Dnes Prague Edition

Mají sice nabito, ale slepými

Není v českém filmu větší lítosti než nad projektem se slibnými jmény i začátkem, který se pak postupně rozpadá před očima. Jako černá krimikomed­ie Úhoři mají nabito.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Vladimír Michálek, nositel dvou Českých lvů, napsal scénář s Petrem Pýchou, který okouzlil autorským debutem pro film Olma Omerzua Všechno bude. Partu vidláků ze šumavského zapadákova, kteří si po nocích hrají na zásahovou jednotku, představuj­í Oldřich Kaiser, Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Jiří Vyorálek a Patrik Holubář. A když se ke skvostné sestavě připočte vděčný žánr, zdálo by se, že výsledek nemůže selhat.

Pivní porady

Bohužel může, a jak! Úhoři mají sice nabito na originální podívanou, ale pálí slepými a nazdařbůh.

Ještě úvodní akce, kdy partička ve falešných policejníc­h uniformách vyklidí náckovský koncert a zpětně se chválí, jak věrně zvládla povel „těhotné a seniorky opustí sál první“, má alespoň náznak silácky buranského humoru, typického pro rádoby chlapy, kteří zapomněli dospět. Danou charakteri­stiku poté upřesní letmá exkurze do jejich všedních dní a více či méně upadajícíc­h živností. Jedinou radost pro ně představuj­e pivní porada o příštím „výjezdu“, po níž vrávoravě probírají spikleneck­é teorie, kterak na nás islamisté po řece posílají úhoře opatřené výbušninou. Omezenci, kteří chtějí páchat dobro a dokazovat si vlastní mužnost, zosobňují nebezpečno­u kombinaci, i když mají v plánu třeba jen neškodnou recesi s pytlákem a vrtulníkem.

Samí mimoni

Což je však stále pouhá předehra. Podle očekávání se jednou připletou ke skutečnému zločinu – a od výstřelu na čerpací stanici se postavy začnou chovat jako naprosto pomatení mimoni, a to nejen lživé komando v černých kuklách, nýbrž i skutečná oběť a pravý útočník.

Hra na vojáčky

Kostrbatá konstrukce, v jejímž rámci všichni, všechno a všem bůhvíproč vyzvoní, postupně zahrne malé dítě, peníze v zavařovačk­ách, zlého podnikatel­e, akčního invalidu, jakož i bunkr, tajné chodby či sociální cítění. Opravdová policie buď vůbec nekoná, nebo je ještě tupější než její dvojníci.

Ale nejen vypravěčsk­y je snímek křiklavě neuspořáda­ný. Co chvíli mění jak svůj žánr od psychodram­atu k laciné moralitě, přičemž z komedie zbude nejméně, tak etické postoje, které absolvují tolik veletočů, až divák viní sám sebe, jestli náhodou něco důležitého nepřehlédl. Činy náhle postrádají smysl, scény význam, ztráty katarzi a závěrečný titulek levně varuje, že také u nás „vznikají paramilita­ntní skupiny“.

Možná film Úhoři mají nabito pomýšlel na podobnou stylizaci, jakou Guy Ritchie vtiskl svým raným krimikomed­iím Sbal prachy a vypadni či Podfu(c)k, jenže na rozdíl od nich nedovedl svým hrdinům získat sympatie. Hrstku bodů tak zachraňují pouze barvitý jazyk, nálada odlišné Šumavy než v idylické Policii Modrava a hlavní aktéři, kteří se při klukovské hře na vojáčky zjevně bavili víc než nyní diváci.

Úhoři mají nabito Česko, 2019

 ?? Foto: Falcon ?? Bezmocní herci Ve skvostné sestavě snímku figuruje mimo jiné i Oldřich Kaiser, ale na výsledném zoufalém dojmu to nic nemění.
Foto: Falcon Bezmocní herci Ve skvostné sestavě snímku figuruje mimo jiné i Oldřich Kaiser, ale na výsledném zoufalém dojmu to nic nemění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia