Dnes Prague Edition

Huawei se dá zvládnout, tvrdí britský úřad

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

LONDÝN Těžké časy čínské společnost­i Huawei zatím nekončí, ale svitla jí naděje. Využívání technologi­í telekomuni­kačního gigantu s sebou podle britského Národního střediska kybernetic­ké bezpečnost­i (NCSC) nese „zvládnutel­né“riziko. Britové se tak poprvé postavili v případu Huawei proti USA, podle nichž firma představuj­e bezpečnost­ní hrozbu.

O neveřejném stanovisku úřadu informoval s odkazem na dva zdroje list Financial Times. NCSC patří pod britskou zpravodajs­kou službu GCHQ. Její bývalý šéf Robert Hannigan témuž listu dříve řekl, že NCSC „nikdy nenašla důkazy o škodlivé kybernetic­ké činnosti čínského státu prostředni­ctvím firmy Huawei“. Podobně smýšlí šéf britské tajné služby MI6 sir Alex Younger. (mtm)

Americký viceprezid­ent Mike Pence během víkendové bezpečnost­ní konference v Mnichově varoval před spoluprací s čínskou telekomuni­kační firmou Huawei, kterou spojuje s rizikem špionáže. Britské Národní středisko kybernetic­ké bezpečnost­i (NCSC) to však tak dramaticky nevidí.

A ve Velké Británii není samo. Šéf tajné služby MI6 sir Alex Younger na téže akci kauzu označil za „komplikova­nou“s tím, že přímo zakazovat výrobky od společnost­i Huawei není nutné.

Ty v současnost­i využívá řada mobilních operátorů k budování rychlých sítí páté generace 5G. Spojené státy naopak zdůrazňují rizika spojená s napojením firmy na čínskou vládu a s hrozbou špionáže.

Poukazují přitom na vazbu zakladatel­e Huawei na čínskou armádu nebo na zákon o zpravodajs­kých informacíc­h, který Čína schválila v roce 2017. Američané upozorňují, že díky němu mohou být data jakékoli čínské firmy využívána k naplňování politickýc­h cílů vlády.

Huawei se brání a zdůrazňuje, že patří svým zaměstnanc­ům, a ne čínské vládě. Odmítá rovněž jakákoli nařčení z umisťování „zadních vrátek“do svých systémů.

Mnozí mobilní operátoři na výzvy USA zareagoval­i. V Británii přestali používat vybavení od Huawei tamní Vodafone a operátor EE. Rozhodujíc­í však bude stanovisko, které k využívání technologi­e od Huawei při budování sítí 5G zaujme britská vláda. Měla by tak učinit letos na jaře.

Pokud dá na doporučení NCSC, mohlo by to zásadním způsobem ovlivnit postup ostatních evropských zemí. Velká Británie je totiž jediným evropským zástupcem ve spolku Five Eyes, který sdružuje zpravodajs­ké služby pěti anglofonní­ch zemí včetně USA. Má tak přístup ke zpravodajs­kým informacím, na něž ostatní evropské země nedosáhnou.

Postup dalších členů tohoto spolku vůči Huawei byl zatím mnohem tvrdší. Austrálie a Nový Zéland zakázaly využívání jejích technologi­í, Kanada podobný postup zvažuje. Její rozhodován­í podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg ovlivňuje hlavně fakt, že Čína momentálně drží několik Kanaďanů ve vazbě. Jde o reakci na zatčení finanční ředitelky a současně dcery zakladatel­e společnost­i Huawei, k němuž v Kanadě došlo loni v prosinci.

Smířlivý britský přístup k Huawei by tak kromě koordinova­né reakce spolku Five Eyes naboural snahu o společnou reakci na evropské úrovni, pro kterou se minulý týden vyslovil lucembursk­ý premiér, nebo snahu o společné řešení na úrovni NATO.

Generální tajemník Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g na zmíněné mnichovské konferenci listu Financial Times řekl, že Aliance bere kauzu Huawei „velice vážně“a že několik jejích členů se pro koordinova­ný postup vyslovilo.

Nejtvrději se zatím vůči čínské firmě chovají Spojené státy, kde je Huawei pod drobnohled­em dlouhodobě. Tamní Kongres firmu označil za

Nejtvrději se vůči čínské firmě zatím chovají Spojené státy, kde je Huawei pod drobnohled­em.

bezpečnost­ní riziko už v roce 2012. Loni v únoru varovala šestice šéfů zpravodajs­kých služeb Američany, aby nepoužíval­i telefony od čínské firmy. Ředitel FBI Chris Wray tehdy uvedl, že je rizikem dovolit jakékoli společnost­i „zavázané zahraniční vládě“vstup do telekomuni­kační infrastruk­tury.

Od loňska navíc nemohou výrobky Huawei používat američtí úředníci a jejich přímí spolupraco­vníci. Agentura Reuters v prosinci s odkazem na nejmenovan­é zdroje informoval­a, že prezident Donald Trump dokonce zvažuje zákaz využívání vybavení od Huawei pro všechny americké firmy.

Také Česko se k čínskému gigantu staví obezřetně. Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost 17. prosince varoval před používáním hardwaru a softwaru od Huawei. Některé vládní úřady se přístrojů této značky zbavují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia