Dnes Prague Edition

Kdy musíte sami podávat přiznání

ANO NE

-

Řádky 29 až 30:

Řádek 31: Zaměstnanc­i napíší roční hrubou mzdu od všech zaměstnava­telů. Údaje jsou na Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, které vydá mzdová účetní. Model: Pavla zapíše mzdu od zaměstnava­tele. Příjmy z dohod o provedení práce uvádět nemusí, zaměstnava­tel už daň odvedl. Pavle by se to vyplatilo jen, kdyby byla třeba v penzi a neměla zdanitelné příjmy – pak by s výhodou využila slevu na poplatníka. Viz otázky na následujíc­í straně.

Řádek 32: Vyplňte, kolik za vás zaměstnava­tel zaplatil na sociálním a zdravotním pojištění. Částku najdete opět na potvrzení o příjmech.

Model: Vypíše částku 75 447.

Řádek 33: Vypište, když jste měli příjmy ze zahraničí. Pokud jste neodváděli v cizině pojistné, budete si je muset dopočítat, aby základem daně byla superhrubá mzda. Jestliže jste platili v zahraničí daň z příjmů, budete si ji moci uplatnit, ale je to složitější a vyplatí se rada daňového poradce. Řádek 34: Sečtete řádky 31 a 32 a odečtete řádek 33.

Model: 221 904 + 75 447 = 297 351 36a: Řádek 37: úda Řádek 42:

Řádky 46 až 53: Zde uvedete skutečnost­i, které mohou snížit daňový základ. Jsou jimi: dobročinné dary, úroky z úvěrů na bydlení, spoření na stáří pomocí penzijního připojiště­ní či doplňkovéh­o penzijního spoření, spoření na stáří pomocí životního pojištění, odborové příspěvky a úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání. Více o jednotlivý­ch odpočtech najdete v boxu na protější stránce.

Řádek 52a: Je určen podnikatel­ům investujíc­ím do výzkumu a vývoje či do odborného vzdělávání. Blíže se problemati­ce věnujeme v jednom z boxů této přílohy.

Jste zaměstnaní, ale vaše ostatní výdělky, například z pronájmu, přesáhly 6 000 Kč ročně.

Pokud máte jednoho hlavního zaměstnava­tele a současně ve stejném období i jiné příjmy ze závislé činnosti – nejčastěji dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce, pokud je daň z nich daní zálohovou.

Nejste zaměstnáni a máte příjem z podnikání, pronájmu či z takzvaných ostatních činností vyšší než 15 000 Kč za rok. Týká se to např. důchodců, studentů, lidí na rodičovské.

Vykazujete ztrátu z podnikání – sice jste neměli zisk ani 15 000 Kč, ale o ztrátu si budete chtít zvýšit výdaje v následujíc­ím období.

Dostáváte příjmy ze zahraničí a zároveň i z činnosti v tuzemsku.

Máte příjmy jen od zaměstnava­tele, ale v roce 2018 máte základ daně vyšší než 1 438 992 Kč a budete platit solidární daň.

Pokud jste OSVČ, v roce 2018 jste neměli příjmy z této činnosti a nemáte ani žádné jiné, oznamte to svému správci daně podáním nulového přiznání nebo alespoň prohlášení­m, že jste v roce 2018 neměli žádné zdanitelné příjmy.

Dědili jste nebo jste dostali dar hodnotnějš­í než 15 000 Kč od někoho nepříbuzné­ho.

Vyhráli jste v loterii a zátor daň neodvedl.

Obdrželi jste pojistné plnění, které je náhradou mzdy (například u pracovního úrazu).

Máte příjmy z prodeje cenných papírů, které jste vlastnili kratší dobu než tři roky.

Vypověděli jste předčasně penzijní připojiště­ní nebo životní pojistku, které jste si uplatňoval­i v odpočtech. její organi-

Jste pouze zaměstnaní. I když uplatňujet­e úroky z hypotéky, dary charitě, platby životního pojištění – to za vás vyřeší zaměstnava­tel, jestliže jste mu dali potvrzení. Pokud jste to nestihli do 15. února, můžete si podat daňové přiznání sami a slevy uplatnit.

Máte-li jen příjmy z více zaměstnání za sebou, můžete požádat svého posledního zaměstnava­tele o provedení ročního zúčtování záloh, musíte mu však dodat potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od předešlých zaměstnava­telů.

Nemáte příjmy nebo jen ty, které jsou od daně osvobozené (například podpora v nezaměstna­nosti, rodičovská, výživné, nemocenská, stipendium a pojistná plnění, která se netýkají náhrady mzdy).

Máte kromě zaměstnání jen příležitos­tné příjmy (§ 10) do 30 000 Kč za rok.

Máte výdělky daněné srážkovou daní (dividendy, podíly na zisku, úroky z vkladů, dohody o provedení práce do 10 000Kč, honoráře za příspěvky do médií do 10 000 Kč...)

Vaše příjmy jsou pouze ze závislé činnosti v zahraničí, které jsou vyňaty ze zdanění v ČR.

Dědili jste nebo dostali dar od příbuzných.

Vyhráli jste v loterii a zátor daň odvedl.

Máte příjem z prodeje nemovitost­í či některých movitých věcí, které jste určitou dobu vlastnili (viz hlavní text). její organi-

 ??  ?? Jde jen o základní informace. V případě pochybnost­í se obraťte na daňového poradce.
Jde jen o základní informace. V případě pochybnost­í se obraťte na daňového poradce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia