Dnes Prague Edition

Divoký německý víkend: Devět útoků nožem

-

FRANKFURT Je to od pátku krvavá bilance: během tří dnů došlo v Německu k devíti útokům nožem. Jedna žena zemřela, čtyři oběti jsou v nemocnici, čtyři útočníci ve vazbě, deset dalších na útěku.

Jen v noci ze soboty na neděli pak útoky a napadení nožem zaznamenal­o pět měst: Norimberk, dolnosaský Lingen, Kolín nad Rýnem, Mülheim nad Rúrem a Frankfurt nad Mohanem.

Kolem desáté večer slyšeli sousedé ve frankfurts­ké čtvrti Bockenheim hlasitý křik. Zavolali policisty, ale ti už mohli jen konstatova­t smrt. Mladá žena byla po útoku nožem na místě mrtvá. Hlavním podezřelým je její bývalý partner.

V bavorském Norimberku se 21letá žena vracela spolu s 18letou přítelkyní domů po návštěvě několika diskoték. Bez jakékoliv předchozí hádky nebo slovní výměny napadl náhle starší z nich neznámý muž, který jí zasadil několik bodných ran do horní části těla. Žena byla převezena do nemocnice.

Pachatele policisté po několika hodinách dopadli. K jeho totožnosti pouze sdělili, že jde o 25letého muže z Iráku, jehož status pobytu se zatím úřadům nepodařilo vyjasnit. Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

V Lingenu strhli dva muži 44letou ženu z kola, když jela půl hodiny po půlnoci po neosvětlen­é cyklostezc­e. Několikrát ji bodli nožem a těžce zranili. Poté, co žena začala volat o pomoc, utekli. Napadená si ještě sama dokázala zavolat první pomoc.

Útočníci byli podle policie velmi mladí, možná nezletilí. Jeden z nich byl maskován. Oba jsou dosud na útěku, policie vyzývá případné svědky k pomoci s jejich identifika­cí, jako odměnu nabízí tři tisíce eur (77 000 korun). Motiv útoku zatím není známý, také tento případ policie vyšetřuje jako pokus o vraždu.

V téměř dvousettis­ícovém Müllheimu v Severním Porýní-Vestfálsku několik mužů pobodalo dvacetilet­ého mladíka, který v sobotu po desáté večer čekal u nákupního centra nedaleko hlavního nádraží na svého známého. Pomoc zavolal manželský pár, který jej našel na zemi. Policie po útočnících zatím pátrá. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia