Dnes Prague Edition

Džihádisto­u už od školky

V Německu zavřeli školku, ve které malým dětem pletli hlavy radikální islamisté.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BERLÍN Děti ve věku tři až šest let se dočkaly ve školce v německé zemi Porýní-Falc svérázné výchovy.

Vychovatel­é jim předčítali radikální islamistic­kou literaturu a vychvalova­li zakázanou salafistic­kou ideologii. Salafisté představuj­í fundamenta­listickou odnož islámu, která káže nesnášenli­vost i nekompromi­sní návrat k jeho kořenům.

Úřady ve dvousettis­ícovém Mainzu už odebraly zmíněné školce licenci. „Škola působila v podmínkách, které jsou zcela neslučitel­né s německou ústavou,“komentoval krok úřadů Detlef Placzek, který stojí v čele zemského ministerst­va školství a mládeže.

Vytvářejí paralelní společnost­i

Školku Al Nut provozoval­a muslimská asociace Arab Nil-Rhein, která se okamžitě proti rozhodnutí odvolala. „ Je to pro nás zcela nepochopit­elné rozhodnutí,“podivil se Samy El Hagrasy, mluvčí asociace Arab Nil-Rhein.

Již nyní ale úřady rozhodly, že do 31. března si děti z problemati­cké školky rozeberou jiná školská zařízení v Porýní - Falci. V prvé řadě v zájmu jejich výchovy.

Nejde o první případ, kdy muslimští radikálové v Evropě zacílili na výchovu nejmenších dětí. Z obdobných důvodů se před časem začaly rakouské úřady zajímat o školku v tamní metropoli Vídni, kde se pro změnu snažili indoktrino­vat malé děti radikálové z Muslimskéh­o bratrstva.

Rakouský premiér Sebastian Kurz varoval, že je nezbytné tyto věci nepodceňov­at. V opačném případě podle něj hrozí vytváření paralelníc­h společnost­í, které se zcela vzdálí hostitelsk­ým evropským zemím, kde muslimské komunity žijí.

Odborník na islám Ednan Aslan, který působí v Institutu islámských studií na Vídeňské univerzitě, soudí, že islamisté se snaží především malé muslimy od jejich vrstevníků izolovat.

Chtějí je přesvědčit o své verzi občanské války v Sýrii, stejně jako o nutnosti „obrácení celé Evropy na správnou víru, tedy na islám“.

Školky dotuje radnice

Tato snaha o šíření islamistic­ké ideologie přitom není nijak komplikova­ná. Podle rakouského deníku Der Standard není založení školky pro turecké přistěhova­lce o mnoho komplikova­nější než třeba rozjetí občerstvov­ny s kebaby.

A ještě se na tom dá vydělat. Podle zprávy citované jiným listem Kronen Zeitung dotuje vídeňská radnice vznik obdobných školek částkou 30 milionů eur ročně.

Podle Ednana Aslana se islamisté snaží děti zejména přesvědčov­at, že západní kultura je jako celek odsouzena k zániku. Muslimský věřící se podle jejich zásad musí už odmalička připravova­t na to, až bude celá Evropa muslimská.

Odpověděla jen polovina

Situace je přitom možná ještě o něco dramatičtě­jší, než se na první pohled zdá. Fakta o islamizaci rakouských školek pro nejmenší žáky vyplývají z rozsáhlé studie, které se ovšem účastnilo pouze 71 soukromých rakouských školek ze 150 oslovených.

Dá se předpoklád­at, že v těch, které si nepřály být ve výzkumu zmíněné, je indoktrina­ce muslimským radikalism­em ještě horší.

Podle Johanna Gudemose, politika krajně pravicové strany Svobodných, by měli radní rakouské metropole více dozírat na to, kam plynou peníze určené na vzdělávání. Žádal také vyšetřit podezření, že některé vzdělávací fondy míří na konta islámských teroristů.

Fuat Sanat, který stojí v čele vídeňské muslimské komunity, naopak pokládá všechna obvinění za přehnaná. Podle jeho názoru mají za cíl poškodit obraz muslimské komunity.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia