Dnes Prague Edition

V patnácti odešla k IS. Teď chce zpět do Británie

-

DAMAŠEK Devatenáct­iletá Britka Shamima Begumová (na snímku) přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyně­mi do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu (IS). Nyní je v devátém měsíci těhotenstv­í a chce se vrátit do Británie. Řekla to v rozhovoru s listem The Times.

Begumová žila v Sýrii s bojovníkem IS, měla už dvě děti a obě zemřely. Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Dívky odletěly do Turecka a odtud se dostaly do Sýrie. Begumová dorazila do Rakky, což bylo syrské sídlo IS, a byla umístěna mezi ostatní mladé ženy určené stát se nevěstami bojovníků.

„Požádala jsem o to, abych byla provdána za anglicky mluvícího bojovníka ve věku 20 až 25 let,“sdělila listu. O deset dní později ji dali sedmadvace­tiletému Nizozemci, který přestoupil na islám. Od té doby žili spolu a před čtrnácti dny uprchli z Baghúzu na irácké hranici, kde nyní bojují poslední členové IS. Její muž se vzdal koalici, která bojuje proti IS, Begumová je v uprchlické­m táboře na severu Sýrie spolu s dalšími 39 000 lidmi.

Uřezané hlavy v popelnicíc­h

Ačkoli viděla, jak v Rakce házejí do popelnic useknuté hlavy protivníků, nijak ji to nešokovalo. Svůj život mezi teroristy popsala jako „normální“. „Byl to takový život, jaký ukazují na svých propagandi­stických videích, normální. Občas se bombarduje, ale jsou i jiné věci,“řekla. K uťatým hlavám prohlásila, že patřily lidem „zajatým na bojišti, nepřátelům islámu“. „Myslela jsem jenom na to, co by zajatec udělal muslimské ženě, kdyby měl příležitos­t,“prohlásila. K osudu Sultanaové řekla, že zemřela při náletu na dům, v jehož podzemí „bylo něco tajného“. Její první dítě byla holčička, která zemřela ve věku jednoho roku a devíti měsíců. Pohřbená je v Baghúzu. Druhé dítě zemřelo před třemi měsíci jako osmiměsíčn­í údajně na nemoc způsobenou podvýživou. Begumová souhlasila s odchodem z Baghúzu kvůli nenarozené­mu dítěti a teď se bojí, že v uprchlické­m táboře onemocní. „To je důvod, proč se chci vrátit do Británie. Vím, že tam bude náležitá zdravotní péče. Udělám cokoli, abych se vrátila a žila v klidu se svým dítětem,“sdělila. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia