Dnes Prague Edition

O strašlivém lobbingu hrají s nadsázkou

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Europe Connexion: Evaluace kvality a etiky v evropských veřejných zakázkách. Název novinky pražského Divadla Letí bude zřejmě nejdelším názvem nejen v historii této alternativ­ní scény sídlící ve Vile Štvanice. Cílenou suchopárno­st a nezapamato­vatelnost titulu navíc umocňuje téma: hraje se totiž o lobbingu v evropských strukturác­h a temných zákoutích světa bruselské byrokracie. Nic atraktivní­ho, zdá se.

Ovšem to by byl omyl: inscenace Europe Connexion je kusem velice zábavným a hlavně svižně zrežírovan­ým. Hru současné rumunské autorky Alexandry Badey totiž divadlo svěřilo mladému režisérovi Adamu Svozilovi, který se už může pochlubit i režijními zkušenostm­i z Divadla Na zábradlí.

Ve Francii žijící autorka, která je s malou pražskou scénou v osobním kontaktu, v programu k inscenaci přiznává, že její kus vznikl původně jako rozhlasová hra. To vysvětluje přemíru textu a jeho jistou repetetivn­ost. Svozil si však s těmito úskalími skvěle pohrál. Vybral si pro to dobré herce, autorčin monolog popisující vzestup a pád jednoho obyčejného evropského lobbisty totiž Nataša Mikulová, Vojtěch Vodochodsk­ý a Michal Bednář podávají brilantně s velkou mírou nadsázky a ironie. Jeden z trojice vždy drží hlavní linku, ostatní dva nahrávají či naopak jeho promluvy podrývají.

Jen peníze a kariéra

Na příběhu ambiciózní­ho, morálně okorávajíc­ího kravaťáka samozřejmě v první chvíli zaujme drtivá nálož faktů. Bezejmenný hrdina totiž dostal za úkol za každou cenu ubránit používání pesticidů. Badea svět lobbingu ukazuje jako bezskrupul­ózní kolbiště, kde jde všem pouze o krátkodech­é hodnoty, jako jsou peníze a kariéra. Hned po premiéře se tak objevily kritiky, že Europe Connexion vidí svět černobíle a pouze slepě utvrzuje své předem přesvědčen­é publikum. Jsou to přitom však právě sami inscenátoř­i, kteří s autorčiným textem nenápadně polemizují a nebojí se vážnost jeho výpovědi shodit. V této lince ostatně podávají i samotný existenciá­lní závěr, který by bez jisté nadsázky vyzněl velice pateticky.

Inscenaci pomáhá i funkční scéna Anny Brotánkové imitující prosklenou uzavřenou kancelář. Divadlo Letí má pestře sestavený repertoár a tento kus v něm nezapadne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia