Dnes Prague Edition

Lavigne s hlavou nad vodou

- redaktor MF DNES Václav Hnátek

Kanadská zpěvačka Avril Lavigne patřila k populárním postavám z přelomu tisíciletí. Po teenagersk­ých poppunkový­ch hitech jako Sk8ter Boy se také hodně propíral její sňatek s Chadem Kroegerem z kapely Nickelback a po dvou letech rozchod dvojice. Předchozí eponymní nahrávku Avril Lavigne vydala před šesti lety. Nyní navazuje s deskou Head Above Water.

Netradičně dlouhá odmlka před vydáním šesté desky nejde na vrub jen druhému nevydařené­mu manželství, ale přispěl k ní rovněž zpěvaččin boj s lymskou boreliózou. Takže se dá očekávat, že novinka nebude nejoptimis­tičtějším souborem písní. Naštěstí to není úplně pravda.

Písničky jako terapie

Ano, jsou tu smyčci zalité balady, kterými se mohlo šetřit. Ale například druhý singl Tell Me It’s Over má výborný soulový nádech a po opatrném začátku se hudebně i perfektním zpěvem rozjede a bez přehánění lze říct, že se může zařadit po bok zpěvaččiný­ch nejlepších skladeb.

Veskrze moderní kousek nazvaný Dumb Blonde v sobě naopak mísí hip hop, původní pop punk, se kterým se Lavigne proslavila, a nejlepší poprockové postupy. Objevila se i srovnání s tvorbou Joan Jett. Autorsky i interpreta­čně se na písničce podílela zpěvačka a raperka Nicki Minaj. Jako třetí singl vyšla skladba před týdnem, obálka s lízátkem odkazuje k diblíkovsk­ým začátkům Avril Lavigne a natěšené muže záhy uzemní poslech textu o ženské emancipaci.

První polovina desky je víc terapie než písničky, které by měl potřebu pouštět si někdo, kdo se zrovna nerozvádí. Ale Lavigne je potřeba přiznat, že se ve svých stavech neutápí tak hluboce, jak to někdy hudebníci dovedou, tedy k neuposlouc­hání. Stopy naděje se potom dají vysledovat od skladby Goddess do konce. Už jen ty názvy: Bigger Wow nebo Love Me Insane.

Avril Lavigne má nakročeno k tomu, že po rozvodové desce se zase může rozlétnout v zářivém popu. Budiž jí to přáno.

Head Above Water Avril Lavigne

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Avril Lavigne v Praze v roce 2008.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Avril Lavigne v Praze v roce 2008.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia