Dnes Prague Edition

Noční trénink za trest

Hokejová Sparta prožívá další zvláštní rok: navzdory velkým ambicím, silnému diváckému zájmu a angažování známého trenéra Kruppa v extralize strádá. Má vůbec na víc?

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Pamatujete, jak byli hokejisté Sparty loni některým fanouškům pro smích, když po vypadnutí z předkola museli povinně sledovat zápasy play off v televizi?

Teď si po středeční porážce 1:4 v Pardubicíc­h „vyžrali“další nepříjemno­st: po nočním příjezdu do Prahy museli obléct propocenou výstroj a trénovat.

Situace jednoho z nejslavněj­ších hokejových klubů v Česku není dobrá. Sparta prohrála po reprezenta­ční přestávce oba zápasy, naposledy navíc na východě Čech s jednoznačn­ě nejhorším celkem extraligy. Jen pro pochopení: Pardubice od poloviny listopadu zvítězily jen třikrát, z toho dvakrát právě nad Pražany.

To už je potupa! „Myslím, že ne všichni hráči si uvědomují situaci, v jaké se nacházíme. Pokud budeme hrát na 85 nebo 90 procent, tak budeme jen průměrný tým,“říkal po zápase německý kouč Uwe Krupp.

Zelenka vidí jen honění puku

Do něj šéf klubu Petr Bříza vkládal obrovské naděje. Věřil, že Spartu vytáhne zpátky na výsluní. Byl to omyl, rudí pod jeho vedením po nadějném úvodu tápou. Nemají výsledky, doma jsou navzdory neutuchají­címu zájmu fanoušků třetí nejhorší v republice, jejich hra nebaví.

„Podle mého je to hurá hokej. Lítá to jenom nahoru, dolů. Neznám Uweho taktiku, ale nevidím tam myšlenku. Je to jenom honění puku, Sparta takhle nikdy nehrála,“říká nejlepší střelec klubové historie Jiří Zelenka.

A další výrazná osobnost sparťanské minulosti, Jiří Vykoukal, dodává: „Přechod středního pásma je opravdu jenom protečován­í puku. Nahánění je málo. Když potom vidíte, jak se do útočné třetiny dostává Liberec, Třinec nebo Hradec, tak je to o něčem jiném.“

Na místě je otázka, zda by na Kruppově místě vydržel jiný trenér tak dlouho. Nebo zda nejde spíš o to, že boss Bříza nechce přiznat chybu. Velký tlak si uvědomuje i vytáhlý německý elegán, který navenek mluví jako gentleman, který bere zodpovědno­st na sebe, interně však zuří.

V Pardubicíc­h bylo jeho rozčilení slyšet i přes zavřené dveře kabiny. A nařízený trénink krátce před půlnocí to jen podtrhl.

„Krupp má kvalitu, ale je nový a sžívá se s prostředím. Vyznává styl, který je mu blízký z NHL a z Německa, kde se hraje jinak. Možná potřebuje čas, než pozná, že je nutné herní styl trošku upravit, aby byl funkční na český hokej,“soudí Vykoukal.

Když loni vedení nutilo hráče povinně sledovat zápasy play off, dalo se to pochopit jako trest.

Otázkou je, zda lze podobně vnímat noční tréninkové dávky v době, kdy tým bojuje o play off.

Sparta ještě na začátku týdne snila, že může uhrát šestku, a tedy přímý postup do čtvrtfinál­e. To stále není vyloučené, ale vzhledem k současnému rozpoložen­í týmu se to nyní jeví spíš nereálně. Pražané se musí koukat víc pod sebe, aby udrželi postavení v desítce čili alespoň postup do předkola.

Dnes v Mladé Boleslavi

Pravda je, že má Sparta všechno ve svých rukou. Drží čtyřbodový náskok na jedenáctý Zlín, se kterým ji – stejně jako s desátým Litvínovem – čeká vzájemný zápas. A pokud chce živit naději na šestku, pak musí bezpodmíne­čně uspět dnes v Mladé Boleslavi. Stejně jako později s Olomoucí nebo v Brně.

„Ale musí zlepšit produktivi­tu, dává málo gólů. Týmu chybějí střely a větší důraz do brány. A hlavně vůdce jako byl za mých časů Ríša Žemlička. Takový buldok, který vyburcoval kabinu. Chyb, které mužstvo sráží, je moc,“vidí Zelenka.

Vykoukal je razantnějš­í: „Bude to kvalitou. Byť se to při pohledu na soupisku nezdá, tak mančaft asi není tak dobrý jako týmy před ním.“

Sezona není zpackaná definitivn­ě, ale vylepšit dojem bude těžké.

 ??  ?? V krizi
Skleslí sparťanští hokejisté po středeční prohře v Pardubicíc­h. 2x foto: Josef Vostárek, ČTK
V krizi Skleslí sparťanští hokejisté po středeční prohře v Pardubicíc­h. 2x foto: Josef Vostárek, ČTK
 ??  ?? Jdeme trénovat! Uwe Krupp byl po prohře v Pardubicíc­h rozčilený.
Jdeme trénovat! Uwe Krupp byl po prohře v Pardubicíc­h rozčilený.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia