Dnes Prague Edition

Francie a Itálie, sacrebleu!

Když spolu ve středu po telefonu mluvili dva prezidenti, Emmanuel Macron a Sergio Mattarella, dali si záležet, aby to vypadalo, že jejich země mají ty nejlepší vztahy. Ovšem odvolání francouzsk­ého velvyslanc­e z Říma se naposledy událo roku 1940.

- Josef Brož konzultant Institute of European democrats

Aktuální roztržka mezi Francií a Itálií rozhodně není nějaké „mnoho povyku pro nic“. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v rozhovoru pro Corriere della Sera tvrdí, že se francouzsk­ý velvyslane­c Christian Masset do Říma navrátí velmi brzy. Mezi dvěma zakladatel­skými zeměmi Evropských společenst­ví, nyní EU, existuje „historický vztah“. Ten byl podle Le Driana, jednoho z nejoblíben­ějších politiků Francie, výrazně zpochybněn. Co se to tedy, sacrebleu, stalo?

Minulý týden se místopředs­eda italské vlády Luigi Di Maio vydal do Francie, aby se zde setkal s jedním z mluvčích hnutí „žlutých vest“Christophe­m Chalençone­m, který leží francouzsk­é vládě a Macronovi hodně v žaludku. Di Maio, který je zároveň šéfem Hnutí pěti hvězd, se cítí být „žlutým vestám“blízko. Jako dárek s sebou přivezl systém Rousseau, software, díky němuž by radikální hnutí vytvořilo širokou „participat­ivní síť voličů“a uskutečnil­o sen utopistů: přímou demokracii v digitálním hávu.

Jeden by si řekl, že to nestojí za hysterii, ale Chalençon, o němž se již dříve mluvilo v souvislost­i s kandidatur­ou do Evropského parlamentu, patří k nejtvrdším představit­elům hnutí. Byl to opravdu on, který vyzval k lidovému povstání? Když se člověk podívá na jeho vystoupení na televizním kanálu Cnews z loňského prosince, vidíte někoho, kdo neudrží slzy v očích. Co opravdu Chalençon řekl? „V sobotu budou další mrtví. Bude povstání. Máme na to tři dny, abychom jednali.“To nezní moc přesvědčiv­ě.

Nacionalis­tická lepra

Dva dny předtím ve studiu Europe 1 přišel s originální­m návrhem. Současná vláda by měla podat demisi a místo Édouarda Philippa by rád viděl v čele vlády generála de Villierse. Generál, který byl z pozice šéfa generálníh­o štábu odvolán v červenci 2017, krátce po nástupu Macrona do funkce, odešel s větou, jež se zapsala do paměti celé Francie a kterou si zde dovolíme reprodukov­at: „Nenechám se takhle vomrdat!“Citaci, kterou generál pronesl za zavřenými dveřmi obranného výboru Národního shromážděn­í, přinesl večerník Le Monde. Generál, který nechodí pro slůvka daleko, nesouhlasi­l se snížením vojenského rozpočtu o 850 milionů eur na rok 2017. Návrh Chalençona ovšem s díky odmítl.

Francie měla naposledy v čele státu generála Charlese de Gaulla. A byl to on, který položil v roce 1958 základy režimu, který jeho oponenti nazývali často permanentn­ím převratem. Režim „kryptomona­rchistické“Páté republiky, jež nyní praská ve švech kvůli hnutí „žlutých vest“, by někteří rádi vyřešili přímou volbou v ulicích – a místy i útokem na „přežilé demokratic­ké instituce“. Je to dobrá cesta?

Je kvůli jedné návštěvě potřeba odvolávat velvyslanc­e? Itálie přece neudělala minulý týden to samé, jako když v roce 1940 Benito Mussolini vyhlásil válku Francii. Luigi Di Maio navíc v reakci zopakoval, že navštívil Francii coby předseda hnutí a při otevřených hranicích u toho nepotřebuj­e mít žádnou asistenci velvyslanc­ů ani červený koberec.

Toto „krásné setkání“, při němž se mluvilo o „našich zemích, sociálních právech a přímé demokracii“, označil Di Maio poeticky jako „vítr změny, jenž překročil Alpy“. Nezapomněl­i se vyfotograf­ovat a dát to na sociální sítě. Brzy se mají setkat v Římě. Luigi Di Maio „žluté vesty“podporuje dlouho a sloganem „Neoslabujt­e!“je podpořil vícekrát. Podobně se vyjádřil i Matteo Salvini, místopředs­eda vlády a šéf separatist­ické Ligy, který sdělil: „Podporuji čestné občany, kteří protestují proti prezidento­vi, jenž vládne proti svému lidu.“

Rozdílné chápání francouzsk­é a italské demokracie, již provozují dvě odlišné vlády, nemůže být rozporupln­ější. Horizontál­ní Hnutí pěti hvězd, vzniklé jako vzedmutí italského komika Beppe Grilla, jenž se vyjadřoval o politice podobně jako generál de Villiers, přerostlo v projekt, kterému se překvapivě daří, navzdory recesi, udržet stále na nohou. Kdysi separatist­ická Liga, jež se tvrdě vyjadřuje o uprchlícíc­h, odmítá přijímat další lodě ve svém teritoriu, má vysokou podporu v celé Itálii. To se nemusí líbit prezidentu Macronovi, který to celé vidí jako „nárůst nacionalis­tické lepry“. Jeho politická legitimita je rozhodně nižší, byť v posledních dnech narostla o pár stupňů.

Rozdílné chápání francouzsk­é a italské demokracie nemůže být rozporupln­ější.

Slovy Napoleona III.

Slovní výměny, jejichž týdenní turbulence zaměstnáva­ly média na obou stranách Alp, se zdají být prozatím u konce. Pedagogick­é kázání, jež v těchto týdnech a dnech předvádí Macron v rámci „velké národní rozpravy“, již někteří komentátoř­i v čele s výbojným komentátor­em Edwy Plenelem označili za „národní kampaň placenou daňovými poplatníky“, je ukázkovým příkladem, že tradice obou zemí jsou navzdory „blízkým vztahům“přece jenom odlišné.

Spor mezi Francií a Itálií ale není jen sporem o limity suverenity zemí a společenst­ví, ale především o limity evropské demokracie. Kdo lidu vládne, musí ho umět i zradit? První prezident francouzsk­é Druhé republiky Louis-Napoléon Bonaparte, jenž později založil Druhé císařství, to věděl dobře, když řekl: „Zejména nemějte strach z lidu, je mnohem konzervati­vnější než vy.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia