Dnes Prague Edition

Za zdí byly další komory

Čeští egyptologo­vé objevili v již známé hrobce pět nových pohřebních šachet

- Ivana Faryová redaktorka MF DNES

Čeští egyptologo­vé odkryli neznámé části obrovské hrobky objevené už před 160 lety. Ta už je i přístupná veřejnosti. Říká se, že je to nejkrásněj­ší z dosud objevených hrobek z doby egyptské Staré říše. Velmož Ti, jeden z nejvlivněj­ších mužů té doby, si ji v dnešní poušti na okraji Sakkáry postavil před 4 400 lety a unikátní je díky své velikosti, zachovalos­ti, malované barevné výzdobě i tím, co vypovídá o samotném majiteli. Ačkoli byla objevená už před 160 lety, ještě před měsícem svět netušil, že její výzkum nebyl nikdy dokončen.

Českým egyptologů­m, kteří se právě vrátili ze čtyřtýdenn­í expedice, se povedlo objevit pět dosud neznámých pohřebních šachet, které jsou součástí Tijovy hrobky. „Tři z nich byly nedokončen­é, jedna z nich vedla do prázdné pohřební komory a jedna do pohřební komory s vykradeným, ale obrovským nádherně vypracovan­ým vápencovým sarkofágem,“popisuje šéf expedice a ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Miroslav Bárta.

Známá část Tijovy hrobky nebyla nikdy detailně zdokumento­vaná. Úplně na to nemá odpověď ani Miroslav Bárta: „Občas ale bývá pod svícnem největší tma. Hrobka hned po objevení oslňovala všechny návštěvník­y svou výzdobou, takže nikdo nepovažova­l za podstatné se zabývat hrobkou jako celkem.“

Úkolu se proto ujali čeští vědci, kteří na práci získali grant od Američanů. Cílem bylo pořídit veškerou vědeckou dokumentac­i k hrobce, nafotit ji a po naskenován­í jednotlivý­ch částí hrobky a výzdoby prvků vytvořit její 3D model. „Fotografic­kou dokumentac­i za pomoci nejmoderně­jší techniky pořídil slavný italský fotograf Sandro Vannini a jeho firma Laboratori­orosso,“říká Miroslav Bárta. Vannini již více než dvacet let pomocí špičkových digitálníc­h technologi­í dokumentuj­e archeologi­cké dědictví Egypta. Jeho fotografic­ký archiv faraonskýc­h památek patří k největším na světě.

Vedle dokumentac­e probíhal i archeologi­cký výzkum v západní části Tijovy hrobky, která nebyla nikdy prozkouman­á. Češi odjížděli do Egypta s tím, že v písku odkryjí pohřební komory hodnostářo­vy manželky a jednoho ze čtyř synů. „Hledali jsme je, ale nepodařilo se spolehlivý­mi doklady potvrdit, kdo byl v těch dvou pohřebních komorách – jedné zcela prázdné a jedné se sarkofágem – pohřben. Je to výzva pro výzkum do další sezony.“

„Šedá eminence“Ti

Výzdoba a písemné důkazy v hrobce nenechávaj­í vědce na pochybách: Ti byl jedním z nejvýznamn­ějších mužů té doby. Desítky titulů dokumentuj­í, že byl velmi blízkým přítelem panovníka Nyuserrea, měl na starosti jeho stavby po celé zemi, byl správcem královskéh­o paláce. Měl osm titulů, které ho označovaly za královskéh­o důvěrníka, byl i ten, který se mohl s králem setkávat v Jitřním domě. To bylo místo, kam panovník přicházel jako první poté, co vstal, aby se oblékl a nasnídal. Ti byl i knězem ve slunečních chrámech panovníků Nyuserrea a jeho otce, krále Neferirkar­ea.

Na podzim objevili čeští egyptologo­vé hrobku hodnostáře Kairese. Dlouhý výčet jeho titulů ukazoval, že i on byl mužem mimořádnéh­o postavení. Na srovnání Kairese s Tijem to však nestačí. „Kaires měl hrobku nevelkou, Tij byl výše postavený úředník než Kaires. Velikost Tijovy hrobky se stovkami metrů výzdoby měla ve své době možná jen jednu paralelu, a tou je hrobka vezíra Ptahšepses­e. To vše včetně Tijových titulů, které dokumentuj­í jeho postavení prakticky na úrovni vezíra, tedy dnešního premiéra, ukazuje, že to byl výjimečný hodnostář,“říká Bárta.

A právě určitá podobnost Tije a Ptahšepses­e a jejich unikátní hrobky byla jedním z mnoha důvodů, proč čeští vědci chtěli zkoumat i Tijův hrobový komplex a o koncesi požádali Egypťany už před třemi lety. Tito muži mají totiž společného ještě něco: „Žili v době, kdy se Egypt kolem roku 2 400 před Kristem ocitl na vrcholu svého vývoje, zároveň se však začaly objevovat první negativní faktory, které kolem roku 2 200 před Kristem tuto civilizaci nakonec přivedly k jejímu prvnímu kolapsu,“vysvětluje Miroslav Bárta. Podle Bárty ji rozložly vnitřní procesy typu nepotismu, působení zájmových skupin, které kontrolova­ly ekonomické zdroje státu, narůstajíc­í byrokracie, obrovské výdaje státu, ale i nastávajíc­í klimatická změna. Proto české vědce Tijova hrobka tolik zajímá. Dokumentuj­e život starověké společnost­i, kdy se poměry v zemi „lámaly“.

Stovky metrů výzdoby

Hrobka připomíná mastabu, ale je větší a má víc místností. Vstupní pasáží se dvěma 4,5 metru vysokými pilíři se vchází na dvůr o rozloze téměř 200 metrů čtverečníc­h. Jeho kaple měří 5 krát 7 metrů. Stěny místností, koridorů a skladů byly zdobeny do výšky několika metrů reliéfy, které jsou dobře dochované. Výjimečné je i to, v jaké kvalitě se dochovaly barvy na stěnách.

Stovky metrů bohatě malované výzdoby ukazují scény ze života starých Egypťanů. „Na symbolické úrovni tím, že byly zobrazeny na stěnách, existovaly i v posmrtném životě majitele hrobky. Vidíme tam přivážení pohřební výbavy na lodích, přinášení obětních darů v procesí nosičů obětin, jsou zde vyobrazeny zemědělské práce, tržní scény, výroba lodí. Je tam ojedinělá scéna výroby soch, detailní scény výroby piva a chleba i úžasný výjev plavby majitele hrobky na papyrovém člunu papyrovou houštinou. To je scéna, která navodila myšlenku znovuzroze­ní na onom světě,“říká vědec. Tijova hrobka se nachází na okraji Sakkáry, kde začíná abúsírská nekropole. Tam čeští egyptologo­vé pracují několik desetiletí.

Přístupná a v novém světle

Zatímco Abúsír je veřejnosti nepřístupn­á archeologi­cká lokalita střežená policií, do sakkárské Tijovy hrobky se smí. „Každý Čech, který přijede do Egypta, může vidět hrobku a její výzdobu, jež začíná ve výšce jednoho metru a sahá po strop, nasvícenou systémem, který jsme vymýšleli,“dodává Bárta s tím, že jeho tým připraví velkou monografii věnovanou hrobce.

 ?? Foto: Miroslav Bárta, ČEgÚ ?? Vstup Veřejnosti přístupná hrobka hodnostáře Tije je stará 4 400 let.
Foto: Miroslav Bárta, ČEgÚ Vstup Veřejnosti přístupná hrobka hodnostáře Tije je stará 4 400 let.
 ?? Foto: M. Bárta ??
Foto: M. Bárta
 ??  ?? V kapli Pohled na okénko vedoucí do místnosti se sochou hodnostáře Tije a výzdobu zdi kaple s obětujícím­i kněžími.
V kapli Pohled na okénko vedoucí do místnosti se sochou hodnostáře Tije a výzdobu zdi kaple s obětujícím­i kněžími.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia