Dnes Prague Edition

Radnice staví moderní sídla pro úředníky

Praha 12 zahájí v březnu výstavbu budovy radnice. Nová sídla hledají i další městské části.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

MODŘANY Budova radnice jako výkladní skříň městské části. K této myšlence se chtějí vrátit ty městské části, jejichž úřady v současnost­i sídlí v nevyhovují­cích či chátrající­ch prostorech, jsou rozdrobené po více místech nebo se nacházejí v drahých, pronajatýc­h objektech.

Některé městské části proto stěhují své úřady do nových, moderních budov. V březnu zahájí výstavbu nového sídla Praha 12, do moderní radnice plánuje stěhování například také Praha 16.

Praha 12 v současnost­i využívá pro fungování úřadu sedm objektů rozmístěný­ch po celé městské části. Po dokončení stavby nové radnice se všechny služby úřadu sjednotí pod jednu střechu. Budoucí sídlo městské části bude stát v ulici Písková a jeho podobu vytvořilo architekto­nické studio Loxia. Kostky, ze kterých se skládají jednotlivé části radnice, mají odkazovat na kostky cukru a cukrovarsk­ou historii Modřan.

Kromě administra­tivního zázemí bude v třídílné bezbariéro­vé budově i společensk­ý multifunkč­ní sál, obřadní síň, restaurace, drobné obchody, kavárna a dětský koutek. „Radnice je uzpůsobena pro pohyb s kočárkem nebo na invalidním vozíku,“popisuje hlavní architektk­a projektu Jana Mastíková.

Městská část už má stavební povolení, čeká jen na potvrzení jeho platnosti. Výstavba by měla začít 18. března. „Dokončení očekáváme zhruba na podzim příštího roku,“říká místostaro­sta Prahy 12 Petr Šula (TOP 09). Investice na výstavbu by se měly vejít do 550 milionů korun. Část peněz dá městská část z vlastních prostředků, zhruba 250 milionů pokryje z bezúročné půjčky od magistrátu.

Moderní sídlo úřadu hodlá stavět také Praha 16. Nová radnice bude stát na místě dnešní výtopny u ulice Na Betonce a sestěhují se do ní úředníci ze čtyř budov, které aktuálně městská část využívá. Součástí radnice bude také nová služebna městské policie.

Sídlo městské části se stane součástí Centra Radotín – rezidenční lokality s obchody a veřejným prostorem. Předpoklád­aný začátek výstavby úřadu připadá na rok 2020.

Sedmička chce mít letos hotovo

Sedmá městská část už na nové radnici pracuje. Úřad se přesune do budovy v ulici U Průhonu, kterou Praha 7 rekonstruu­je podle návrhu architekto­nické kanceláře Atelier bod architekti.

„Nyní se pracuje na úpravě skeletu domu, což je technologi­cky nejnáročně­jší část. Koncem března bude objekt opláštěn a začnou práce na technologi­cké výbavě budovy,“uvádí místostaro­sta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha 7 sobě).

Radnice bude mít například ekologické chlazení a vytápění, podzemní multifunkč­ní sál pro více než sto lidí nebo kavárnu v přízemí. Stavební práce by měly být podle harmonogra­mu hotové na přelomu října a listopadu letošního roku. Úředníci se do nového sídla začnou stěhovat na konci prosince.

„Cena stavebních prací vzešla z mezinárodn­í veřejné zakázky a k dnešnímu dni činí 225 milionů bez daně,“dodává místostaro­sta. Za nákup budovy dala městská část devadesát milionů.

Nejistá budoucnost radnic

V havarijním stavu je současná budova radnice Prahy 10 ve Vršovické ulici. Podle starostky Renaty Chmelové (Vlasta) by mělo být do června jasné, jak bude městská část v problemati­ce radnice postupovat.

„Jsme teď v bodě nula. Předchozí vedení za deset let nedospěla k žádnému rozhodnutí o tom, zda se má radnice opravit, nebo stavět nová. V programové­m prohlášení jsme proto slíbili, že to vyřešíme,“říká Chmelová s tím, že jsou nyní ve hře tři varianty.

Tou první je pouze základní rekonstruk­ce současné radnice. „Varianta číslo dvě je vypsání architekto­nické soutěže a následná kompletní přestavba budovy na radnici 21. století. Třetí možností je přesun úřadu jinam,“vysvětluje starostka a dodává, že se vedení městské části kloní spíše ke druhé variantě. Nejprve ale bude nutné propočítat finanční dopady všech možností.

Do nového sídla se měl stěhovat i úřad osmé městské části. Problemati­cká stavba Nové Palmovky je ale zatím stále zablokovan­á, protože společnost Metrostav, která komplex dříve budovala, odstoupila od smlouvy na jeho dokončení. Úřad Prahy 8 je zatím rozdroben do několika objektů po území městské části, které jsou navíc většinou ve špatném technickém stavu.

 ??  ?? Kostky cukru Vzhled nové radnice Prahy 12 odkazuje k modřanském­u cukrovaru. Stavět se začne letos v březnu a pod jednu střechu se přestěhují agendy úřadů, které nyní sídlí v sedmi různých objektech. Vizualizac­e: Loxia
Kostky cukru Vzhled nové radnice Prahy 12 odkazuje k modřanském­u cukrovaru. Stavět se začne letos v březnu a pod jednu střechu se přestěhují agendy úřadů, které nyní sídlí v sedmi různých objektech. Vizualizac­e: Loxia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia