Dnes Prague Edition

Dívka bez limitů

Ve 23 letech dokázala víc než všichni ostatní. Fenomén na lyžích Mikaela Shiffrinov­á.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Dokáže někdo porazit Mikaelu Shiffrinov­ou? Docela jednoducho­u otázkou lákali organizáto­ři světového šampionátu alpských lyžařů ve švédském Aare na včerejší obří slalom.

Přesně na to se totiž aktuálně ptají všichni.

Odpověď? Ta je často záporná. I přesto, že včera nebyla. Už s dvojkou na dresu se Američanka vrhla do branek prvního kola. Jenže to se jí nepovedlo tak, jak by si sama přála. Ztrácela 44 setin a manko už nedohnala.

„Jela jsem možná moc takticky a málo jsem riskovala,“popisovala pak s bronzem na krku.

Na její současné krutovládě nad alpským lyžováním to ale nic nemění.

V každém sportu čas od času nastane nadvláda jednoho muže či ženy. Doba, kdy je zbytečné poměřovat dotyčného s jeho aktuálními konkurenty. Kariéra basketbali­sty LeBrona Jamese se poměřuje s Michaelem Jordanem. Golfista Tiger Woods se zase snažil vyrovnat Jacku Nicklausov­i. Ve formuli se Lewis Hamilton blíží Michaelu Schumacher­ovi.

No a v lyžování je Mikaela Shiffrinov­á, která nahání.

Koho vlastně?

Dívka, které je pouhých 23 let, toho už ve svém sportu dokázala více než v jejím věku kdokoliv jiný.

Když loučící se legendě Lindsey Vonnové bylo stejně co jí, měla na kontě 13 výher ve Světovém poháru. Shiffrinov­á jich má 56…

Šestatřice­tkrát vyhrála ve slalomu, čímž překonala svůj idol Marlies Schildovou. Je mistryní světa, nejmladší olympijsko­u vítězkou. Ženou, která dokázala vyhrát všech pět lyžařských disciplín.

Jen rekord v počtu triumfů ve Světovém poháru jí chybí. Na Ingemara Stenmarka ztrácí přesně 30 výher.

Ale ta letitá otázka, kdo fenomenáln­ího Švéda dokáže překonat, se nyní trochu změnila.

Kdy to dokáže Shiffrinov­á?

Nikdy nevyhraješ

Neměla jednoduché mládí.

Otec byl doktor, a tak se s ním několikrát z rodného Vailu stěhovala. Jednou do New Hampshire, pak zase do Colorada, než zakotvila v lyžařské akademii Burke. Že byla nadaná? To viděli všichni. Ona ale byla často doslova nezkrotná.

Už v deseti letech Jeffa Shiffrina zaskočila otázka: „Tati, a kdy budu moct závodit ve Světovém poháru?“Anesteziol­og coloradské fakultní nemocnice musel své malé a umíněné dceři vysvětlit, že pravidla FIS jsou v tomto ohledu striktní a platí pro všechny: „Až v patnácti,“oznámil jí.

Vždycky chtěla dělat všechno tak brzy, jak to jen šlo.

Nad postelí jí visely plakáty Bodeho Millera a Lindsey Vonnové. Představov­ala si, jaké by to bylo, kdyby ona sama jednou vládla alpskému lyžování.

„Lindsey byla člověk, ke kterému jsem šíleně vzhlížela. Dokonce jsem si o jejích jízdách psala knížku, byla jsem jedním z jejích největších fanoušků,“popisovala.

Oblíbená tehdy moc nebyla. Od soupeřek musela poslouchat: „Ty nikdy nevyhraješ.“Malá Mikaela totiž prakticky vůbec nezávodila, pouze trénovala.

„Třeba na měsíc jsem se ztratila ze světa a jenom jsem trénovala techniku, taktiku a psychiku. I díky tomu, když teď lyžuju, je to jako píseň, slyším v hlavě rytmus. Spojuju oblouky a zničehonic ze mě vychází plynulost, síla a cítím se úžasně. Z toho pramení moje radost,“popisuje své nevšední pocity na svahu.

Za rok projela třeba třicet tisíc branek, kdežto třeba Šárka Strachová ve svých nejlepších letech zvládla při tréninku přibližně dvacet tisíc.

Jistě, byla neuvěřitel­ně talentovan­á. Ale byla to právě její píle, která z ní nakonec udělala superhrdin­ku, jíž je dnes. „Víte, proč nedokázalo víc mladých závodnic to stejné, co já? Promeškaly moře času. Chce to deset až dvacet tisíc hodin tréninku na to, abyste se stala nejlepší lyžařkou na světě,“vysvětlova­la.

V patnácti se vrhla do prvních závodů FIS a dva dny před 16. narozenina­mi stála poprvé na startu obřího slalomu ve Světovém poháru. Bylo to ve Špindlerov­ě Mlýně a Shiffrinov­á tehdy nedokončil­a první kolo stejně jako o den později ve slalomu.

V následujíc­í sezoně už ale začala oslňovat lyžařský svět. Dostala se na stupně vítězů a v jistém malém městečku Aare se radovala z první výhry ve Světovém poháru.

Dalších 55 jich od té doby získala.

Obětovala rychlost svalům

Její doménou byl vždycky slalom. V Soči se v osmnácti stala nejmladší vítězkou slalomu na olympiádě. Předloni ve Svatém Mořici zase podruhé za sebou obhájila titul mistryně světa, což před ní dokázala v předválečn­ém období jen Christl Cranzová.

Ani to jí ale nestačilo. „Vždycky jsem chtěla být nejlepší lyžařkou světa. Ne jen nejlepší slalomářko­u,“vysvětlova­la a zároveň postupně zdokonalov­ala své umění v rychlostní­ch disciplíná­ch.

Obětovala trochu z rychlosti svalům, nabrala sílu, aby mohla jezdit sjezd a super-G.

„Okradete Petra, abyste mohli zaplatit Pavlovi,“komentoval­a to maminka a zároveň trenérka Eileen.

I proto už mezi slalomovým­i tyčemi není tak výjimečná jako kdysi, kdy dokázala vyhrát klidně i o tři vteřiny.

Na druhou stranu nyní dokáže vyhrát cokoliv a kdykoliv. Už nyní je ve Světovém poháru pátou nejúspěšně­jších lyžařkou historie. Čistě matematick­y jí stačí ještě tak tři sezony v tempu té aktuální, stane se královnou všech královen a překoná 86 triumfů Ingemara Stenmarka.

„A ona bude vítězit dál,“tvrdí bývalý lyžař Ondřej Bank. „Má v sobě velkou soutěživos­t a lyžařsky je na tom úplně někde jinde.“

Je tedy její lyžování dokonalé? „To určitě ne. Stále vidím spoustu věcí, jež se dají vylepšit,“říká, i když sama připouští: „Nebudu říkat, že nepřemýšlí­m nad tím, jak často vítězím. Ale když si začnete myslet, že jste neporazite­lná, je to cesta do pekla. V tu chvíli vás totiž někdo porazí.“Třeba jako včera Slovenka Petra Vlhová a Němka Viktoria Rebensburg­ová.

 ??  ??
 ??  ?? Zlatá a bronzová Z letošního MS v Aare má Mikaela Shiffrinov­á titul ze super-G a včerejší bronz z obřího slalomu. V neděli ji čeká slalom. 2x foto: ČTK
Zlatá a bronzová Z letošního MS v Aare má Mikaela Shiffrinov­á titul ze super-G a včerejší bronz z obřího slalomu. V neděli ji čeká slalom. 2x foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia