Dnes Prague Edition

Kojeneckým ústavům v Praze hrozí konec

Dětská centra mnohdy nahrazují sociální péči, město to chce změnit

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Rodičům bez rodinného zázemí, financí nebo žijícím v násilné domácnosti se narodí dítě a nejsou schopni se o něj v danou chvíli postarat. Dítě pak končí v kojeneckém ústavu, který má fungovat jako zdravotní zařízení, ale spíše nahrazuje sociální péči. Přechodnýc­h pěstounů je přitom relativně dost, ale vzhledem k úředním průtahům se k nim dítě mnohdy nedostane.

Vedení magistrátu chce nyní pobyty dětí do tří let v dětských centrech (dříve kojeneckýc­h ústavech) ukončit. V Praze fungují dvě – hlavní město má pod správou malé zařízení pro 15 dětí vyžadující­ch okamžitou pomoc v Dětském domově Charlotty Masarykové.

Ministerst­vo zdravotnic­tví provozuje krčské Dětské centrum při Thomayerov­ě nemocnici, kde je umístěno 46 dětí. Kromě péče o kojence poskytuje další služby, například možnost pobytu matky s dítětem. „Kojenecký ústav v Krči nemáme tak úplně pod kontrolou, nicméně to nám nebrání v tom, abychom se snažili zlepšit podmínky pro ohr žené děti, aby měly šanci vyrůstat v rodinách,“připouští Milena Johnová (Praha sobě), která se chystá o krčském dětském centru mluvit s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem (ANO) na březnové schůzce.

Mobilní teta či byty pro rodiny

Ve vyhrocené situaci, kdy například oběť domácího násilí musí odjet do nemocnice a násilník je vykázán z bytu, děti skončí právě v krizovém zařízení. „Mohla by existovat mobilní teta, která by s dětmi mohla zůstat doma, než se máma vrátí z nemocnice,“dodává Johnová. „Do konce června letošního roku jsme se zavázali poskytnout městský byt čtyřiceti rodinám s dětmi. Další byty budou následovat ve druhém pololetí,“popisuje jedno z řešení.

Dále plánuje připravit podmínky pro to, aby pěstouni měli lepší podporu, když si berou do péče nejohrožen­ější děti, tedy se zdravotním postižením či sourozenec­ké skupiny.

„Mnoho dětí je umístěno do ústavní péče ze sociálních nebo zdravotně sociálních důvodů. Tedy nejedná se o děti, které potřebují nepřetržit­ou zdravotní péči. Navíc zdravotní problém by neměl být důvodem pro umístění dítěte do ústavní péče,“upozorňuje Barbora Křižanová z organizace Lumos, jež se zabývá péčí o ohrožené dětí.

Její slova potvrzuje i Johnová: „Nejčastějš­ím problémem, proč děti v ústavech jsou, je bytová situace – tedy nemožnost ubytovat děti společně někde s rodičem,“popisuje svou návštěvu v Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Dětského domova Charlotty Masarykové.

„Dlouhodobě klesá počet dětí umístěných v kojeneckýc­h ústavech, a proto se zařízení snaží svoji kapacitu naplňovat i jinými službami, než pro které byla zřízena, a obhájit tak nutnost své existence,“říká Anna Krbcová, tajemnice asociace Dítě a rodina.

Svá tvrzení dokládá zprávou organizace Lumos, jež upozornila, že zdravotní služby pro děti do tří let – tedy kdy je dítě umístěné do ústavní péče zdravotnic­kého zařízení – představuj­í pouze 41 procent služeb kojeneckýc­h ústavů.

Takřka šedesát procent činnosti kojeneckýc­h ústavů tedy činí doplňkové sociální služby. „My tady máme děti s handicapem, se specifický­mi potřebami, máme tady maminky a několik programů, ale více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ stručně sdělila ředitelka Dětského centra v Krči Jaroslava Lukešová.

Důležitá etapa dětství

„Děti v ústavu stráví někdy jen pár měsíců nebo půl roku. Málokdo přitom ví, že se poměrně vysoké procento z nich následně vrací do své biologické rodiny,“popisuje Křižanová. V životě tak malých dětí ale představuj­e pár měsíců důležitou životní etapu. Děti v kojeneckýc­h ústavech totiž nestrádají materiálně, ale citově. „Pokud má sebelepší zdravotní sestra na starosti v průměru čtyři až šest dětí, dítě nemá logicky citovou péči, kterou ve svém věku potřebuje,“říká Křižanová.

Velká část dětí z ústavů se vrací zpátky do svých biologický­ch rodin. Napovídá to o tom, že rodina většinou o dítě zájem má. „Je potřeba se více zaměřovat na prevenci, na včasnou a účinnou pomoc biologické rodině, aby děti nemusely být vůbec odebrány,“vysvětluje Krbcová. Zkušenosti z jiných krajů ukazují, že lze učinit změnu. Ve Zlínském kraji se podařilo zrušit kojenecké ústavy už v roce 2016.

Do konce června jsme se zavázali poskytnout byt 40 rodinám s dětmi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia