrů velebí stopera, který ještě nedávno neměl jisté místo v sestavě. Včera v Evropské lize zaskočil za zraněného Hejdu a dvěma góly zařídil vítězství 2:1 nad Dinamem Záhřeb. Čekali byste to zrovna od něj? Už první trefa vzbudila údiv. Útočník Beauguel, chlap jako hora, si seběhl na levý kraj hřiště a centroval jako zkušené křídlo. Pernica, důrazný obranář, zase na chvíli zapomněl na defenzivu a odvážně se vřítil do soupeřova vápna. Vyplatilo se!

Pravačkou ťukl do míče, který zapadl do branky a fotbalová Plzeň momentem překvapení přibrzdila rozjeté Dinamo.

Sedm minut před koncem ho dorazila. Pernica na zadní tyči očima hypnotizov­al míč, aby proletěl skrz vápno až k němu, pak hlavičkou přidal druhou, možná životní trefu. Nečekaný zvrat!

V prvním poločase totiž chorvatský tým Viktorii k ničemu nepustil a sám předvedl parádu: šikovný útočník Petkovič udržel balon zády k brance, zmátl plzeňské obránce pohybem a pak mazaně posunul balon na rychlého Olma, který obloučkem přehodil Kozáčika.

Olmo, španělský talent, který v šestnácti šokoval, když z Barcelony utekl do Záhřebu, se blýskl a Plzeň na chvíli zkoprněla.

Jenže ve druhém poločase zase dokázala, že když o něco jde, vždycky se umí kousnout. Klidně i v situaci, kdy jí málokdo dává šanci.

Pamatujete, jak na podzim v Lize mistrů se ctí obstála v Madridu proti Realu, místnímu gigantovi? Nebo jak v rozhodujíc­ím zápase ubojovala jaro v Evropské lize díky vítězství nad AS Řím?

Včerejší souboj s Dinamem přinesl další zážitek. Ale postup je potřeba potvrdit za týden v Záhřebu.

„Ve druhém poločase jsem měl dvě tři dobré šance, ale nedal jsem je. Důležité je, že jsme nedostali gól. Zůstává to otevřené.“

Milan Škoda útočník Slavie

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Pohárová premiéra Slávista Alex Král si zahrál v závěru.
Foto: MAFRA Pohárová premiéra Slávista Alex Král si zahrál v závěru.
 ?? Foto: Reuters ?? Hrdina Střelec Luděk Pernica, slaví s ním Jean-David Beauguel.
Foto: Reuters Hrdina Střelec Luděk Pernica, slaví s ním Jean-David Beauguel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia