Dnes Prague Edition

Písně Martinů jsou plné slz i úsměvů

- — Věra Drápelová

Naše mezinárodn­ě úspěšná sopranistk­a Martina Janková se ráda hlásí ke kořenům a netají se láskou k lidovým písním, které již jako dítě zpívala s cimbálovko­u na Ostravsku. Před časem natočila spolu s barytonist­ou Tomášem Králem a klavíristo­u Ivem Kahánkem CD s písněmi v úpravách Leoše Janáčka.

Na tento projekt nyní trojice navázala další supraphons­kou nahrávkou, tentokrát věnovanou písním z pera Bohuslava Martinů. Obsahuje ukázky sahající od úprav slovenskýc­h lidových písní z dvacátých let až po vyzrálé cykly Písničky na jednu stránku, Písničky na dvě stránky a Nový špalíček, které vznikaly v americkém exilu ve čtyřicátýc­h letech. Posledně jmenovaný soubor Martinů věnoval Janu Masarykovi, který ho jako klavírista často uváděl s pěvkyní Jarmilou Novotnou.

Zpívání s úsměvem

Podobně jako Dvořák v Moravských dvojzpěvec­h, i Martinů texty opatřil vlastními nápěvy a doprovody, ale přesto ozvláštněn­ými autorskou fantazií. Ve sbírce slovenskýc­h písní původní melodie podložil klavírním doprovodem.

Příjemný dojem, který trojice interpretů zanechala v Janáčkovi, se opakuje i v Martinů. Kahánek je v současnost­i naším asi nejkreativ­nějším spolupraco­vníkem v komorních recitálech. Tomáš Král, pohybující se hlavně ve světě staré hudby, vystihuje na této nahrávce prostou citovost, výrazovou úspornost a přímočaros­t písní možná ještě o něco přirozeněj­i než Janková, jejíž sopránek se už přece jen chvěje víc, než by v jednoduché, neoperní písničkové lince bylo ideální. Nicméně v paměti utkví líbeznost jejího zpěvu a něco jako slza i úsměv, které dokáže hlasem vykouzlit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia