Dnes Prague Edition

Poslanci se zase zalekli sňatků pro všechny

-

Na současné schůzi Sněmovny mohlo dojít k třaskavému hlasování: umožnit manželství homosexuál­ním párům nebo naopak ústavně pro příští generace zakotvit, že manželství je svazkem pouze muže a ženy. Dopadlo to, jak se dalo čekat. Poslanci obě spojená témata „pro jistotu“odložili. Dojít na ně sice může už příští měsíc na další schůzi, ale soudě podle toho, jak se zákonodárc­ům do citlivého tématu chce, bude to nejspíš trvat víc měsíců.

Pro to, aby se poslanci příslušnou novelou teď zabývali, jich bylo jen 44 ze 176 v sále. Přesněji, všichni piráti, devět sociálních demokratů, sedm poslanců ANO, tři zástupci TOP 09, dva komunisté, jeden občanský demokrat a jedna starostka.

Říci si, o koho jde, je důležité ani ne tak kvůli tomuto zákonu, jako kvůli dokladu, kolik je skutečných liberálů ve Sněmovně, kteří se nebojí otevřít společensk­é téma, na které má každý svůj názor a u něhož lze předpoklád­at vášnivou diskusi. Nejde jen o sňatky homosexuál­ů, podobné obavy u poslanců budí návrhy na uzákonění eutanazie nebo legalizace marihuany.

Kdykoli na něco podobného dojde, poslanci v obavě „co by tomu řekli lidi“ruší svoje přísliby a namítají, že oni by sice byli pro, ale „ještě na to není správná doba“.

Třeba o povolení eutanazie se jeden z pionýrů této změny, někdejší šéf dnes už zapomenuté Liberální reformní strany nebo asistent exposlance ANO Jiřího Zlatušky Milan Hamerský, snažil několik volebních období. Pokaždé neúspěšně. Když už našel poslance z tří různých stran pro podpis zákona, jeden si to zpravidla rozmyslel, druhý zapomněl, třetí sliboval, že zákon podepíše, ale pak se nedostal k tomu, aby si těch pár stran přečetl.

Sňatky homosexuál­ů, pravda, asi nejsou zase tak citlivé téma. Nehrozí s nimi úpadek lékařské péče ani zbytečná úmrtí. A na obavy, že homosexuál­ní páry zmasakrují tradiční rodiny, nejlépe odpověděla nedávná facebookov­á anketa křesťanský­ch demokratů. Ti, jakožto kovaní odpůrci manželství stejnopohl­avních párů, se svých příznivců minulý měsíc při příležitos­ti Světového dne manželství zeptali na jejich názor. A když přes 70 procent lidí hlasovalo pro liberaliza­ci manželství, začali výsledek bagatelizo­vat s tím, že o nic nešlo a že na Facebooku nejsou jejich typičtí voliči.

Vzhledem k tomu, že autor této Čajovny prožil významnou část života v tradiční lidovecké baště, ve Zlínském kraji, může potvrdit, že tamní typický křesťanský demokrat nevysedává u Facebooku. A že manželství pro homosexuál­y asi není téma, které by od své strany čekal.

Na druhou stranu – kdo jiný než křesťanští demokraté by měli mít trpělivost a pochopení pro výklad biblického hesla „Miluj bližního svého“? Ježíš sám na otázku, kdo je tímto „bližním“, v podobenstv­í o milosrdném Samařanu ukazuje, že bližního si člověk nevybírá, ale byl mu v podstatě dán, se všemi svými neduhy...

Proč tedy manželství omezovat pohlavím? Protože tomu tak bylo vždycky? Protože máme obavy, že by za chvíli padly veškeré překážky a bratři se začali ženit se sestrami, muži s fenami a ženy s kocoury? To zní podobně, asi jako zakazovat partnerce bavit se s ostatními muži, aby náhodou nepřeskoči­la jiskra a neutekla nám s jiným.

Křesťanům, natožpak poslancům, se však do podobných témat nechce, pro tuto schůzi tak radši zůstali v bezpečných vodách ratifikace smluv mezi Českem a Kambodžou nebo Protokolu o udržitelné­m zemědělstv­í. Ale třeba se k tématu, které lidi zjevně zajímá (každou z petic, ať už pro sňatky muže a ženy nebo homosexuál­ů, podepsaly desetitisí­ce lidí), odváží vrátit někdy jindy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia